Dolar

32,3275

Euro

35,0717

Altın

2.307,07

Bist

9.079,97

Avustralya'nin tartismali multeci politikasi protesto edildi

Avustralya'nin tartismali multeci politikasi protesto edildi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-08 20:30:05

Avustralya'nin tartismali multeci politikasi protesto edildi
" Avustralya hükümetinin aralarında Avustralya'da doğan bebek ve çocukların da bulunduğu 267 sığınmacıyı diğer bölge ülkelerindeki gözaltı merkezlerine göndermek istemesi üzerine başlayan gösteriler bugün de devam etti.

Melbourne, Canberra, Adelaide, Newcastle, Sydney, Perth, Adelaide, Brisbane, Darwin ve Hobart kentlerinde gösteri yapan binlerce kişi, hükümete, aralarında Avustralya'da doğan 37 bebeğin de bulunduğu 267 sığınmacıyı Nauru'ya göndermemesi çağrısını yeniledi.

Gösteriye konuşmacı olarak katılan "Save the Children" örgütünden Mat Tinkler, AA muhabirine yaptığı açıklamada 'Biz iki sene Nauru'daki çocuklarla çalıştık. Gözaltı merkezleri, çocukların akıl ve fiziksel sağlıklarına zarar veriyor. Uzun dönemde ortaya çıkan diğer bazı olumsuzlukları da var' ifadelerini kullandı.

Tinkler, sözlerine şöyle devam etti:

'Nauru'da taciz olayları oluyor ve insanlar gidecekleri bir ülke olmadan belirsiz bir yaşam sürüyorlar. Çocuklar için uygun bir yer değil, bu yüzden biz Avustralya hükümetine onları burada tutmaları, Nauru'daki belirsiz ve tehlikeli hayatın içine tekrar göndermemesini söylüyoruz. Bundan daha iyisini yapabilecek donanımda, yeterince büyük, zeki ve onurlu bir ülkeyiz biz.'

Nauru'nun gelişmekte olan küçük ve konuksever bir ülke olduğunu, asıl sorunun Nauru'dan değil, gözaltı merkezinden kaynakladığını belirten Tinkler, "Zulüm ve şiddetten kaçan yüzlerce insanı, sudan bebek bezine, gıda maddesinden deterjana her şeye ihtiyaç duyan uzak ve küçük bir Pasifik adasına koyup gelişmelerini bekleyemezsiniz. Belirsiz bir süre içinde gözaltında tutuyorsan eğer, asıl o zaman bu insanlara gerçek zararı veriyorsun demektir. Hükümet, bu problemi kendi başına çözmeyi denemek yerine, soruna uygun bölgesel çözüme öncelik vermeli' dedi.

Ülke genelinde gösterilere katılan binlerce kişi, "sığınmacıların kalmasına izin verin' sloganını attı. Protestoyu düzenleyen Victoria Mülteci Eylem Birliği ve GetUp Avustralya organizatörleri, Başbakan Malcolm Turnbull ve ana muhalefet Liderdi Bill Shorten'ın ofisini arayarak göstericilerin hep birlikte haykırdığı 'Let Them Stay' (Kalmalarına izin verin) sloganlarını sesli mesaj olarak bıraktı.

Yaklaşık 2 saat devam eden gösteriler olaysız bir şeklide sona erdi.

Gösteriler, geçen hafta Yüksek Mahkeme'nin hükümetin sığınmacıları Nauru gözaltı merkezine nakletmesi kararını onaylamasının ardından başlamıştı.

Haber Ara