Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Avustralya'da 'ırkçı tezahürat' tartışması

Avustralya'da 'ırkçı tezahürat' tartışması

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-02 20:07:42

Avustralya'da 'ırkçı tezahürat' tartışması
Avustralya Futbol Ligi'nde (AFL), Sydney Swans'ın Aborjin asıllı oyuncusu Adam Goodes'un, West Coast taraftarlarınca yuhalanması ülkede tartışma konusu oldu.

AFL'de, Sydney Swans ve West Coast takımları arasında oynanan mücadeledeki ırkçı tezahüratlar, ülkeyi ikiye böldü.

Goodes'in, maçlarda gol sevinçlerini Aborjin savaş dansı olarak bilinen "mızrak atma" hareketiyle kutlaması nedeniyle buna maruz kalabileceği iddiasına karşı çıkarak, "Gol sevinçlerimin altında herhangi bir mesaj yok, Aborjin asıllı olmaktan gurur duyuyorum" açıklamasında bulunması, tartışmaları sona erdirmedi.

Goods'un açıklamasına rağmen bazı spor yorumcuları ve taraftarlar, ırkçı tezahüratların altında Goods'un "kışkırtması" olduğunu iddia ediyor.

Kriket oyuncusu Shane Warne'in sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki mesajında, "Halk istediği kişiye tepki göstermekte özgürdür, bunun ırkçı bir eylem olarak algılanmasını kabul etmiyorum" açıklamasına, Avustralya Irk Ayrımı Komiseri Tim Soutphommasane cevap verdi.

Soutphommasane, ırkçı tezahüratın yaşandığı maçta, birçok taraftarın Goodes'un deri rengi ve ırkıyla alay eden takma isimleri kullanması nedeniyle maçtan çıkarıldığına işaret ederek, olayın "ırkçı bir saldırı olduğu" görüşünü bildirdi.

AFL'nin yayıncı kuruluşlarından ABC Grandstand yorumcusu Gerard Whateley, yaşanan olayı, "AFL tarihinin en utanç verici anı" olarak nitelendirdi. Whateley, yuhalanmanın "Goodes'ın kariyerinin erken sonlanması gibi kötü sonuçlarının da olabileciğinden korktuğunu" belirtti.

Avustralya'nın medya simalarından Ita Buttrose, "Goodes gibi ırkçı yaklaşımlara maruz kalan birçok Avustralya yerlisinin neler yaşadığını ve bunun nasıl birşey olduğunu anlayamayız" diyerek, oyuncuya destek verdi.

Buttrose, Avustralya yerlilerinin önde gelenlerine de çağrıda bulunarak, Goodes'a destek verilmesi gerektiğini söyledi. Buttrose, Başbakan Tony Abbott, aktör Hugh Jackman, milyarder James Packer gibi Avustralya'ya mal olan tüm isimlerin, bu gibi durumlarda ırkçılığa yüksek sesle karşı durması gerektiğini kaydetti.

- Taraftarlar ve takım arkadaşlarından destek

Öte yandan, yaşanan olaylardan sonra Goodes'a, Sydney Swans'daki takım arkadaşları ve taraftarlardan destek artıyor.

Goodes'ın takım arkadaşları maçlarda, Aborjin yerlilerini temsil eden kırmızı, sarı ve siyah kol bantlarını takarken, taraftarlar da buna kayıtsız kalmıyor.

Sosyal paylaşım sitesi Twitter'da "#forgoodes" etiketiyle destek mesajları paylaşan taraftarlar, takımın antrenmanlarında "Adam'ı destekliyoruz" şeklinde dövizler açıyor.

Goodes'ın 37 numaralı formasının satışlarında da büyük artış yaşandığı belirtiliyor.

Haber Ara