Dolar

32,3760

Euro

34,9688

Altın

2.325,67

Bist

9.066,10

Avustralya'da 'Bağımsız Vatandaşlar' tehdidi

Avustralya'da 'Bağımsız Vatandaşlar' tehdidi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-30 18:53:24

Avustralya'da 'Bağımsız Vatandaşlar' tehdidi
Avustralya'da devlete, yasalara, vergi sistemine karşı çıkan ve kendilerini "bağımsız vatandaşlar" olarak tanımlayan gruplar, "potansiyel terör tehdidi" olarak nitelendi.

Yeni Güney Galler (NSW) eyaleti Terörle Mücadele ve Özel Harekat Birimi tarafından hazırlanan raporda, bu grupların devlet değerlerine karşı harekete geçme kapasite ve motivasyonuna sahip olduğu belirtildi.

Avustralya Yayın Kurumu'nun da (ABC) kamuoyuna duyurduğu raporda, bu grupların "potansiyel terör tehdidi" olarak görülmesi gerektiğine işaret edildi.

Sadece Yeni Güney Galler eyaletinde 300'den fazla "bağımsız vatandaş" bulunduğu kaydedilen raporda, grup üyeleriyle polis arasındaki çatışmaların son yıllarda yüzde 50 oranında arttığı ve grup üyelerinin karıştığı şiddet olaylarında da dikkate değer yükseliş olduğu vurgulandı.

Bazı grup üyelerinin, ev yapımı plaka kullanmak, mahkeme duruşmalarını engellemek, hakim, yargı ve polis memurlarını kaçırma planları yapmak, hakim ve polislere ölüm tehdidi göndermekten gözaltına alındığı aktarıldı. Bu kişilere karşı yüzlerce davanın devam ettiğine işaret edildi.

- "Giderek radikalleşiyorlar"

NSW Terörle Mücadele Daire Başkanı John O'Reilly, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bağımsız vatandaşlar, devlet sistemimizi beğenmeyip hukuk yapımızı kabul etmiyor, kendilerini hukuk ve vergi sisteminin dışında, bağımsız olarak görüyor" ifadelerini kullandı.

Bağımsız vatandaşların şimdiye kadar Avustralya'da herhangi bir can kaybına yol açmadığını belirten O'Reilly, ancak bu grupların giderek daha fazla radikalleştiği uyarısında bulundu.

Avustralya'daki bağımsız vatandaşlar hareketinin en eski üyelerinden biri kabul edilen 73 yaşındaki John Wilson, 20 yıldır sisteme karşı geldiğini, bu sürede 200'den fazla davada yargılandığını ve defalarca hapis cezası aldığını söyledi.

İpotek borcunu ödemediği gerekçesiyle mahkeme kararıyla evinden çıkarıldıktan sonra "bağımsız vatandaşlar" hareketine katılan Wilson, "Bu, kendi kendimizin efendisi olduğumuz anlamına geliyor. Bir başka deyişle, eğer bağımsız bir vatandaşsanız, kendi yasalarınızı kendiniz yapar ve ne yapacağınıza vicdanınıza danışarak karar verirsiniz" dedi.

Wilson, vergiler ve para cezalarından sadece haklı olduğuna kanaat getirdiklerini ödediğini ifade etti.

- Bağımsız vatandaşlar, ABD'de de tehdit kabul ediliyor

Bağımsız vatandaşlar hareketi, 1969'da ABD'de hükümet ve vergi karşıtı bir grup olarak ortaya çıktı. Grup üyeleri, ABD'nin federal otoritesini yasa dışı olarak niteledi.

ABD'de yaklaşık 300 bin "bağımsız vatandaşın" bulunduğu sanılıyor. Bağımsız vatandaşlar, İç Güvenlik Bakanlığı tarafından "bir numaralı iç terör tehdidi" olarak kabul ediliyor. Yaklaşık 100 bin bağımsız vatandaş da FBI tarafından "radikal" olarak sınıflandırılıyor.

ABD'de 11 Eylül olaylarından önce barış döneminde en fazla ölüme yol açan saldırı olarak nitelenen Oklahoma saldırısında da bir "bağımsız vatandaş" rol oynamıştı. Alfred P. Murrah Federnal Binası'nı 1995 yılında hedef alan ve 19'u çocuk 168 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıyı düzenleyen iki kişiden biri olan Terry Nichols, FBI tarafından "bağımsız vatandaş" olarak kayıtlara geçmişti. "Bağımsız vatandaşlar", ABD'de 1995'ten bu yana 32 polisin öldürülmesinden sorumlu tutuluyor.

Haber Ara