Dolar

32,3291

Euro

35,0400

Altın

2.279,62

Bist

9.001,13

'Avrupa için en mantıklı seçenek Rus gazı'

'Avrupa için en mantıklı seçenek Rus gazı'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-03 11:17:32

'Avrupa için en mantıklı seçenek Rus gazı'
MURAT TEMİZER - Avrupa'nın, en büyük doğalgaz tedarikçisi konumundaki Rusya'ya alternatif arayışının "rekabet" engeline takılacağı belirtildi.

Merkezi Brüksel'de bulunan araştırma kuruluşu Bruegel Uzmanı Georg Zachmann, Rusya'ya uygulanan yaptırımların ardından Avrupa'nın alternatif doğalgaz kaynaklarına yönelmesini AA muhabirine değerlendirdi. Zachmann, Avrupa'nın enerji ihtiyaçlarını karşılamak için Rusya dışında düşündüğü seçeneklerin Moskova ile rekabet edemeyeceğini ileri sürdü.

Avrupa'nın Rusya'nın yanı sıra sayısız alternatif kaynağa sahip olduğunu belirten Zachmann, bu kaynakların hiçbirinin Rusya'yla eşdeğer olmadığını iddia etti.

Diğer ülkelere yönelmenin Moskova'yla yapılan ticaretten çok daha masraflı olacağına dikkati çeken Zachmann, "Rusya'dan gaz almaya devam etmek Avrupa için en mantıklı seçenektir" dedi.

Bruegel'in bir diğer enerji uzmanı Simone Tagliapietra da Rusya'nın, Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacı için en gerçekçi seçenek olduğunu vurguladı.

Tagliapietra, Avrupa'da yerel pazarlarda gaz üretiminin azaldığına işaret ederek, "Avrupa ülkelerinin doğalgaz üretimini azalırken, gaz ihtiyacının artacağını ve Rusya'dan daha fazla gaz satın alacağını söyleyebiliriz. Norveç ve Cezayir gibi ülkeler kendi sorunları nedeniyle Avrupa'ya sattıkları gaz miktarını çok büyük oranda artıramazlar" şeklinde konuştu.

Haber Ara