Dolar

32,3595

Euro

35,0062

Altın

2.323,05

Bist

9.079,97

Avrupa'daki göçmen krizi

Avrupa'daki göçmen krizi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-04 01:10:27

Avrupa'daki göçmen krizi
ABD Dışişleri Bakanlığı Mark Toner, bu yıl sonuna kadar kabul edecekleri Suriyeli mülteci sayısının en fazla bin 800 kişi olacağını ifade etti.

Bodrum ilçesinde, kaçakları taşıyan tekne ve botun batması sonucu cansız bedeni kıyıya vuran 2 yaşındaki Aylan ile 3 yaşındaki Galip'in dünyayı sarsan fotoğrafları, Beyaz Saray'ın yanı sıra ABD Dışişleri Bakanlığı'ndaki günlük basın toplantısının da en önemli gündem maddesi oldu.

Toner, Avrupa'daki "çok üzücü ve yürek parçalayıcı fotoğraflardan şok olduklarını" kaydetti.

Bu tür göçmenlik sorunlarında hayatların korunması ve kurtarılmasına odaklanılması gerektiğini belirten Toner, AB'nin konuyla ilgili toplantı kararı almasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

- ABD'ye aldığı mültecileri detaylı biçimde araştırıyor

Toner, bir soru üzerine, bu mali yılın sonuna kadar kabul ettikleri Suriyeli mülteci sayısının bin 800'e çıkmasını beklediklerini dile getirdi.

Başka bir soru üzerine, Suriye'deki krizin başlamasından bu yana 17 bin başvurudan sadece bin 500'ünü kabul ettiklerini ve bu yılın sonuna kadar buna 300 kişi daha eklemeyi planladıklarını kabul eden Toner, bu durumun, kişilerin ciddi arka plan taramalarının yapılması sürecinden kaynaklandığını anlattı.

Toner, "ABD'nin bu kadar az sayıda mülteci kabul ederken, nasıl bu insanlara yardım etmek için herşeyi yaptığını iddia edebilir?" sorusu üzerine, bölgede birçok terörist grup bulunduğundan, ABD'ye gelen insanlara yönelik önemli taramalar yapmaları gerektiğini ifade etti.

Toner, "'ABD, nasıl buna yeterli derecede yanıt verdiğini söyleyebilir' dediniz. Şunu söyleyebilirim ki, insani krize karşı diğer donörlerden daha fazla, 4.1 milyar dolarlık destek gönderdik" diye konuştu.

- "Uzun vadeli çare siyasi çözüm"

Avrupa'daki mülteci krizinin acil bir konu olduğunu ama Suriye'deki çatışmalara uzun vadeli çarenin çözümün siyasi çözümden geçtiğini belirten Toner, "Bu nedenle kredibilitesi olan bir barış sürecine ihtiyacımız var. (Suriye Devlet Başkanı Beşşar) Esed'in iktidardan ayrılması gerekli. İstikrarlı ve güvenli bir Suriye yaratan Cenevre bildirisine bağlı bir barış süreci lazım. DAEŞ'i yok etmemiz ve onu artık resimden çıkarmamız gerekli. Mültecilerin evlerine dönebileceği bir ortam yaratılmalı" diye konuştu.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara