Dolar

32,5692

Euro

34,7313

Altın

2.485,64

Bist

9.524,59

Avrupa'daki göçmen krizi

Avrupa'daki göçmen krizi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-03 19:32:07

Avrupa'daki göçmen krizi
" Almanya'nın başkenti Berlin'e ulaşabilen çok sayıdaki sığınmacı, yurtlara yerleşebilme amacıyla işlemlerinin yapılması için günlerce sıra beklemek zorunda kalıyor.

Çoğu Suriye ve Afganistan'daki çatışmalardan kaçarak çeşitli yollarla Almanya'ya gelen sığınmacılar, Mitte ilçesindeki Sağlık ve Sosyal İşler Dairesi'nin bahçesinde toplanıyor. Dairenin önünde uzun kuyruklar oluşturan sığınmacılara burada önce sıra numarası veriliyor, daha sonra yapılan işlemlerin ardından kayıt altına alınarak yurtlara yerleştiriliyor.

İşlemlerin uzun sürmesi sebebiyle sığınmacılar günlerce dairenin bahçesinde beklemek zorunda kalıyor. Kuyrukta bekleyen sığınmacılarla güvenlik görevlileri arasında zaman zaman tartışmalar çıkıyor. Sığınmacılara, gönüllü çalışan vatandaşlar içecek dağıtıyor. Uzun süre sıra beklemek zorunda kalan sığınmacıların bir kısmı çimlerin üzerinde yatıyor, bazıları da burada kurulan iki çadırda kalıyor.

Afganistan'dan Berlin'e gelenlerden Sadık Vefai, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beş günden beri burada beklediğini ancak kendisine hala bir cevap verilmediğini belirtti. Çok zor durumda olduğunu anlatan Vefai, burada Alman gönüllülerin çalıştığını, devletin iş yapmadığını öne sürdü.

İsmini vermek istemeyen bir başka Afganistanlı da beş günden beri her gün sabah 6'da dairenin önüne geldiğini ama işlemlerinin yapılmadığını söyledi. Afgan sığınmacı, "Sorunun ne olduğunu bilmiyoruz" dedi.

- "Bilseydim gelmezdim"

Suriye'deki savaştan kaçan Ahmed Navuz ise beş ay önce Almanya'ya geldiğini, 15 günden beri de Berlin'de bulunduğunu aktardı. Berlin'de kalacağı yeri olmadığını ve sokakta yaşadığını belirten Navuz, İdlip'te yaralı bir çocuğu olduğunu ve onu da buraya getirmek istediğini ifade etti.

Navuz, şimdiye kadar kendisine ihtiyaç duyduğu belgelerin verilmediğini belirterek, "Avrupa'nın böyle olduğunu bilseydim gelmezdim" şeklinde konuştu.

Sığınmacılara yardımcı olan gönüllülerden Okan Ural, buradaki kişilerin doktora, ilaca, yemeğe ve barınmaya ihtiyaç duyduğunu dile getirdi. Devletin bunları karşıladığını, ancak yeterli olmadığını kaydeden Ural, dışarda çok sayıda insanın bulunmasına rağmen içeride sadece 10 kişinin çalıştığını söyledi ve "Sokakta yatıp iki aydır bekleyen var" ifadesini kullandı.

Haber Ara