Dolar

32,3738

Euro

35,0060

Altın

2.325,66

Bist

9.108,70

Avrupa'da siginmaci krizi

Avrupa'da siginmaci krizi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-12 23:25:24

Avrupa'da siginmaci krizi
İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Avusturya Başbakanı Werner Faymann ile bir araya geldi.

Roma'daki Başbakanlık Sarayı Chigi'de gerçekleşen ve sığınmacı krizinin ele alındığı görüşme sonrası mevkidaşlar, ortak basın toplantısı düzenledi.

İtalya Başbakanı Renzi, görüşmelerinin önemine işaret ederek, yüksek tansiyonlu bir dönemden geçildiğini söyledi. Ekonomik konuların ve terör tehdidinin, Avrupa'nın her zamankinden daha da çok Avrupalı gibi hareket etmesini gerektirdiğini belirten Renzi, şöyle konuştu:

"Sığınmacı sorunu bir Avrupa sorunu ve buna Avrupa'ya yakışır bir cevap vermek gerekir. Her gün dayanışma içinde olunduğu belirtilerek olmaz. Para istemeye geldiğinde dayanışma denilip, iş göçmenleri ağırlamaya geldiğinde dayanışma göstermemek olmaz."

Renzi, AB içinde serbest dolaşımı sağlayan Schengen Anlaşması'nın bir AB değeri olduğunu, sığınmacı sorununu, bunu tartışmaya koymadan, hızlı ve etkili şekilde çözülmesi gerektiğini dile getirdi.

- "Tek başına baş edilebilecek bir sorun değil"

Avusturya Başbakanı Faymann da sığınmacı krizinin, tek başına baş edilebilecek bir sorun olmadığını açıkça belirtiklerini söyleyerek, "Avusturya ve İtalya gibi ülkeler yalnız bırakılamaz. Birlikte daha güçlü olacağız. Kimin iltica hakkı var kimin yok bu da bir insanlık sorunu" diye konuştu.

Avrupa'nın geri kabul anlaşmalarını hep birlikte ele alıp uygulamasının önemli olduğunu vurgulayan Faymann, ülkesinin geçen yıl 90 bin sığınma talebi aldığını ve bunun Avusturya nüfusunun yüzde 1'ine denk geldiğini bildirdi.

Sınır kontrollerini artırıp, genişlettiklerini anlatan Faymann, "Biz, Avusturya'da bu Avrupa dayanışmasının bugünden yarına bir gecede oluşacağına inanmıyoruz. A planımızı oluşturduk. Bu Avrupa'nın çözümlerine inanmadığımız için değil sınırlarımızı korumak zorunda olduğumuz için" ifadelerini kullandı.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara