Dolar

32,5170

Euro

34,7952

Altın

2.427,66

Bist

9.710,63

Avrupa'da Rusya tedirginliği

Batı, Rusya'nın saldırgan politikalarına yönelik artan endişeler karşısında simülasyon ile Moskova'ya karşı alınacak askeri tedbirleri irdeliyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-06 00:57:52

Avrupa'da Rusya tedirginliği

Batı dünyasında Rusya'nın saldırgan politikalarına yönelik artan endişeler, Moskova'dan NATO topraklarına gelecek muhtemel bir askeri müdahale konusunda ne yapılacağı konusunun da sık sık tartışılmasına neden oluyor. Düzenlenen "savaş oyunları"nda uzmanlar, Batı'nın nasıl davranması gerektiğini irdeliyor.

Rusya'nın Doğu Avrupa ve Orta Doğu'daki saldırgan politikaları, Batı dünyasında endişe yaratıyor.

Bir yandan NATO ve ABD, Avrupa'daki askeri varlığını güçlendirme hazırlıkları yaparken, bir yandan da düşünce kuruluşları, güvenlik uzmanları ve gazetecilerin katıldığı "savaş oyunları"nda Rusya'nın Doğu Avrupa'daki NATO üyesi ülkelere yönelik muhtemel bir saldırısında ne olacağı konulu düşünce deneyleri yapılıyor.

"PUTİN NATO'YU DİĞER YANAĞINI ÇEVİRMEYE ZORLAYABİLİR"

BBC'den Richard Galpin, bu savaş oyunlarından birine katılarak uzmanların, Batı dünyasının Rusya'ya nasıl cevap vermesi gerektiğine ilişkin görüşlerini derledi. Bu uzmanlardan biri olan ve Pentagon'un en üst düzey Rusya uzmanı olarak bilinen ABD eski Savunma Bakanı Yardımcısı Evelyn Farkas, Rusya'nın agresif politikalarına gerekli yanıt verilmediği takdirde Kremlin'in askeri güç kullanımını dış politikanın önemli bir aracı olarak benimsemesinden endişe ediyor. Rusya'nın Ukrayna ve Suriye'deki "karmaşık savaş yöntemlerini" Baltık ülkelerine de taşıyarak NATO'nun askeri gücünü test etmeye çalışabileceğine dikkat çeken Farkas, "Ruslar NATO'yu diğer yanağını çevirmeye zorlayabilir" diyor.

Daha önce yapılan bir simülasyonda, Rusya'nın Baltık ülkelerine saldırması durumunda NATO savunmasının en fazla altı saat dayanabileceği öngörülmüştü.

Haber Ara