Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Astana'daki Muhalifler: Sonuç bildirgesini imzalamayı düşünmüyoruz

Muhalif heyetin sözcüsü Yahya Aridi, sonuç bildirgesini imzalamayı düşünmediklerini söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-24 11:28:51

Astana'daki Muhalifler: Sonuç bildirgesini imzalamayı düşünmüyoruz

Astana'da ilk gün rejim ve silahlı muhalif grupların heyetleri açılış oturumu dışında aynı masaya oturmadı. Dolaylı bir şekilde yürütülen görüşmelerin ilk gününde gergin bir ortam hâkimdi. Her iki tarafın ateşkes ile ilgili görüşünü ve önerilerini teslim alan garantör ülkeler, sonuç bildirgesini şekillendirmeye çalışıyor. Bu konudaki müzakereler sürüyor.

SONUÇ BİLDİRGESİNDE "İRAN" SORUNU

Al Jazeera'nin haberine göre Muhalifler, İran'ın Suriye'de ateşkesi ihlal eden taraf olduğunu ve bu yüzden garantör olamayacağını savunarak bildirgede İran'ın adının geçmemesini istedi.

Bu dsebeple de bildirgeyi imzalamayı düşünmediklerini söylediler.

MUHALİFLER NE İSTİYOR?

Suriyeli muhalif gruplar, ilk olarak rejimin ateşkes ihlallerinin durması gerektiğini savunuyor. Muhaliflerin Sözcüsü Usame Ebu Zeyd, sahadaki durumda gelişme görmeden müzakerelerde bir ilerleme sağlamanın mümkün olmayacağını söyledi. Şam'ın kırsalında rejimin ve İran yanlısı Hizbullah'ın saldırısı altındaki Barada Vadisi'ndeki operasyonların durdurulması ve zorla göçe son verilmesi de muhaliflerin talepleri arasında. Suriye'deki yabancı milislerin ülkeden çıkması gerektiğini vurgulayan muhalifler, bu milislerin çıkmasıyla ilgili bir anlaşma sağlanmadan Nusra Cephesi ile mücadeleden bahsetmenin mümkün olmayacağını ifade ediyor.

REJİM NE İSTİYOR?

Lübnan'dan yayın yapan, Hizbullah ve rejime yakın Al Mayadeen televizyonu, rejimin görüş ve önerilerini garantör ülkelere sunduğunu söyledi. Bu önerilerin 4 maddeden ibaret olduğunu ifade eden kanal, bu maddeleri şu şekilde özetledi:

- Bir yıl sürecek ateşkes
- Suriye'nin Türkiye sınırının kapatılması
- Barışı kabul eden silahlı grupları diğerlerinden ayırmak
- IŞİD ile Nusra Cephesi'ne karşı ortak bir mücadele yürütmek.

Haber Ara