Dolar

32,5663

Euro

34,7011

Altın

2.492,62

Bist

9.524,59

Artık TSK'da başörtüsü serbest ama davalar devam ediyor

Milliyet Yazarı Tunca Begin, başörtülü asker eşlerinin orduevlerine alınmamaları ile ilgili davaların devam ettiğini yazdı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-27 15:43:41

Artık TSK'da başörtüsü serbest ama davalar devam ediyor

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Milli Savunma Bakanlığı'nca yapılan düzenleme kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri'nde Genelkurmay karargahı, kuvvet komutanlıkları ve bağlı birliklerde görev yapan kadın subay ve astsubaylar resmi üniformalarıyla birlikte başörtüsü takabilecek.

Fakat bakanlığa açılmış davalar devam ediyor.

BAKANLIĞIN SVAUNMASI KALDIRILAN YÖNERGEYDİ

Konuyu köşesine taşıyan Tunca Begin, bakanlığın bu davalarda "başörtüsü ile girilmesine" engel teşkil eden (yani kaldırılan) yönergeyi gösterdiğini yazdı.

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne (AYİM) taşınan bu davaların sonlanmadığını belirten Begin, bir de örnek verdi.

ÖRNEKLERİ VAR

İşte o örnek:

Örneğin astsubay Hakan Kayabaşı'nın karar aşamasındaki davası gibi... Başörtülü eşi kaldıkları askeri lojmana alınmadığı için 2015'te açılan ve ilk aşaması 2016'da astsubayın lehine sonuçlanan ama sonrasında orduevine giriş yasağıyla yine AYİM'e intikal eden davanın hukuki sürecini Kayabaşı'nın avukatı Mehmet Erkan Akkuş şöyle anlatıyor:


“Müvekkilimin eşine başörtülü fotoğrafı sebebiyle askeri kimlik kartı Genelkurmay tarafından verilmemişti. Bu sebeple eşi kendilerine tahsis edilmiş lojmana giremiyordu. Ya da yanına nöbetçi bir asker verilerek ziyaretçi gibi alınıyordu. Biz bu işlemin iptali için dava açtık. Dava sürerken bunu engelleyen yönerge değişti ve başörtülü kimlik kartı verilebilire dönüştü. Dolayısıyla da lojmana giriş çıkışta sorun kalktı. Ancak bir süre sonra müvekkilimin eşi verilen askeri kimlik kartı ile Etiler Astsubay Orduevi'ne girmek istedi ve başörtüsü sebebiyle alınmadı. Bunun üzerine de orduevine alınmama işlemine dayanak gösterilen yönerge maddesinin iptalini istedik. Buna karşı davalı taraf, yani Milli Savunma Bakanlığı da alınmama işleminin doğruluğunu, yönergenin iptal edilmemesini savunarak davamızın reddini talep etti. AYİM Başsavcılığı da bu yönde görüş belirtti. Davamız devam ediyor.”

Bakalım askerler ve eşleri arasındaki bu çelişkili durum nasıl sonlanacak...

 

Haber Ara