Dolar

32,3438

Euro

35,1167

Altın

2.306,62

Bist

9.079,97

Arınç'ın yerine o mu geçecek?

AK Partililere teklif götürürken şu anda görev yapan kabinesini büyük oranda koruması beklenen Davutoğlu, teklifi reddeden HDP'li Tüzel'in yerine bağımsız bir isim atayacak.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-28 08:50:46

Arınç'ın yerine o mu geçecek?

Milliyet'ten Kıvanç El'in haberine göre; Kulislerde Türkeş'in Arınç'ın yerine Başbakan yardımcılığına getirilmesi bekleniyor.

Seçim hükümeti Bakanlar Kurulu'nun oluşturulmasında son viraja girildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçici seçim hükümeti kurmak için muhalafete yaptığı kabine üyeliği tekliflerine CHP'den "kabul" yanıtı gelmezken; MHP'den Tuğrul Türkeş, HDP'de de Müslüm Doğan ve Ali Haydar Konca kabinede yer almayı kabul etti. CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, üç sayfalık mektupla ret yanıtı verdi. HDP'den Levent Tüzel de sürpriz bir kararla teklifi reddetti.

Davutoğlu, 26 kişilik kabine için Meclis Başkanlığı tarafından belirlenen sayıya göre önceki gün muhalefete bakanlık tekliflerini sunmasının ardından sadece üç olumlu yanıt alabildi. CHP'den beş, MHP'den üç, HDP'den de üç isme teklif giderken, Davutoğlu dün akşam 18.00'e kadar teklif götürdüğü isimlere süre vermişti. CHP'den Deniz Baykal, Gülsün Bilgehan, Erdoğan Toprak, İlhan Kesici ve Tekin Bingöl teklifi reddetti.

Baykal ret yanıtını üç sayfalık mektupla iletirken, Bingöl teklif yazısını daha baştan kabul etmeyerek tavrını ortaya koydu. MHP'den de Meral Akşener ile Kenan Tanrıkulu, parti genel merkezinin tutumu doğrultusunda teklifi kabul etmedi.

HDP'den teklif götürülen üç ismin de kabul yanıtı vermesi beklenirken, Tüzel'den sürpriz yanıt geldi. Tüzel, istişareler sonrasında bu görevi kabul etmezken, yerine başka bir HDP'li değil, bağımsız bir isme teklif götürülecek.

Ak Partililere de teklifin bugün sabah gitmesi bekleniyor. Ak Parti'den, "ret" yanıtı gelmeyeceğine kesin gözüyle bakılırken üç dönemlikler milletvekili olmadıkları için seçim hükümetinde bakan olarak yer alamayacak. Kabinede Davutoğlu'nun yanı sıra 11 Ak Partili, MHP'den Tuğrul Türkeş, HDP'den de Müslüm Doğan ve Ali Haydar Konca yer alacak.

Türkeş memnuniyeti

Davutoğlu'nun bakanlık teklif ettiği MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Türkeş'in daveti kabul etmesi Ak Parti'de büyük memnuniyet yarattı. Ak Parti kurmayları, "Ak Parti'yi kenara sıkıştırma oyunu tutmadı. Kurulan hükümet Ak Parti hükümeti değildir, Anayasa gereği olması gereken zorunlu bir hükümettir" yorumunu yaptı. Kulislerde Türkeş'in Bülent Arınç'ın yerine Başbakan yardımcılığına getirilmesi bekleniyor.

EMEP kökenli Tüzel'in görevi kabul etmemesi de Ak Parti'de, "beklenen gelişme" olarak yorumlandı. Davutoğlu'nun iki HDP'liye de Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ile AB Bakanlığı'nı verebileceği konuşuluyor.

11 bağımsız isim

Dün akşam itibarıyla tekliflerin netleşmesi üzerine 26 kişilik kabinede 11 bağımsız bakan yer alacak. Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanlıklarına "bağımsız" bakan atanması yasa gereği zorunlu. Nisan ayından bu yana bağımsız olarak yönetilen bakanlıklara mevcut isimlerin devam etmesine kesin gözüyle bakılıyor. Davutoğlu, sekiz yeni bağımsız ismi kabineye alacak. Dün bağımsızlarla ilgili mesai yapan Davutoğlu'nun kimlere bu görevi teklif edeceği de bugün netleşecek. Davutoğlu'nun Akil İnsanlar Komisyonu'ndan Prof. Dr. Fuat Keyman, Yılmaz Ensaroğlu, Abdurrahman Kurt, Prof. Beril Dedeoğlu, Tarhan Erdem gibi isimlerin de bağımsız bakan olarak kabineye alabileceği ifade ediliyor. Kulislerde Necmettin Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan'ın da sürpriz bir şekilde kabineye bağımsız olarak girebileceği ifade ediliyor. Bağımsız isimler arasında müsteşarlar ile bazı akademisyenler de yer alacak.

Davutoğlu'nun, Enerji, Gümrük ve Ticaret, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Milli Savunma bakanlıklarına bağımsız bakanlar atarken bürokratlara görev verebileceği de belirtiliyor.

Davutoğlu'nun Ak Parti'nin kontenjanı olan 11 bakanlığı da kurmayları ile değerlendirdiği ve kadroyu büyük oranda koruyacağı ifade edildi. Başbakan yardımcıları Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş'un yerlerini koruyacağı, Ali Babacan'ın yerine ise İzmir Milletvekili İbrahim Turhan'ın getirileceği belirtiliyor. Davutoğlu'nun Arınç'tan boşalan Başbakan yardımcılığına da Türkeş'i getirmesi bekleniyor.

Haber Ara