Dolar

32,5172

Euro

34,7923

Altın

2.420,97

Bist

9.757,55

'Annelerimize zorla doğum kontrol hapları verdiler; kanlarımızı kullanmayı reddettiler'

Geçen hafta Yahudi kökenli bir Etiyopyalı’nın, İsrail güvenlik güçleri tarafından öldürülmesi üzerine çıkan olayların yankıları sürerken; İsrailli yetkililerin hakaret ve aşağılayıcı tavrına isyan eden Etiyopya kökenli 22 yaşındaki Yahudi Sewalem, “İsrailli yetkililer, annelerimize zorla doğum kontrol hapları verdiler, kanlanımızı kullanmayı reddettiler” dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-11 14:12:53

'Annelerimize zorla doğum kontrol hapları verdiler; kanlarımızı kullanmayı reddettiler'

 buyuk_96

Geçen hafta Yahudi kökenli bir Etiyopyalı'nın, İsrail güvenlik güçleri tarafından öldürülmesi üzerine çıkan olayların yankıları sürerken; İsrailli yetkililerin hakaret ve aşağılayıcı tavrına isyan eden Etiyopya kökenli 22 yaşındaki Yahudi Sewalem, “İsrailli yetkililer, annelerimize zorla doğum kontrol hapları verdiler, kanlanımızı kullanmayı reddettiler” dedi. Sewalem Werkneh'in blogs.timesofisrael.com'da yayınlanan İsrail'in çirkin ve ırkçı yüzünü deşifre eden yazısı şöyle:

Benim adım Sewalem. 22 yaşındayım ve İsrail'in Be'er Ya'akov bölgesinde yaşıyorum. İsrail'e, Etiyopya'dan 2003'te 6 yaşındayken iki erkek kardeş, bir kız kardeş ve annemle birlikte geldim. Babam ve en büyük erkek kardeşim Etiyopya'da kalmak zorunda kaldı. Ailemizin dört yıl birbirinden ayrılmasının ardından babam öldü ve erkek kardeşim Etiyopya'da yalnız kaldı.

HÜKÜMETİN HAKSIZ VE EŞİTSİZ
MUAMELESİ İSYAN ETTİRDİ

İsrail sokaklarında geçen hafta gerçekleştirilen gösterilerle ilgili düşüncelerimi ifade etmek istedim. Herkes isyanların ne bu kadar şiddetli olduğunu ve neden gençliğin bu olayların içinde olmak istediğininin nedenlerinden bahsetmiyor.

Bu gösteriler sadece Etiyopya kökenli Solomon Tekah'ın öldürülmesiyle ilgili değildi, aynı zamanda burada hükümetten ve bizi koruması gereken yetkililerden aldığımız haksız ve eşitsiz muamele hakkındaydı.

“ANNELERİMİZE ZORLA DOĞUM
KONTROL HAPLARI VERDİLER”

Gördüğüm gibi, sorunun kökeni Yahudi asıllı Etiyopyalıların, İsrail'e göçüyle başladı. Etiyopya'daki Yahudiliğimize acı çektikten sonra, dönüştürdüğümüz talep çok acı vericiydi. Yetkililerin ve iktidardakilerin hakaret ve aşağılayıcı tavrı, annelerimize toplumdaki doğum oranını düşürmek için zorla doğum kontrol hapları verilmesi, Etiyopyalılardan alınan herhangi bir kan bağışının kullanmasının reddedilmesi sayabileceğim örneklerden birkaçı. Protestolarımızın şiddeti, yıllarca şişelenmiş ve patlayan derin acıları ifade ediyor, çünkü acılarımız sağır kulaklara düştü!

“BİZ BURADAYIZ, FAKAT İSRAİL AĞABEYİMİ
YAHUDİ OLMADIĞI GEREKÇESİYLE GÖÇÜNE İZİN VERMİYOR”

Ağabeyimi İsrail'e Yahudi olmadığı gerekçesiyle getirmeyi reddeden İçişleri Bakanlığı'ndan (Misrad HaPanim) ayrımcılığa maruz kalıyorum! Aynı baba ve anneden gelen kendi kardeşimin Yahudi olmadığı için göç etme hakkına sahip olmadığı nasıl izah edilebilir?

O zaman ben nasıl Yahudiyim ve neden buradayım? İçişleri Bakanlığı'na yapılan sayısız telefon görüşmesinde, tatmin edici bir cevap alamadım.

Ablam evlendiğinde doğal olarak erkek kardeşimin bize eşlik etmesini istiyorduk; İçişleri Bakanlığı ona giriş vizesi vermeyi reddetti, çünkü aslında annemin oğlu olduğu konusunda itiraz ettiler.

Bunu çok büyük acıyla kırılmış bir kalple yazıyorum.

“BU ÇARPIK GERÇEĞİ NASIL DEĞİŞTİREBİLİRİZ?”

Öyleyse şimdi soru şu, bu çarpık gerçeği nasıl değiştirebiliriz? Bence her şey eğitimle başlıyor ve bitiyor. Eğitime erken yaşlardan itibaren yatırım yapmak gerekir ve ancak o zaman bu gerçekliği değiştirmek, ırkçılığı azaltmak için mümkün olacaktır.

Ek olarak, Etiyopyalı toplumun genç nesli bizce çok çalışmalı ve hayatta başarılı olmalıyız. Etkili olan üst düzey pozisyonlara ulaşmalı ve sonra içinden değişim kurmaya çalışmalıyız.

Kaynak: https://blogs.timesofisrael.com/

Haber Ara