Dolar

32,3655

Euro

34,9616

Altın

2.325,42

Bist

9.079,97

Ani kramplar gebeleri tehdit ediyor

Baldır ve ayak kaslarının ani ve uzun süreli kasılmasıyla kişiyi zor durumda bırakan krampların birçok sebebi olduğunu ifade eden uzmanlar, gebelikte ise bunların sıklıkla yaşandığını söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-30 09:47:45

Ani kramplar gebeleri tehdit ediyor
Baldır ve ayak kaslarının ani ve uzun süreli kasılmasıyla kişiyi zor durumda bırakan krampların birçok sebebi olduğunu ifade eden uzmanlar, gebelikte ise bunların sıklıkla yaşandığını söyledi.

Vücuda aşırı yüklenmenin bir sonucu olarak özellikle egzersiz sonrası veya hamile olanlarda daha sık rastlanan sağlık sorunu, çoğu kez geceleri ve uykuda yakalıyor. Bu tip kramplara 'Gece Oluşan Bacak Krampları' adını veren Acıbadem Bursa Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Arzu Ercan, kasılmaların bütün gece tekrarlayabileceğini ve can sıkıcı hale gelebileceğini söyledi. Bazı bacak kramplarının genişlemiş ve varisli hale gelmiş toplardamarların, kirli kanı etkili olarak taşıyamamasından kaynaklandığını belirten Dr. Arzu Ercan, "Gün boyunca kasların ürettiği metabolizma artıklar, toplardamarlardaki yetersizlik sonucu bacaklardan uzaklaştırılıp temizlenemez. Bu metabolizma artıkları kasların normal çalışmasını bozar, istek dışı kasılmalara ve kramplara neden olur. Bu tip krampların nedeni aşırı artık birikmesi olup, en basit çözümü dolaşımın normale döndürülmesi, yani varislerin tedavisidir" dedi.

Gebelik döneminde dolaşım sistemi, özellikle de bacaklara giden damarlar daha çok zorlandığını ifade eden Ercan, "Gebeliğin son aylarında oluşan bacak kramplarının, kirli kanın kalbe tam ve etkili olarak taşınamamasından kaynaklanmaktadır. Bebeğin büyüyen bedeninin sırtta bulunan sinirlere bası yapması da, kramp oluşumuna neden olur" diye konuştu.

Bacak krampları gebelik ilerledikçe, özellikle akşamları daha çok sıklaşabileceğini belirten Ercan, "Gece boyunca tekrarlayan kramplar can yakıyor ve uykunun kaçmasına neden olabiliyor. Kramp sonrası ilk olarak yapılması gerekenler, kramp oluştuğunda parmakları hafifçe bükerek ve kasılmış kaslara masaj yapılmalıdır. Kasılmış kaslarınızın gevşemesi için buz kalıplarından yararlanın. Kasılmalar azaldığında ılık bir duş alın ve yürüyüş yapın. Bunların yanı sıra özellikle esneme sağlayan germe hareketlerini barındıran düzenli egzersizler yapmak, egzersiz öncesinde ve sonrasında özellikle mineral zengini doğal suları tüketmek de krampların azalmasına destek oluyor" şeklinde konuştu.
VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara