Dolar

32,5829

Euro

34,8302

Altın

2.417,41

Bist

9.645,02

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier Kabil'de

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier Kabil'de

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-30 14:34:57

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier Kabil'de
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Berlin ile Kabil arasında kurulan diplomatik ilişkilerin 100. yıldönümü nedeniyle başkent Kabil'e geldi.

Resmi ziyaretle Afganistan'a gelen Almanya dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'i Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Cumhurbşkanlığı Sarayı'nda kabul etti.

Görüşmede, Afganistan İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah'ın yanı sıra diğer üst düzey yetkililer de hazır bulundu. Basına kapalı gerçekleşen görüşmede, Steinmeier'in Afgan yetkililerden Taliban ile müzakerelere devam etmesini istediği öğrenildi. Steinmeier'in ayrıca, Afgan liderlere Pakistan ile ilişkileri geliştirmesi konusunda uyarıda bulunduğu ve ilişkilerin düzelmesinin bölge istikrarı için çok önemli olduğunu söylediği kaydedildi.

Frank-Walter Steinmeier daha sonra Afganistan Dışişleri Bakanı Selahaddin Rabbani ile bir araya geldi. İkili, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İki ülke arasındaki dostluğun geçen yüzyıl içerisinde sekteye uğramadan günümüze kadar ilerlediğini belirterek konuşmasına başlayan Afganistan Dışişleri Bakanı Rabbani, Berlin'in ülkesine yaptığı yardımlar için müteşekkir olduklarını söyledi.

Rabbani daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Almanya, her yıl Afgan güvenlik güçlerine 190 milyon Euro ve Afganistan'ın yeniden imarına da 250 milyon Euro katkı sağlıyor. Bu ziyarete önem veriyor, 1915 yılında başlayan ilişkilerimizin gelecekte de artarak devam etmesini istiyoruz. Almanya geçen yüzyılda Afganistan'da ilk barajın, ilk basımevininin, ilk telgraf ve iletişim sisteminin kurulmasında büyük emek harcadı. Almanya ayrıca 1930'lardan itibaren güvenlik güçlerimize eğitim vermeye başladı ve Almanya ile Afganistan arasında 1926'da dostluk anlaşması imzalandı"

Ziyaretini bir günle sınırlı tutan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise Afganistan'da bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu dile getirdi. İki ülke ilişkilerine önem verdiklerini belirten Steinmeier, ülkesinin Afganistan'a yönelik yardımlarının devam edeceğini söyledi.

Almanya'nın yardımlarının sadece ekonomik alanda olmayacağını kaydeden konuk bakan, Afgan ordusunun kapasitesinin arttırılması konusunda da aktif bir rol oynayacaklarının altını çizdi. Bakan Steinmeier, Askeri alanda yapılan yardımlarının asıl amacının Afgan ordusunun kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamak olduğunu belirtti.

Güvenlik gerekçesi ile Kabil'de kalmayacağı bildirilen Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in daha sonra Pakistan'a hareket edeceği öğrenildi.

NATO çatısı altında bulunan Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nün (ISAF) Afganistan misyonunun 2014 Aralık ayında sona ermesi ile 'Kararlı Destek' misyonuna dönüşen birimde Almanya'nın halen 800 askeri bulunuyor.

Almanya, 2011'de Taliban'ın görevden uzaklaştırılmasından bu yana, 4,5 milyar Euro ile Afganistan'a en çok yardım yapan üçüncü donör ülke konumunda.

Haber Ara