Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Almanya'da istihbarat yasasında reform kabul edildi

Almanya'da istihbarat yasasında reform kabul edildi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-03 13:23:25

Almanya'da istihbarat yasasında reform kabul edildi
Almanya Federal Meclisi (Bundestag) NSU cinayetlerinin ardından, iç istihbarat teşkilatı olan Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) yasasında yapılan değişikliği kabul etti.

Yasaya göre, teşkilat eyaletler arasında operasyonel faaliyetlerde bulunabilecek ve eyaletler arasında bilgi sağlamanın hızlandırılmasını sağlayacak.

Almanya'da 8'i Türk 10 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutulan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü cinayetlerinde sıkça eleştiri konusu olan BfV, Bundestag'ta kurulan NSU komisyonun hazırladığı rapor sonrası böyle bir yasa değişikliğine gitmesi eleştirilerinin yerinde olduğunun göstergesi olarak kabul ediliyor.

Yeni yasaya göre ilk kez, istihbarat servisleri için muhbirlik yapan kişilerle ilgili kurallar ve sınırlar belirlenecek.

Muhalefeti oluşturan Yeşiller Partisi ve Sol Parti ise yasadaki değişikliğini NSU cinayetlerinde yaşanan aksaklıklara doğrudan bir tepki olmadığı yönünde eleştiriyor.

NSU terör örgütünün Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişinin öldürülmesi, bombalı saldırılar düzenlenmesi ve çok sayıda soygunla ilişkisi 2011 yılı sonunda ortaya çıkarılabilmişti.

Anayasayı Koruma Teşkilatı ise aşırı sağ çevrede muhbirleri olması ve örgütle ilgili bazı ipuçları olmasına rağmen cinayetleri önleyememesi ve örgütü çökertmemesi kamuoyunun büyük tepkisini çekmişti.

Haber Ara