Dolar

32,5984

Euro

34,7973

Altın

2.499,19

Bist

9.524,59

Albayrak: Zergele gerçeği neyse...

'Gerçek neyse, onunla cesurca yüzleşmeye mecburuz' diyen Diriliş Postası Genel Yayın Yönetmeni Hakan Albayrak, Zergele gerçeğini sütununa taşıdı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-02 09:29:12

Albayrak: Zergele gerçeği neyse...

Türk Hava Kuvvetleri'nin Kandil harekâtında Zergele isimli köyün vurulduğu, birçok sivilin can verdiği iddia ediliyor.

İddia ciddi.

Ciddi olmasaydı, Türkiye'ye dostluğu şüphe götürmeyen Irak Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanlığı bu konuda resmi bir açıklama yaparak “Saldırıyı kınıyoruz” demezdi.

Başbakanlık, hadise ile alâkalı kısa açıklamasında “Zergele köy değil PKK eğitim kampı” dedi. 

Öyleyse ve sivil can kayıpları olmuşsa, sorumluluğu PKK'ya aittir.  

O takdirde IKYB Başkanlığı da uyarılmalıdır, zira IKYB Başkanlığı'nın açıklamasında Zergele'den “köy” diye bahsediliyor.

Zergele gerçekten köyse, sivil bir yerleşim yeriyse, Türkiye Cumhuriyeti hiç tereddüt etmeden sorumluluğu kabul etmelidir. 

Zergele'de ölenlere ait olduğu söylenen korkunç fotoğraflardan bazılarının bundan aylar evvel Suriye'de çekildiği ve IŞİD tarafından katledilen Kürtlere ait olduğu söyleniyor; bir tek köylü bile öldürülmüşse, o resimlerin sahteliği korkunç bir hadise ile karşı karşıya olduğumuz gerçeğini değiştirmez.

Gerçek neyse, onunla cesurca yüzleşmeye mecburuz.

Biz Amerika değiliz.

Rusya değiliz.

İsrail değiliz.

Hiçbir şey olmamış gibi davranamayız.

“Kaza” deyip geçmemiz de söz konusu olamaz; gerçekten kaza olsa bile.

Ki Türkiye'nin Iraklı sivil Kürtleri taammüden öldürmesi elbette mümkün değil.

PKK'nın bu yöndeki propagandalarına cevap yetiştirmek gerek; ama ondan evvel, olayı aydınlatmak, aydınlandığı yerde de gereğini eksiksiz yapmak gerek.

Köy olduğu anlaşıldığı takdirde ölenlerin ailelerine başsağlığı dileyip kan parası ödemek, Kürdistan halkından ve yönetiminden özür dilemek,  bombalanan sahada sivil bir yerleşim yerinin bulunduğunu tespit edemeyen veya göz ardı eden yetkililerden hesap sormak, böyle hazin bir hadisenin bir daha yaşanmaması için gereken bütün istihbari ve askeri tedbirleri almak, alınmış olan tedbirleri gözden geçirip kuvvetlendirmek… Ne gerekiyorsa… Sonuna kadar…

Bu gibi felâketlerin önüne geçmeye matuf tedbirler, böyle bir felâket yaşanmamış bile olsa, daima gözden geçirilerek kuvvetlendirilmelidir.

Kandil civarında PKK militanlarının sivillerin içine karıştığı veya sivil aile fertlerinin PKK militanlarıyla beraber yaşadığı ufak yerleşim yerlerinin varlığından bahsediliyor, Zergele'nin de öyle bir yer olması muhtemel; öyleyse, sivillerin o yerleri boşaltmaları sağlanmalı.

En iyisi tabii ki IKYB Başkanlığı'nın istediği şey: PKK'nın kaybolması.

Haber Ara