Dolar

32,5533

Euro

34,8502

Altın

2.438,80

Bist

9.722,09

Aksaray Devlet Hastanesi'nde organ bağış standı kuruldu

Aksaray Devlet Hastanesi, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla organ bağışı standı kurdu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-04 16:10:57

Aksaray Devlet Hastanesi'nde organ bağış standı kuruldu
Aksaray Devlet Hastanesi, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla organ bağışı standı kurdu.

Aksaray halkı olarak organ bağışı konusunda yeterli duyarlılığın sergilenmediğini ifade eden Aksaray Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Cengizhan Kılıçaslan, 2016 yılında Aksaray'da donör olarak organ bağışının bulunmadığını söyledi. Aksaray halkını organlarını bağışlamaya davet eden Başhekim Kılıçaslan, "Aksaray'da organ bağışı Türkiye ortalamasının çok gerisinde. Aksaray olarak en az organ bağışı bulunan iller arasında yer almaktayız. Hastanemizde geçmiş yıllarda beyin ölümü gerçekleşen 7 donörden organlar alınarak, başka hastalara nakilleri yapılmış olmasına rağmen, 2016 yılında donörden organ bağışı bulunmamaktadır. İl Sağlık Müdürlüğü'nün verilerine göre de 2015-2016 yılları arasında 239 kişi hayatta iken organlarını bağışlamıştır. 18 yaşını doldurmuş, akli dengesi yerinde olan herkes İl Sağlık Müdürlüğü, hastaneler ve organ nakli ile ilgili dernek, vakıf ve kuruluşlara başvurarak doku ve organ bağışı yaparak belgelerini alabilirler" dedi.

Aksaray Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakli Sorumlusu Uzm. Dr. Ayşegül Aykaç İbişoğlu da, Organ Bağışı Haftası etkinlikleri nedeniyle yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Birçok hasta bağışlanmış bir organ için beklerken hayatını kaybetmektedir. Bağışlanan her organ başarılı bir nakilden sonra gerçek bir yaşam armağanıdır. Toplum olarak ne yazık ki organ bağışının önemini ancak organ bağışına ihtiyaç duyduğumuzda anlıyoruz. Bağışlanan her organ bir başka insanın hayatını kurtarır. Bağışlanan her organ filizlenen bir candır. Dünyanın her yerinde ve ülkemizde beyin ölümü gerçekleşen veya canlı donörlerden organ bağışı yapılmakta. Beyin ölümü gerçekleşen hastaların ailesi yazılı izin alınarak, donörün duruma göre, böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, ince bağırsak, kalp kapağı, kornea, kemik, kemik iliği ve deri organ ve dokuları nakledilmekte. Beyin ölümü durumu fonksiyonların geri dönüşümsüz olarak kaybolmasıdır, tıbben ölüm durumudur. Sağlığında hür iradesi ile organlarını bağışlayan insanların ölümü halinde, hukuki olarak yine ailesinin yazılı izni gerekmektedir."

Stantta, devlet hastanesi organ ve doku nakli koordinatörlerinden yoğun bakım hemşiresi Derya Dağlı tarafından hafta boyunca hasta ve hasta yakınlarına organ bağışı, organ nakli anlatılıp, toplumu bilinçlendirmeye yönelik broşürler dağıtılarak bilgiler verilecek.

Haber Ara