Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

AK Parti Seçim Beyannamesi

AK Parti Seçim Beyannamesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-04 19:43:40

AK Parti Seçim Beyannamesi
AK Parti'nin milletvekili seçimlerine ilişkin seçim beyannamesinde, Kalkınma Bankasının ekonominin ihtiyaç duyduğu nitelikli projeleri daha fazla destekleyecek bir anlayış içinde yeniden yapılandırılacağı bildirildi.

AK Parti'nin 1 Kasım'da düzenlenecek genel seçime ilişkin açıkladığı seçim beyannamesinde, yeni dönemde de büyük çaplı ve yatırım niteliğindeki kamu alımlarında, alıcı kurumların yerli sanayiyi geliştirecek yönde kamu alım sürecini yönetme kapasitesinin geliştirileceği, kapasitenin ve iyi uygulamaların yaygınlaştırılmasına odaklanılacağı belirtildi.

Kentsel Dönüşüm Programının, kentleşmeyle ilişkili alanlarda imalat sanayisini yeniliğe yönlendirme ve küresel pazarlarda rekabet gücü sağlama perspektifiyle yönetileceği ifade edilen beyannamede, kamunun raylı ulaşım sistemi ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanma oranının artırılacağı bildirildi.

Küresel rekabet gücünün artırılabilmesi için sektörel ve sektörler arası entegrasyonun güçlendirileceği kaydedilen beyannamede, "Bu kapsamda, tekstil, deri, mobilya sektörlerinin tarım sektörüyle, makine, tıbbi cihaz ve elektronik sektörlerinin hizmetler sektörüyle, makine, tıbbi cihaz, otomotiv sektörlerinin elektronik sektörüyle aralarındaki entegrasyonu güçlendireceğiz. Sanayi girdilerinin ülke içinden karşılanma oranının artırılmasını teminen, yüksek yatırım gerektiren ara malı ve sanayi hammaddelerinin üretimine öncelik vereceğiz. Bu kapsamda, bu tesisler için nitelikli ve büyük çaplı mekan hazırlıkları yapacak, yerli ve yabancı yatırımların özendirilmesi amacıyla mekanizmalar oluşturacak ve bu yatırımların kamu desteklerinden öncelikli olarak yararlanmasını sağlayacağız" taahhüdünde bulunuldu.

Beyannamede, "Yatırım mallarının ve ara malların vadeli ithalatında KKDF oranını yüzde 6'dan yüzde sıfıra indirerek sanayicinin girdi maliyetini azaltıyoruz. Yüksek teknolojili yatırımlara daha fazla destek vereceğiz. İleri teknoloji sınıfında yer alan yatırımları, öncelikli yatırımlar kapsamına aldık ve 5. bölge desteklerinden yararlandıracağız. Ar-Ge'ye dayalı sanayi yatırımlarına yönelik projeler için finansman sağlayacağız" denildi.

TÜBİTAK tarafından başta enerji, ulaştırma ve sağlık sektörleri olmak üzere imalat sanayisinde özel sektör tarafından hayat geçirilecek projelerin Türkiye Kalkınma Bankası aracılığıyla destekleneceği ve yüzde 50'ye kadar uygun koşullu finansman sağlanacağının bildirildiği beyannamede, "Kalkınma Bankamızı, ekonomimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli projeleri daha fazla destekleyecek bir anlayış içinde yeniden yapılandıracağız" sözü verildi.

- "Yurt içi ilaç ihtiyacının yüzde 60'ı yurt içi üretimle karşılanacak"

Global klinik araştırma yatırımlarından Türkiye'nin aldığı payın ve yürütülen klinik araştırma sayısının yıl bazında yüzde 25 artırılması hedeflenen beyannamede, şunlar kaydedildi:

"Sağlıkta ulaştığımız kalitenin finansal olarak sürdürülebilmesi ile ilaç ve tıbbi cihaz alanında yerli üretimin artırılması temel amaçlarımızdandır. Bu çerçevede, önemli bir reform alanımız 'Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı'dır. Program kapsamında, ilaç ve tıbbi cihazda yüksek katma değerli ürün üretebilen, küresel pazarlara ürün ve hizmet sunabilen ve yurt içi ilaç ve tıbbi cihaz ihtiyacının daha büyük bir kısmını karşılayabilen bir üretim yapısına geçeceğiz. Programımızın hedefi, yurt içi ilaç ihtiyacının değer olarak yüzde 60'ını yurt içi üretimle karşılamaktır. Uzun vadede ise araştırma altyapısını geliştirmek ve yeni ürünlerin keşfi yoluyla küresel değer zincirlerinde etkinliğimizi artırmayı hedeflemekteyiz."

Sağlık Endüstrileri Yönlendirme Komitesinin oluşturulacağı, yerli Ar-Ge'nin ve üretimi destekleyecek şekilde "Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı"nın kurulacağı belirtilen beyannameye şöyle devam edildi:

"İlaç ve tıbbi cihaz alımlarında, yerli üretimi özendirici ve geliştirici tedbirler alacağız. Geri ödeme ve fiyatlandırma politikaları ile ruhsat süreçlerinde yerli üretim ilaç ve tıbbi cihazlara öncelik vereceğiz. Biyoteknolojik ilaç, biyomalzemeler, biyomedikal ekipman alanlarında araştırma altyapılarımızı geliştireceğiz. Plazma ürünleri ve aşıların yurt içi üretimini gerçekleştireceğiz. Sağlık endüstrisi alanında üretim yapacak KOBİ'lere yönelik finansal destek mekanizmaları geliştireceğiz. Buralarda üniversite-sanayi işbirliğini artıracak ve şirket kümelenmelerini özendireceğiz. Ülkemizin ihtiyacına göre planlanarak gerçekleştirilen Ar-Ge'nin faaliyetleri sonucunda üretilen ürünleri, fiyat ve geri ödeme uygulamaları açısından destekleyeceğiz."

- "Yerli marka otomobil üretimi çalışmalarını hızlandıracağız"

Otomotiv sektörüyle ilgili taahhütlere de yer verilen beyannamede, "Otomotiv sektöründe, tedarik zincirini kapsayan, tasarım, Ar-Ge'nin, üretim ve satış-pazarlama süreçleri bütününün yurt içinde geliştirilmesi, katma değerin artırılması, çevreye duyarlı yeni teknolojilerin geliştirilmesini sağlayacağız. Otomotiv sektöründe, küresel pazarların ihtiyaçlarına yönelik özgün tasarım araçlarla markalaşmayı teşvik edecek ve bu kapsamda yerli marka otomobil üretimi çalışmalarını hızlandıracağız" denildi.

Elektronik sektöründe çift amaçlı teknolojilerin uygulama imkanlarının dikkate alınacağını, sektörün ulaştırma, otomotiv, makine başta olmak üzere diğer sektörlerle entegrasyonunun artırılacağı belirtilen beyannamede, "Elektronik haberleşme alanında yeni nesil telsiz teknolojisine geçiş sürecinde baz istasyonu ve kontrol birimleri ürünlerinin geliştirilmesi ve üretimine önem vereceğiz" sözü verildi.

Bilgi ve iletişim teknolojileri destekli yenilikçi çözümlerin yaygınlaşmasında elektronik sektörünün üretici olarak yer almasının destekleneceği ifade edilen beyannamede, elektronik sektöründe rekabet öncesi Ar-Ge'nin teşvik edileceği, laboratuvar kapasitesiyle aydınlatma ve görüntü teknolojileri konusunda araştırma altyapısının geliştirileceği kaydedildi.

Beyannamede, "Yerli cep telefonu üretilmesini sağlayacağız. Bu kapsamda, TÜBİTAK akıllı telefon ve bileşenleri üretecek kuruluşlara destek için çağrıya çıkmış ve 8 şirket bu konuda çalışmalara başlamıştır" denildi.

Savunma sanayisinde de yerli Ar-Ge'nin ve üretimin destekleneceği sözü verilen beyannamede, bir taraftan savunma sanayisinde ülke yeterliliğini artırırken, diğer taraftan savunma sanayisinin diğer sanayi alanlarıyla entegre edileceği kaydedildi.

Beyannamede, 2019'a kadar 15 uçak yapılacağı, Türkiye'nin artık gündüz-gece ve her türlü hava koşulunda uzaydan görüntü alınabilmesini sağlayan uydu sistemi (Göktürk-3) projesinin hayata geçirileceği belirtildi.

Yeni Türkiye'nin ekonomi anlayışının temellerinden birisinin girişimcilik olduğu ifade edilen beyannamede, Türkiye'yi yenilik alanında bir üst lige taşıyacak Bilişim Vadisinin kurulacağı bildirildi.

Artvin ve Hakkari'de de Organize Sanayi Bölgesi kurulmasıyla Türkiye'de sanayi bölgesi olmayan il kalmayacağı vurgulanan beyannamede, KOBİ'lerin finansmana erişiminin artırılması amacıyla taşınırların teminat olarak kullanılmasının önündeki engelleri kaldıracak düzenlemeler yapılacağının altı çizildi.

Esnafa düşük faizli kredi uygulamasının devam ettiği, 30 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği de verileceği ifade edilen beyannamede, basit usulde vergilendirilen esnafın yıllık 8 bin liraya kadar kazançlarından hesaplanan vergisinin alınmayacağı kaydedildi.

Beyannamede, kadın girişimciliğinin önündeki engellerin kaldırılması ve kadınların ekonomik hayattaki rollerinin geliştirilmesine yönelik yeni destek mekanizmalarının geliştirileceği, şirketlerin endüstriyel tasarım, üretime hazırlık, üretim süreci, pazara sunum ve satış sonrası hizmetlerine yönelik faaliyetlerinin destekleneceği belirtildi.

Beyannamede, Türk malı markası ve imajının iyileştirilmesi için faaliyetler yürütüleceği, dış pazarlardaki dağıtım kanallarına doğrudan erişim amacıyla özellikle yüksek teknolojili sektörlerde faaliyet gösteren yabancı şirket ve markaların satın alınmasının destekleneceği kaydedildi.

-"4,5 G mobil elektronik haberleşme hizmetleri yaygınlaştırılacak"

Beyannamede, 2015-2018 dönemini kapsayan yeni Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı'nın hayata geçirileceği vurgulanarak şöyle devam edildi:

"4,5 G mobil elektronik haberleşme hizmetlerinin yaygınlaştırılmasını sağlayacağız. 4,5 G mobil elektronik haberleşme altyapısına yönelik Ar-Ge çalışmalarını ve ekipmanlarının yurt içinde üretilmesini teşvik edeceğiz. 5G mobil elektronik haberleşme altyapısına ilişkin Ar-Ge çalışmalarını başlatacağız. Elektronik haberleşme sektöründe, düzenleyici çerçeveyi gözden geçirecek ve bölgesel bazda düzenleme yaklaşımına geçeceğiz. Kişisel verilerin korunması ve siber güvenliğe ilişkin yasal düzenlemeleri hayata geçireceğiz. Siber Suçla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı hazırlayacağız. Yoksul ailelere belirli ölçütlerle internet erişimi imkanı sağlayacağız.

FATİH projesi kapsamında dağıtılan tablet bilgisayarlardan alan çocukların bulunduğu aileler öncelikli olarak değerlendirilecek, bu ailelere belirli bir kotada internet erişim hizmeti sunumu kamu kaynakları kullanılarak sağlanacaktır. Görme ve ortopedik engelliler başta olmak üzere ihtiyaç sahipleri için gerekli yazılım ve donanımı teşvik edeceğiz. Yaklaşık 350 bin engelli vatandaşımızın bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanımını sağlayacağız. İnternet kafelerin şartlarını, başta fiziksel koşullar olmak üzere, tüm bireylere hizmet verilebilmelerini teminen iyileştirecek, bu kafeleri sınıflandıracak, sağlıklı ve güvenli bir şekilde hizmet vermelerini sağlayacağız."

Beyannamenin son bölümünde, eğitim, sağlık, savunma, teknoloji, enerji gibi alanlarda hazırlanan 100 projenin adına da yer verildi.

(Bitti)

Haber Ara