Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

AK Parti Seçim Beyannamesi

AK Parti Seçim Beyannamesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-04 19:27:08

AK Parti Seçim Beyannamesi
AK Parti'nin 1 Kasım 2015 Milletvekili Genel Seçimleri'ne ilişkin beyannamesinde, patent borsasının kurulacağı belirtilerek, fikri haklara konu ürün ve eserlerin, ülke ekonomisine katkısının tespiti, izlenmesi, değerlendirilmesini sağlayacak bilgi ve veri altyapısının güçlendirileceği bildirildi.

AAK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ATO Congresium'da partisinin seçim beyannamesini açıkladı.

Yeni dönemde Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin artırılmasına yönelik destek sağlayan kurumlar arasında koordinasyonun güçlendirileceği belirtilen beyannamede, desteklerin etkinliğinin artırılacağı ifade edildi.

Beyannamede, 6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun'un ikincil mevzuat çalışmaları tamamlanarak hayata geçirileceği belirtilirken, kanunun hayata geçmesiyle araştırma altyapılarının, özel sektörle çok daha yakın şekilde çalışması sonucunda, araştırmaların ticarileşmesine önemli destek sunulacağına işaret edildi.

Dışa bağımlılığın yüksek olduğu sektörlerde, yerli ürün ve teknolojilerin geliştirilmesine yönelik araştırma programlarının desteklenerek etkinleştirileceğinin altı çizilen beyannamede, "Ar-Ge faaliyetlerinin ürün ve hizmete dönüşmesini desteklemek amacıyla üniversite, sanayi ve kamu kurumları arasındaki işbirliklerini güçlendireceğiz, doktora mezunu olanlar başta olmak üzere, araştırmacı insan gücünü nicelik ve nitelik olarak iyileştirilecek ve özel sektörde daha fazla araştırmacı istihdam edilmesini sağlayacağız" denildi.

Temel ve sosyal bilimlerde araştırmacıların yetiştirilmesi ve bu alandaki araştırma faaliyetlerinin nitelik ve nicelik olarak artırılmasının teşvik edileceği belirtilen beyannamede, Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerine destek ve katkının artırılacağı ifade edildi.

Beyannamede, "Tasarım merkezlerini, Ar-Ge merkezleri gibi destekleyecek, Ar-Ge ve tasarım personelinin daha esnek çalışmasına olanak sağlayacağız. Ayrıca, KOBİ'lerin siparişe dayalı Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerini destekleyeceğiz. Bilim merkezlerinin sayısını artıracağız. Bilim Merkezleri'nde sergilenen bilimsel materyallerin yerli imkanlarla üretimi için çalışma başlattık, TÜBİTAK'ta bununla ilgili çağrıya çıktık. İlk defa iktidarımız döneminde bilim diplomasisi faaliyetlerini başlattık. Önümüzdeki dönemde yurtdışında yer alan bilimde öncü 10 ayrı merkeze, Bilim Müşaviri ve Ataşesi ataması yapacağız. Sınai mülkiyet ve yönetimi ile ilgili konularda yayın yapacak "Teknoloji Transfer Platformu"nu kuracağız. Böylece lisanslanmak veya devredilmek istenen, ihtiyaç veya ilgi duyulan konular ve teknolojiler ile ilgili bilgileri ortak kullanıma açmış olacağız" taahhüdünde bulunuldu.

Yargı, gümrük, kolluk hizmetleri, kamuda fikri hakların korunması ve denetlenmesiyle ilgili birimlerde yeterli beşeri ve kurumsal kapasite oluşturulacağı kaydedilen beyannamede, işletmelerin, fikri haklar sisteminden ve desteklerinden daha etkin yararlanmalarını sağlamak üzere, teknoloji transfer ve yenilik merkezlerinde hizmet kapasitesinin geliştirileceği bildirildi.

Beyannamede, "Patent borsasını kuracağız. Fikri haklar sistemi konusunda kamuoyunun her düzeyde bilgilendirilmesine yönelik tanıtım ve eğitim faaliyetleriyle toplumsal bilincin artırılmasını sağlayacağız. Fikri haklara konu ürün ve eserlerin ülke ekonomisine katkısının tespiti, izlenmesi ve değerlendirilmesini sağlayacak, bilgi ve veri altyapısını güçlendireceğiz" ifadeleri yer aldı.

Türkiye'deki genetik kaynaklar, geleneksel bilgi, geleneksel, kültürel ve folklorik ifadelerin korunmasına yönelik bir yol haritasının oluşturulacağı taahhüdünde de bulunulan beyannamede, "Öncelikli Teknoloji Alanlarında Ticarileştirme Öncelikli Dönüşüm Programı" ile temel hedeflerin; teknolojik ürün ve marka sayısını artırmak, araştırma ve yenilik merkezlerini güçlendirmek, nitelikli insan sayısını artırmak ve yenilikçi girişimciliği geliştirmek olduğu belirtildi.

Beyannamede, "Bu kapsamda; öncelikli sektörlerde teknolojik ürün yatırımlarını ve prototip geliştirme süreçlerini destekleyeceğiz. Enerji, sağlık, havacılık, uzay, otomotiv, raylı sistemler, bilişim ve savunma sektörleri gibi öncelikli sektörlerde teknolojik ürün yatırımlarını ve kümelenme çalışmalarını destekleyeceğiz. Sanal ve gerçek ortamlarda kamu-üniversite-sanayi işbirliği platformları oluşturacağız. Ülkemizdeki akredite test altyapısını geliştireceğiz. Araştırma merkezlerini özel sektörün kullanımına daha fazla açacağız. Yenilikçi girişimcilerin ticarileştirme projelerine yönelik destek sağlayabilecek kredi garanti mekanizması oluşturacağız" denildi.

KOBİ'ler başta olmak üzere girişimciler ve yatırımcılar arasındaki ağlarla mentörlük hizmetleri gibi mekanizmaların merkezi ve yerel düzeyde geliştirileceği kaydedilen beyannamede, girişimcileri desteklemek için finansman eksiğinin en çok hissedildiği erken aşamaya yönelik bir fon kurulacağı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin TSE ve patent belgelerinin maliyetlerinin devlet tarafından karşılanmasının sağlanacağı kaydedildi.

Öncelikli sektörlerde yenilikçi girişimciliği desteklemek amacıyla kuluçka merkezleri ve hızlandırıcılar kurulacağı belirtilen beyannamede, fikri ve sınai haklar konusunda ticarileştirmeyi destekleyecek düzenlemeler yapılacağı bildirildi.

"Kamu Alımları Yoluyla Teknoloji Geliştirme ve Yerli Üretim Öncelikli Dönüşüm Programı"yla kamu alımlarının kaldıraç gücünü kullanarak, yerli teknoloji ve üretimi geliştirmenin amaçlandığı vurgulanan beyannamede, her yıl 100 milyar lirayı aşan kamu alımlarının, Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerine katkı sağlayacak; yeniliği, yerlileştirmeyi, teknoloji transferini ve yenilikçi girişimciliği teşvik edecek etkili bir politika aracına dönüştürüleceği bildirildi. Bu kapsamda; kamu alımlarında orta-yüksek ve yüksek teknoloji sektörlerindeki yerli firmaların payının artırılacağına dikkat çekilen beyannamede, uluslararası doğrudan yatırımların daha fazla cazip hale getirileceği, Ar-Ge harcamalarının artırılacağı ifade edildi.

Kamu kurum ve kuruluşlarında farkındalığın ve kapasitenin artırılacağı, uluslararası yükümlülükler de dikkate alınarak yüksek teknolojili ürünlerde kamu alım garantili tedarik modelinin uygulanabilmesi için Kamu İhale Kanunu ve ilgili diğer mevzuatta gerekli düzenlemelerin yapılacağının yer aldığı beyannamede, şunlar kaydedildi:

"Yüksek teknolojili ürünlerde kamu alım garantisine dayalı üretim yapılabilmesi için ürün bazlı yerli tedarik modelleri geliştirecek ve uygulayacağız. Uygulamanın etkinliği için koordinasyon ve izleme mekanizmaları kuracağız. Türkiye'nin bilim ve teknolojiye dayalı yeni ekonomik yapısı, dış dünya ile ilişkileri de farklı bir düzleme taşıyacaktır.

Temel amacımız tarihte olduğu gibi ülkemizi geniş coğrafyaların nitelikli beyinleri için bir cazibe merkezine dönüştürmek, dünyadaki konumumuzu üst noktalara taşıma mücadelesinde beyin göçünü engellerken, başlattığımız tersine beyin göçünü hızlandırmaktır. Bu çerçevede hazırladığımız 'Nitelikli İnsan Gücü İçin Çekim Merkezi Öncelik Dönüşüm Programımız'la, başta yurtdışındaki vatandaşlarımız olmak üzere yerli ve yabancı nitelikli insan gücü için ülkemizi cazibe merkezi haline getireceğiz."

Program kapsamında, iş piyasası, üniversiteler, kamu ve özel Ar-Ge merkezlerinde yurtdışından nitelikli insan gücüne ihtiyaç duyulan alanların belirleneceği kaydedilen beyannamede, iş, yatırım, çalışma, eğitim ve kültür ortamının yurtdışında tanıtımına yönelik faaliyetlerin artırılacağı, yurtdışında bilim ve teknoloji müşavirleri görevlendirileceği bildirildi.

- "Yurtdışındaki Türk araştırmacılar için bir veri tabanı ve kataloğu oluşturacağız"

Beyannamede, Avrupa Birliği Çerçeve Programlarına katılımın artırılmasına yönelik çalışmaların artırılacağı ve Türkiye'nin ekonomik, tarihi, kültürel bağlarının güçlü olduğu ülkelerle AB Çerçeve Programlarına benzer programlar geliştirileceği belirtilerek, öncelikli teknoloji alanlarında, araştırma merkezleri ve yükseköğretim kurumlarının yurtdışındaki muadilleriyle işbirliklerinin geliştirileceğine işaret edildi. Yurtdışındaki lisansüstü eğitimli vatandaşların, ülke ile ilişkilerinin canlı tutulması için bir iletişim ağı oluşturacağı vurgulanan beyannamede, yurtdışındaki Türk araştırmacılar için bir veri tabanı ve kataloğu oluşturulacağı belirtildi.

Türkiye'de yatırım yapacaklara yönelik tanıtımların yaygınlaştırılacağı ve Ar-Ge altyapısı alanında yeni firma oluşumları ve girişimcilik faaliyetlerinin destekleneceği kaydedilen beyannamede, üniversitelerde yabancı öğrenci sayısının artırılmasına yönelik yatırımların teşvik edileceği ve yabancı öğrenci sayısının artırılacağı bildirildi.

- Turkuaz Kart sistemi geliştirilecek

Beyannamede, "Nitelikli insan gücü için çalışma izni sürecini hızlandıracak, bu amaçla özel bir Turkuaz Kart sistemi geliştireceğiz. Nitelikli yabancı uyruklu çalışanların ve ailelerinin ikamet iznine ve çalışmalarına ilişkin süreçleri kolaylaştıracak ve iyileştireceğiz. Araştırma projelerinde sözleşmeli yabancı uzman çalıştırılmasını kolaylaştıracağız. Bilim ve araştırma insanlarının ülkemize araştırma, ders verme ve konferans amaçlı ziyaret mekanizmalarını çeşitlendireceğiz" denildi.

Yurtdışındaki üniversite öğrencileriyle bilim, sanat ve kültür alanlarında öne çıkan yüksek nitelikli insan gücü için değişim, hareketlilik veya staj programlarının geliştirileceğinin altı çizilen beyannamede, "Yurtdışında lisansüstü eğitim yapmış olan vatandaşlarımızın Türkiye'ye dönmelerini sağlamaya yönelik Ar-Ge desteklerini yaygınlaştıracağız. Tüm bu eylemleri, yurtiçinde insanımızın istihdamını ikame etmeyen, aksine istihdam imkanlarını genişleten bir anlayış içinde hayata geçireceğiz" sözü verildi.

(Sürecek)

Haber Ara