Dolar

32,3702

Euro

34,9714

Altın

2.325,52

Bist

9.137,23

AK Parti Seçim Beyannamesi

AK Parti Seçim Beyannamesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-04 19:04:53

AK Parti Seçim Beyannamesi
AK Parti'nin 1 Kasım'da yapılacak Milletvekili Genel Seçimi'ne ilişkin Seçim Beyannamesinde, "Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü amacıyla sosyal taraflarla diyalog içinde mevcut durum tespiti ve mevzuat çalışması yapılacağı" vaadinde bulunuldu.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, ATO Congresiumda partisinin seçim beyannamesini açıkladı.

Beyannamede, AK Parti iktidarları döneminde çalışma barışının sağlanmasına yönelik düzenlemeler yapıldığı, bu dönemde ücretlerde de önemli iyileşmeler sağlandığı belirtildi.

Bu dönemde, net asgari ücretin reel olarak 2002-2014 yılları arasında yüzde 61,6 oranında artış kaydettiği ifade edilen beyannamede, net ele geçen ortalama memur maaşlarının ise aynı dönemde reel olarak yüzde 48,3 oranında artırıldığı kaydedildi.

Aktif iş gücü programları kapsamında kurs ve programlardan yararlananların sayısının 2002'de bin 497 kişi iken, 2014'de bu sayının 416 bine 878 kişiye yükseltildiği aktarılan beyannamede, 2002-2014 arasında 2 milyon 71 bin kişinin aktif iş gücü programlarından yararlanmasının sağlandığı, toplam 4,7 milyar lira kaynak kullanıldığı belirtildi.

İşsizlik Sigortası Fonunda biriken kaynağın 2014 sonu itibarıyla 81 milyar liraya ulaştığı, 2002'den bugüne 3,7 milyon kişiye yaklaşık 8,5 milyar lira işsizlik sigortası ödemesi yapıldığı bildirilen beyannamede, 2002'den bu yana asgari ücret artış oranın enflasyonun üzerinde gerçekleştiği ifade edildi.

1 Mayıs'ın "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kabul edilerek resmi tatil ilan edilmesinin de AK Parti iktidarları döneminde gerçekleştirildiği vurgulanan beyannamede, çalışma hayatına ilişkin yapılacaklara da yer verildi.

Buna göre, önümüzdeki dönemde de çalışma hayatına ilişkin reformlar devam edecek. Kayıtdışılığın da önemli bir nedeni olan çalışma hayatındaki katılıklar azaltılarak, istihdamın gelişimine sağlıklı bir zemin oluştururken, işletmeleri rekabet gücü artırılacak. Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü amacıyla sosyal taraflarla diyalog içinde mevcut durum tespiti ve mevzuat çalışması yapılacak. Mevzuat düzenlemesi yaparak fazla çalışma sürelerinin aşılması halinde işverenlere idari para cezası verilmesi sağlanacak.

Özel sektör işletmelerinde eğitim birimleri kurulması teşvik edilecek. Özel sektör, meslek kuruluşları ile işçi ve işveren kuruluşların meslek eğitimi vermeleri özendirilecek. Sektörden gelen talepler doğrultusunda iş ve eğitim dünyası için gerekli olan Ulusal Meslek Standartları hazırlanarak yürürlüğe konulacak, yürürlükteki standartlar en geç 5 yılda bir güncellenecek.

Avrupa Birliği ve ILO standartlarında oluşturulan iş sağlığı ve güvenliği mevzuatının etkili bir şekilde uygulanması, hayati önemde görülen bu alanda tüm ilgili taraflarda zihniyet dönüşümünün sağlanması ve gerekli kapasitelerin geliştirilmesi konularına azami önem ve öncelik verilmeye devam edilecek.

Bu kapsamda, kamuoyuyla paylaşılan İş Sağlığı ve Güvenliği Eylem Planını kararlılıkla hayata geçirilecek. Kısmi zamanlı çalışma, staj, prim desteği gibi araçlarla ve bilgi toplum şartlarında gelişen yeni işlerle genç ve kadın istihdamını artıracak bir çalışma ortamı oluşturulacak.

Her düzeyde sosyal diyaloğun gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla hazırlanan "Çalışma Hayatında Sosyal Diyaloğun Geliştirilmesi Projesi" ile "Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ve İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Operasyonu Projesi"uygulanacak. Çalışma hayatında kadın ve erkekler arasında eşit muameleyi ve eşit fırsatlar sunulmasını sağlayacak şekilde AB standartlarını göz önünde bulundurarak, babalık iznine ilişkin ilgili mevzuatta gerekli değişiklikleri yapılacak.

Yabancıların çalışma izinleri ile ilgili kırtasiyecilik tamamen ortadan kaldırılacak, ilgili tüm kurumlarla entegre olan yeni bir otomasyon sistemi kurulacak.

- Sosyal güvenlik alanında yapılacaklar

Beyannamede yer alan sosyal güvenlik alanında da Kasım 2002'de AK Parti olarak söz verilen tüm nüfus ve tüm risklerin güvence altına alan ve sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi oluşturma hedefinin büyük oranda gerçekleştirildiği belirtildi.

2006'da yüzde 77,9 olan sigortalı nüfus oranının, 2014 itibarıyla yüzde 81,5'e çıkartıldığına işaret edilen beyannamede, istihdam teşvikleri ve kayıt dışıyla mücadele neticesinde; 2002'de 12 milyon olan aktif sigortalı sayısının 2014'te 19,9 milyon kişiye ulaştığı kaydedildi.

Beyannamede, sosyal güvenlik alanında da önümüzdeki dönemde, yapılacaklar sıralandı.

Buna göre, emeklilik hizmetleri etkinleştirilecek. Düşük düzeyde maaş alan emeklilerin gelir seviyesi yükseltilecek. Bu çerçevede, temmuzda emekli maaşlarına rutin olarak yapılan artışın ardından maaşı 1 bin liranın altında kalan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine seyyanen 100 lira zam yapıldı. Maaşı bin lira ile bin 100 lira arasında olan emeklilerin maaşı da bin 100 liraya tamamlandı. Bu artıştan emeklilerin yaklaşık yüzde 55'inin istifade etmesi sağlandı.

Ticari faaliyette bulunan emeklilerden kesilen ayda yüzde 15 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primini yüzde 10'a indirildi. 630 binden fazla emeklinin yararlandığı bu düzenlemeyle emeklilerin aylıklarına ortalama en az 50 liralık ayrıca bir artış sağlandı. Bu kapsamda, tüm işçi ve Bağ-Kur emeklilerine de önümüzdeki dönemde yıllık ilave bin 200 lira verilecek. İmkanlar dahilinde emeklilere ve diğer sosyal gruplara destek daha da artırılacak.

- Asgari ücret yükseltilecek

Önümüzdeki yıl için asgari ücretin bin 300 liraya yükseltilmesi yönünde Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na teklifte bulunulacak. Ayrıca, yapılan işin tehlike sınıfına göre, asgari ücrette farklılaştırma sağlanacak. 51 ilde uygulanan yüzde 6 oranındaki İşveren Sigorta Primi indiriminde esas alınan 10 işçi çalıştırma zorunluluğu kaldırılacak. Bu imkandan 251 bin küçük işletmenin yararlanmasını sağlanacak.

- Polislerin ek göstergeleri 3 bin olacak

Polislerin 2 bin 200 olan ek göstergeleri 3 bine çıkarılacak. Genel Sağlık Sigortası kapsamında yapılan gelir testi sistemi ve buna bağlı genel sağlık sigortası primi ödemelerini yeniden gözden geçirerek sistemin etkinliği ve verimliliği artırılacak. İstihdam edilmeleri halinde, sosyal destek alan vatandaşların sigorta primi işveren desteği karşılanacak.

Toplum yararına çalışma programlarında ailesinde çalışan ferdi olmayanlara öncelik verilecek. Yüzde 15'ten yüzde 10'a indirilerek Bağ-Kur sigortalısı olan esnafın emekli aylıklarından kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi Kesintisi tamamen kaldırılacak.

TOKİ eliyle emeklileri uygun koşullarla konut sahibi yapılacak. Bu çerçevede emeklilere 240 taksit şeklinde aylık 250 lira bedel mukabilinde konut sahibi olma imkanı sağlanacak. Evde çocuk bakım hizmetleri yoluyla, kayıtlı kadın istihdamını desteklenecek.

Sosyal güvenlik sözleşmelerine göre sağlık yardım hakkı elde etmiş sigortalıların ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin sağlık aktivasyon ve provizyon sistemine dahil edilmesi sağlanacak.

- Prim tabanı genişletilecek

Kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı ücretle mücadele edilerek kayıtlı çalışan sayısını artırılacak ve prim tabanı genişletilecek. Prim yapılandırmaları ekonomik kriz ve doğal afet gibi istisnai haller dışında uygulanmayacak. Sağlık hizmetleri ve harcamalarında sürdürülebilirlik dikkate alınarak ilaç ve tedavi harcamaları daha akılcı hale getirilecek. Sağlık bütçesinde kaynak etkinliğinin sağlanması amacına yönelik çalışılacak.

Özellikle hasta ve işlemin takibinin yapılması, suistimallerin önlenmesi, gereksiz ve mükerrer tetkiklerin önüne geçilmesine yönelik çalışmalara hız kazandırılacak.

Giderek artan yaş ortalaması da dikkate alınarak aktif ve sağlıklı yaşlanma desteklenecek. Yaşam boyu öğrenim programlarına daha iyi erişim sağlanarak uzun çalışma yaşamı desteklenecek, ileri yaşlarda uygun istihdam olanakları geliştirilecek.

Sektörel katkısının yanı sıra ülkedeki tasarruf eğilimini de güçlendirilecek öngörülen tamamlayıcı emeklilik tasarrufları desteklenecek. Sosyal güvenlik ve prim ödeme bilincini artırılacak ve farkındalık oluşturulacak. Cari dönem prim tahakkukunu ve tahsilatını artırılacak.

Koruyucu önleyici sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına katkı sağlanacak. Sağlık hizmetlerinin doğru kullanılması konusunda toplum bilinçlendirilecek ve farkındalık oluşturulacak. Sağlık sigortacılığı geliştirilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumuna erişim artırılacak. e-Randevu projesiyle randevu sistemini etkin ve daha kolay hale getirilecek.

(Sürecek)

Haber Ara