Dolar

32,5861

Euro

34,7932

Altın

2.508,99

Bist

9.693,46

AK Parti'nin kongre kararı dış basında

Erdoğan ve Davutoğlu arasındaki görüşmeden olağanüstü kongre kararının alınması dünya basınına da yansıdı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-05 05:22:31

AK Parti'nin kongre kararı dış basında

TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL

Yabancı ajanslar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 1 saat 40 dakika süren görüşmesinin ardından öğrenilen AK Parti'deki olağanüstü kongre kararını son dakika haberi olarak abonelerine duyurdular.

Davutoğlu ve Erdoğan arasında yaşanan ve gelişmelerden süzülen süreç dış basında da yakından takip ediliyor.

AFP haber ajansı haberinde “Türkiye'nin iktidar partisi AKP bu ay içinde olağanüstü kongre yapacak” ifadelerini kulandı.

Erdoğan ve Davutoğlu arasındaki bazı fikir ayrılıklarından örnek veren AFP kongre kararıyla ilgili, Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi'nin CNN Türk ekranlarında yaptığı açıklamaları da dünyaya servis etti.

Reuters da gelişmeleri flaş haber olarak duyururken, bir AKP yetkilisine dayandırarak olağanüstü kongrenin en erken 22 Mayıs en geç ise 5 Haziran yapılacağı bilgisini paylaştı.

İngiliz yayın kuruluşu BBC haberinde iki isim arasında son zamanlarda yükselen tansiyona dikkat çekilirken Davutoğlu'nun Erdoğan'ın başkanlık sistemi üzerindeki ısrarına mesafeli durduğu belirtildi.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi ikili arasındaki gelişmeleri "Türkiye başbakanı Erdoğan ile yaşadığı çatışmalardqn dolayı istifa ediyor" başlığı ile gördü. Gazete, Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan ile "güç savaşı"ndan dolayı istifa etme planları yaptığını söyledi.

The Atlantic yayın organı ise gelişmeleri " Türkiye'de siyasi entrika" başlığı ile yorumladı. Gazete, başbakan Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından istifaya zorlandığını aktardı. The Atlantic ayrıca ikili arasındaki gelişmelerin Davutoğlu'nun başbakan olduğu ilk zamanlardan bu yana yaşandığını iddia etti. Davutoğlu'nun idareye geldiği günden itibaren kendi otoritesini kurmaya çalıştığı yorumunu yapan yayın organı, bu otoritenin myky kararları ile elinden alınmasının Davutoğlu'nun elini zayıflattığı görüşünde.

İngiliz yayın organı BBC Cumhurbaşkanı Erdoğan ile başbakan Davutoğlu arasındaki gelişmeleri ikili arasındaki sürtüşmelerin uzun zamandan beri devam ettiği ve Davutoğlu'nun, Erdoğan'ın istediği başkanlık sistemi konusunda "ayak direttiği" için olayların bu evreye geldiği yorumunu yaptı.

NE OLMUŞTU?

AK Parti, yaklaşık 14 yıldır kesintisiz olarak sürdürdüğü iktidarda en büyük siyasal krizi ve yol ayrımını yaşıyor. AK Parti'de yetkilerinin tırpanlanmasının ardından istifası konuşulan Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Beştepe'de 1 saat 40 dakika süren görüşmesinde, AK Parti kongresinin mayıs sonu veya haziran başında olağanüstü toplanması kararlaştırıldı. 27 Ağustos 2014'te yapılan AK Parti'nin 1. Olağanüstü Kongre'sinde Erdoğan'ın isteğiyle genel başkan seçilen ve başbakanlığa atanan Davutoğlu, yine Erdoğan'ın isteğiyle yaklaşık üç hafta içinde toplanması planlanan 2. Olağanüstü Kongre'de aday olmayarak genel başkanlık ve Başbakanlık görevlerini bırakacak. Davutoğlu, bugün sabah AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nu topladıktan sonra düzenleyeceği basın toplantısında olağanüstü kongre kararını açıklayacak.

Haber Ara