Dolar

32,3815

Euro

35,0532

Altın

2.326,48

Bist

9.089,33

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Çelik: (1)

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Çelik: (1)

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-07 15:11:49

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Çelik: (1)
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Mesele, AK Parti meselesi değildir. Hangi partiye oy verirse versin, biz hiçbir vatandaşımızın tek bir oyunun bile zayi olmasını istemiyoruz. Burada AK Parti'ye verilen oyu korumak istediğimiz kadar CHP'ye, MHP'ye, HDP'ye, diğer partilere verilen oyu da korumak istiyoruz" dedi.

Çelik, gazete, televizyon ve haber ajanslarının Ankara temsilcileriyle bir araya gelerek, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

AK Parti'nin seçim çalışmalarını yürüten bir "Strateji Heyeti" bulunduğunu belirten Çelik, heyetin görevinin seçimin bütün aşamalarını yönetmek olduğunu söyledi.

Çelik, "Bunun içerisinde beyannameyi hazırlamaktan anketlere, mitingleri planlamaktan partinin söylemlerini inşa etmeye, teşkilatların hangi konularda bilgilendirileceğinden illere arkadaşlarımızın ziyaretlerinin nasıl planlanacağına kadar geniş bir portföy var" dedi.

Heyetin içinde, alanlarına göre farklı gruplar bulunduğuna da dikkati çeken Ömer Çelik, şöyle devam etti:

"Anketleri yürüten bir heyet var, Sayın Başbakanın konuşmalarını hazırlayan bir heyet var. Günlük olarak rakip partilerin söylemlerini, pozisyonlarını, politikalarını takip eden bir heyet var. Bu çerçevede partinin seçimle ilgili bütün kararları, Genel Başkan adına burada alınıyor ve daha sonra Genel Başkana bildiriliyor. Zaman zaman Genel Başkanımızla da toplantı yapılıyor, alınan kararlar paylaşılıyor."

Beyanname toplantısından sonra adaylarla bir araya gelerek süreçlerin ayrıntılı bir şekilde değerlendirildiğini aktaran Çelik, şimdi ise "Siyasi Pozisyon Belgesi" denilebilecek 10-15 civarında broşür hazırlandığı ve bunların da baskıya gönderildiğini bildirdi.

- "Çapraz ziyaretler gerçekleştireceğiz"

Broşürlerin tüm teşkilatlara gönderileceğini ve sahada partinin temel politikalarının anlatılması sırasında kullanılacağını ifade eden Çelik, bunun yanı sıra partililerin, kendi illeri dışında farklı illere "çapraz faaliyetlerde" de bulunacağını anlattı.

Milletvekili, bakan, eski bakan gibi çok sayıda partilinin çapraz olarak farklı illere de ziyaretler gerçekleştireceğine değinen Çelik, "Böylece o illerin durumunu, içeriden olduğu kadar dışarıdan gözlerle de görmüş olacağız" dedi.

İllerin durumuna ilişkin haftalık anketler yaptırdıklarını da bildiren Ömer Çelik, şunları söyledi:

"Aday listesi çok olumlu karşılandı. İlk yapılan anketlerde, bu tabii süratli bir telefon anketi oluyor, beyannamenin çok olumlu karşılandığı görülüyor, fakat tüm bunlarla ilgili sahada bir anket çalışması da yürütülüyor. Hem partinin ve diğer partilerinin oyunun ne olduğuna dair hem de yaptığımız işlerin, geçirdiğimiz çeşitli aşamaların, nedir onlar? MYK'nın, MKYK'nın teşekkülü, kongremiz, adayların açıklanması, beyannamenin açıklanması... Tüm bu süreçleri ölçüyoruz, onların sonuçları muhtemelen önümüzdeki hafta başı gelecektir. Bu heyetin içerisinde, Türkiye'de sandık güvenliğinin sağlanması için neler yapılması gerektiğini, sahadan gelen şikayetleri takip eden ayrı bir komisyonumuz da var. Heyette yaklaşık 10'a yakın birim var. 10'a yakın birim bu çalışmaları benim başkanlığımda seçim boyunca yürütecek."

Çelik, heyetin çalışmasına bir ay önce başladığını hatırlatırken, heyetten bazı isimlerin Genel Başkan Ahmet Davutoğlu'na bazı ziyaretlerinde nöbetleşe eşlik ettiğini belirtti.

Eşlik etme neticesinde sahadan yansıyan durumun görüldüğünü aktaran Çelik, "İlde miting yapıp geçmiyoruz. İlle ilgili, Genel Başkan ayrıldıktan sonra neler yapılması gerektiği konusunda o arkadaşlarımızın gözlemlerinden faydalanıyoruz" diye konuştu.

- Bu seçime dönük özel mail adresi oluşturuldu

Sadece bu seçime dönük özel bir mail adresi açtıklarını dile getiren Çelik, sahada çalışan bütün partililerin nerede ne eksik görüyorsa, eksiği bu mail adresine bildireceğini açıkladı. Mailin başında siyasi analistlerin olacağını duyuran Çelik, onların sahadan gelen tepkileri analiz ederek, günlük olarak kendisine göndereceğini bildirdi.

Çelik, bu çalışmayla ilçelere kadar aksayan bir yön olup olmadığını değerlendireceklerini vurguladı.

- "Esas olan Genel Başkanımızın söylediğidir"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in açıklamalarına ilişkin soru üzerine Çelik, "Orada esas olan Genel Başkanımızın söylediğidir. Orada bir yanlış ifadede bulunulmuştur. O şekilde ifade edilerek. Genel Başkanımızın söylediğinin dışında öncelikle bağlayıcı olan partiyle ilgili parti sözcüsünün söylediğidir, hükümetle ilgili de hükümet sözcüsünün söylediğidir" karşılığını verdi.

Çelik, konuyla ilgili de resmi görüşün ifade edilmesine yönelik açıklama yaptığını da hatırlatarak, "Yalnız orada benim anladığım kadarıyla bir yanlış anlaşılma olmuş. Arkadaşlarımız zannediyorum 'çeşitli sandıklarda oy kullanacak seçmenlerin sandıklarının birleştirilmesi ve tek bir sandıkta oy kullanılması' gibi algılamışlar konuyu. O sebeple o açıklamayı yapmışlar. Bizim kast ettiğimiz ise çeşitli sandıklardaki oyların tek bir sandıkta atılması değil, sandıkların yan yana getirilmesi. Yine 1 numaralı, 2 numaralı sandık duracak, onlar tek bir sandığa inmeyecek ama yerlerinin güvenli bir şeye alınması..." ifadesini kullandı.

- "Seçim sürecinin patronu YSK'dır"

YSK'nın verdiği kararlara saygılı olduklarını vurgulayan Çelik, "Nihayetinde seçim sürecinin patronu YSK'dır" diye konuştu.

Çelik, YSK kararlarının tartışılmadığını hatırlatarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ama şöyle de bir durum var, hukuki kararı verirken sahadaki durumla ilgili doğru bilgilenmek ve doğru şey almak lazım. Kastedilen, söz konusu edilen mahallelerde, Sur ilçesinde ve diğer yerlerde hepiniz görüyorsunuz hendekler kazılmış, damlara roketatarlı insanlar yerleştirilmiş ve buralara emniyet güçlerinin girmesi neredeyse büyük operasyonlar neticesinde oluyor. Bizim kastettiğimiz şey şudur: Mesele, AK Parti meselesi değildir. Hangi partiye oy verirse versin, biz hiçbir vatandaşımızın tek bir oyunun bile zayi olmasını istemiyoruz. Burada AK Parti'ye verilen oyu korumak istediğimiz kadar CHP'ye, MHP'ye, HDP'ye, diğer partilere verilen oyu da korumak istiyoruz. Ama oradaki güvenlik problemini görüp de buna rağmen 'problem yok' diyenler, burada sadece AK Parti böyle bir görüş öne sürdüğü için böyle bir şeyi ifade ediyorlar. Bu doğru değil. Hukuki karar ortada, bu tamam esastır ama bu sahadaki, arazideki durumu değiştirmiyor. O mahallelerde bir güvenlik problemi vardır ve o vatandaşlarımızın iradelerinin sandığa etkili bir biçimde yansıması konusunda sıkıntı vardır. Dolayısıyla burada siyasi sorumluluk açısından biz bu konudaki görüşümüzün doğru olduğunu düşünüyoruz."

Bunu sanki "AK Parti lehine bir düzenleme" gibi düşünmemek gerektiğini ifade eden Çelik, "Orada zayi olursa CHP'nin oyu da MHP'nin oyu da başka partilerin oyu da zayi olacak" dedi.

- "Bir manipülasyon olduğu çok açık ve ortadadır"

Çelik, konuyla ilgili rakamların olduğunu, bazı sandıklardan tek partiye yüzde 100 oy çıktığını hatırlatarak, "Buralarda birtakım sıkıntılar olduğu bu rakamların sonucunda da... Biz orada, o sandıklarda hangi partinin birinci, ikinci olduğunu tartışmıyoruz. Ona saygımız var. Ama buralarda bir manipülasyon olduğu çok açık ve ortadadır" ifadesini kullandı.

Söz konusu bölgelerde yaşayan vatandaşların iradelerinin sandığa tam ve etkili biçimde yansımasının kendilerinin ve her siyasi partinin görevi olduğunu bildiren Çelik, "Tek bir oy bile doğru bir biçimde sandığa yansısın, ondan sonra çıkan sonucu hepimiz saygıyla selamlayalım. Ama tehditle, baskıyla bu olduğu zaman ve bu şikayetler muhtarlar, yerel yöneticiler, vatandaş düzeyinde yoğun bir biçimde geldiği zaman o zaman buna karşı tedbir almak gerekir. Dolayısıyla sandıkların birleştirilmesi, riskli bölgelerdeki sandıkların yan yana getirilmesi ve güvenli bir bölgede kullanılmasıydı. Onu bazı arkadaşlarımız zannediyorum, '5-6 sandık yerine tek bir sandıkta oy kullanılması' gibi algıladılar. O tabii ki yanlış bir şey. Önemli olan sandığın güvenli bir noktada olması ve seçmenin oraya güvenli bir şekilde ulaşması olarak alınmalı" diye konuştu.

- "Mesele sivil siyasetin güvenliğidir, demokrasinin güvenliğidir"

Bu uygulamanın dünyanın her yerinde olduğuna dikkati çeken Çelik, Türkiye'de de bunun geçmişte uygulandığını söyledi.

"O mahallelerde mesela hep beraber gözlemleyeceğiz nasıl oy kullanılacak ve bu sandığa nasıl yansıyacak" diyen Çelik, şöyle devam etti:

"Kastedilen şey AK Parti'nin alacağı oyların güvenliği değildir, burada kastedilen şey, demokrasinin, sivil siyasetin güvenliğidir. Bunun içinde AK Parti'nin de, diğer partilerin de oyları var. Dolayısıyla CHP veya MHP sandıkların güvenli bölgede yan yana getirilmesine karşı çıkıyorsa o zaman şu soruya cevap vermek durumundalar: 'O mahallelerde kendi seçmenleri varsa o seçmenlerinin iradelerinin sandığa yansıması konusunda ne diyecekler, bunu nasıl temin edecekler?' Bu çok önemli bir sorudur. Mesele, AK Parti'nin aldığı oyun güvenliği meselesi değildir, mesele sivil siyasetin güvenliğidir, demokrasinin güvenliğidir."

- "Bütün tedbirlerin alınması talimatını verdi"

Bazı bölgelerde yaşananlar hatırlatılarak seçim güvenliğine ilişkin bir soru üzerine Çelik, "İçişleri Bakanımız bu durumun, olumsuz şekilde oluşmaması için gereken bütün tedbirlerin alınması talimatını verdi. Netice itibarıyla Türkiye sandık kurabilen bir ülke, demokrasisini yaşatan ve seçim yapabilen bir ülke. Bu bizim en büyük soft powerımızdır, bununla da gurur duyuyoruz" yanıtını verdi.

Türkiye'nin çevresindeki ülkelerin sandığa gidebilmek için büyük bedeller ödediğine dikkati çeken Çelik, "Bir ülkenin sandık kurabilmesi, seçim yapabilmesi o ülkenin en büyük milli sermayesidir, buna sonuna kadar sahip çıkmamız lazım" ifadesini kullandı.

Çelik, parti olarak her yere gideceklerini, ulaşmaya çalışacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Adayların, teşkilat mensuplarımızın ve diğer partilerin adaylarının ve teşkilat mensuplarının da her yere gitmesi, propaganda yapması için bütün güvenlik tedbirleri alınacak, bunun sonucu ne olursa olsun. Vatandaşın iradesine ipotek koymak gibi bir şey, Türkiye'de kabul edilemez bir şey bizim için. Çok açık ve net bir şekilde söylüyorum, seçim bölgelerimizde CHP, MHP ya da HDP eğer bir yerde 'rahatça propaganda yapamadığını' söylüyorsa, 'baskıya uğradığını' söylüyorsa, oranın il idarecilerini aradığı kadar hemen bizleri arasın. Biz, herkesin propaganda yapması için elimizden gelen gücü seferber etmeye hazırız. Bizim için önemli olan, vatandaşımızın bütün bu seçenekleri görmesi ve hür bir biçimde karar vermesi."

(Sürecek)

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara