Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

AK Parti'den Merkel'e yanıt

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye'nin AB üyeliğine en başından beri karşı olduğu açıklamasına AK Parti'nin önemli ismi Mehmet Ali Şahin'den yanıt geldi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-08 14:15:16

AK Parti'den Merkel'e yanıt

Türkiye'nin AB üyeliğine karşıtlığıyla bilinen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman Devlet Televizyonu 1. Kanalı ARD'ye yaptığı açıklamada bu tutumunun değişmediğini söyledi. Merkel, “Türkiye'nin AB üyeliğine her zaman karşıydım. Bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan da biliyor. Fikrim hala değişmedi” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu hafta Brüksel'e düzenlediği ziyarette AB'li yetkilerle yaptığı görüşmelerde sığınmacı krizinin çözümünde işbirliği için AB ile Türkiye arasında ‘Ortak çalışma grubu' kurulması kararlaştırılmıştı. Bu konu hakkında konuşan Merkel, “Yükü daha fazla paylaşmak için Türkiye ile görüşmeliyiz. Bu da Türkiye'ye para göndermemiz, vize kolaylığı gibi Türkiye'nin bazı taleplerini yerine getirmemiz anlamına geliyor” dedi.

AK PARTİ'DEN YANIT GELDİ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda fikrinin değişmediğini ve üyeliğine karşı olduğu yönde yaptığı açıklamaya karşı, “Türkiye'ye Avrupa Birliğine katılım müzakereleri yapma kararını AB vermiştir. Bizim muhatabımız tek tek AB ülkeleri değil, AB'nin tüzel kişiliğidir” dedi.

BİZİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN AB TÜZEL KİŞİLİĞİNİN KARARIDIR

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Alman Devlet Televizyonu 1. Kanalı ARD'ye Türkiye'nin AB üyeliğine hala karşı olduğunu yönünde yaptığı açıklamaya Şahin, “Türkiye'ye Avrupa Birliğine katılım müzakereleri yapma kararını AB vermiştir. Bizim muhatabımız tek tek AB ülkeleri değil, AB'nin tüzel kişiliğidir. Dolaysısıyla bizi AB içerisine kabul etme konusunda Türkiye'nin görevlerini yerine getirdiği ve bu nedenle müzakerelerin başlayacağına AB karar vermiştir. Bu kararın altında Federal Almanya yetkililerinin de imzaları vardır. Sayın Merkel, şu anda Almanya Başbakanı olarak kişisel görüşlerini kamuoyu ile paylaşmıştır. Bizim için önemli olan AB Tüzel kişiliğinin kararıdır Biz o bağlamda müzakerelerimizi sürdürüyoruz. Fasıllar üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Nitekim birtakım fasıllar açıldı, diğerlerinin açılması için de dönem başkanı ülkelerle müzakerelerimiz devam ediyor. Biz verdiği sözün arkasında duran bir ülkeyiz. Muhataplarımızın da verdiği sözlerin arkasında durmasını bekleriz. Siyasette ve devlet yönetiminde tutarlılık son derece önemlidir” dedi.

VATANDAŞLARIMIZIN AB'YE OLAN GÜVENİNİ SARSMAKTADIR

Türkiye'nin AB'ye girme istediğinde ve arzusunda bir değişiklik oldu mu yönündeki soruya ise Şahin, “Avrupa Birliği kimi ülkelerinin bu tür açıklamaları bizim vatandaşlarımızın AB'ye olan güvenini sarsmaktadır. Dolayısıyla onların AB'ye Türkiye'nin katılımı konusunda zaman zaman tereddütlü bir yaklaşım içinde bulunmalarını da anlayışla karşılamak lazım” cevabını verdi.

Haber Ara