Dolar

32,3261

Euro

35,0721

Altın

2.308,86

Bist

9.079,97

'AK Parti'de lider Erdoğan'dı hala da O'

Hakan Albayrak, AK Parti'de Olağanüstü Kongre'ye gidilmesini ve Davutoğlu'nun ayrılığını köşesine taşıdı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-06 09:45:29

'AK Parti'de lider Erdoğan'dı hala da O'

Karar Gazetesi yazarı Hakan Albayrak, bugünkü "AK Parti'nin seyrüseferi ve Ahmet Davutoğlu" başlıklı yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu görüşmesinden çıkan kongre kararını ve süreci değerlendirdi. AK Parti'nin kendini aşıp bizi ve bütün İslam dünyasını heyecanlandıran bir kimlik edinmesinde büyük payı var Davutoğlu'nun, ifadesini kullanan Albayrak, "Davutoğlu'nun başbakanlığına takacak hiçbir kulp bulamadığım, bilakis başbakanlığını göz kamaştırıcı derecede başarılı bulduğum, öte yandan trollerin Davutoğlu aleyhindeki vıdıvıdılarını da ciddiye almadığım için bunu anlamakta müşkülatım var (Dikkat! Tecahül-i Arif) ve bundan müteessirim" dedi.

İşte Hakan Albayrak'ın yazısından bir bölüm:

Gençler bilmez. AK Parti bidayette ABD ve AB'ye toz kondurmayan, neoliberal küreselleşme tezgâhını öpüp başının üstüne koyan, “İslam Birliği” deyip duranlara istihza ile bakan bir partiydi.

Amerikan emperyalizminden şikâyet edenleri “bu tür arkaik söylemler”den vazgeçmeye çağırırdı AK Parti. “Medeniyetin kıyısında kalmamak için” Avrupa Birliği'ne üyeliğin şart olduğunu ileri sürerek, medeniyetin yegâne adresi olarak Avrupa'yı görmeyi telkin ederdi. “İslam Ortak Pazarı fikrini doğru bulmuyoruz. Nasıl ki paranın dini-imanı yoksa, ekonominin de dini-imanı yoktur. Bu birliktelikleri … ne dini köken, ne de coğrafyaya bağlı olarak düşünebiliriz. Dünyada artık böyle bir şey kaldı mı?” gibi laflarla Fukuyama'nın ‘Batı paradigması küreselleşti, tarihin sonuna gelindi' tezine selam çakardı.

Ortadoğu neredeyse sadece “Irak Krizi”nden ibaretti AK Parti için. Afrika zaten yoktu. Hiç unutmam; “Türkiye Somali ile yakından ilgilenmelidir” diye bir yazı yazmıştım da AK Parti'de bile kargalar gülmekten kırılmıştı!

***

O zamanlar AK Parti'den hiç hazzetmezdim. (Şimdi geriye dönüp baktığımda AK Parti'nin o günlerde öyle bir duruş sergilemiş olmasının hakkımızda hayırlı olduğunu görüyorum tabii. Uzun hikâye.)

Derken, Ahmet Davutoğlu etkisi göstermeye başladı kendini. O zamanlar Başbakan Başdanışmanı olan Ahmet Hoca'nın abidevi eseri “Stratejik Derinlik”te yer alan tezler yavaş yavaş AK Parti'nin siyasetine sirayet etti. “Bölgesel entegrasyon”, “Afrika açılımı” gibi şeyler girdi partinin gündemine.

Bu arada, ABD askerinin Türkiye'den geçerek Irak'ı işgal etmesini ve Türkiye'nin de Irak'a asker göndermesini öngören meşhur hükümet tezkeresi Davutoğlu'nun da çabaları sayesinde Meclis'ten döndü (1 Mart 2003) ve “Amerika'ya posta koyan Türkiye” kendini bir anda İslam dünyasının yıldızı olarak buldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan hâlâ “O tezkere geçmeliydi” diyor ama Erdoğan'ı İslam dünyasının 1 numaralı kahramanı mertebesine yükselten sürecin başı da 1 Mart 2003'tür. (Dünya Müslümanları, tezkerenin Erdoğan'a rağmen reddedildiğine inanmadılar. “Erdoğan'ın akıllıca bir oyunu” dediler.)

Ben de AK Parti'de umut aramaya o gün başlamıştım galiba.

Önce “Ahmet Hoca'cı”, zamanla düpedüz AK Parti'li oldum.

***

AK Parti hareketinin ve Yeni Türkiye'nin yegâne lideri Erdoğan'dı, hâlâ da Erdoğan.

Yeni Türkiye resminden Erdoğan'ı çekip alsanız ne milli iradenin askeriye üzerindeki egemenliği kalır, ne Kürt'e iade-i itibar, ne sağlık devrimi, ne yerli savunma sanayii, ne o muhteşem duble yollar, ne de “Stratejik Derinlik”. Yeni Türkiye resmi tamamen silinip gider.

Öte yandan, Davutoğlu'suz bir AK Parti belki de başarılı bir “merkez sağ” partisinden ibaret kalacaktı; çok başarılı, ama nihayet “merkez sağ” partisi.

AK Parti'nin kendini aşıp bizi ve bütün İslam dünyasını heyecanlandıran bir kimlik edinmesinde büyük payı var Davutoğlu'nun.

***

Köprünün altından akan suları yaratan Allah'a şükürler olsun ki; bidayette ‘West Is The Best' (En İyisi Batı) anlayışında olan AK Parti, bugün Batı'ya ağır eleştiriler yöneltiyor, Afrika'nın ve Güney Amerika'nın en ücra köşelerine kadar uzanan dış siyasetiyle Batı'nın çarkına çomak sokuyor.

Şükürler olsun ki; bidayette medeniyeti Avrupa Birliği'nde gören AK Parti, bugün “Bizim kutlu medeniyetimiz”in altını çiziyor.

Şükürler olsun ki; bidayette ‘Dine ve coğrafyaya dayanan birlik olmaz' diyen AK Parti, bugün Sykes-Picot sınırlarının yapaylığına dikkat çekerek bölgesel entegrasyonun ve adıyla sanıyla İslam Birliği'nin gereğini vurguluyor.

Şükürler olsun ki; bidayette Somali'nin “S”siyle bile ilgilenmeyen AK Parti bugün Somali'nin başkenti Mogadişu'yu yeniden inşa ediyor.

Bu değişimdeki Davutoğlu etkisini görmezden gelmek, AK Parti'nin olgunlaşma (Adını koyalım: ‘İslamcılaşma') sürecinde Davutoğlu'nun oynadığı mühim rolü takdir etmemek vefasızlık olur.

Bu rolü elbette Erdoğan'ın cesur liderliği sayesinde (evvelden âhire kadar Allah'ın inayetiyle) oynayabilmiştir Davutoğlu.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!!!

Haber Ara