Dolar

32,3238

Euro

35,1348

Altın

2.305,13

Bist

9.079,97

'AK Parti - CHP koalisyonu oldu gibi'

Seçim sonrası siyasi ortamı değerlendiren MHP Trabzon Milletvekili Koray Aydın, AK Parti ve CHP arasında koalisyon için 'oldu gibi' ifadesini kullandı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-30 14:53:49

'AK Parti - CHP koalisyonu oldu gibi'
Al Jazeera'de Gonca Şenay'ın haberine göre,  MHP'nin tecrübeli siyasetçilerinden Koray Aydın, “Ritmini, havasını biliyorum. Ben şu anda AKP-CHP koalisyonunu oldu gibi görüyorum” iddiasında bulundu.
 
Ankara kulislerinde koalisyon hesapları hız kazandı. Olası senaryolar içinde öne çıkan AK Parti-CHP koalisyonu. Peki Ankara'nın havası nasıl? Partisinin koalisyon ortağı olduğu 1999'da koalisyon pazarlıkları havasını soluyan isimlerden Koray Aydın'a göre AK Parti-CHP ortaklığı tamam.
 
Partisi tarafından Meral Akşener'in yerine Meclis Başkan Vekili seçilen ve bir dönem Bahçeli'ye rakip olan Koray Aydın'ın açıklamaları kulisleri hareketlendirdi. Al Jazeera'den Gonca Şenay'a seçim sonrasını ve koalisyon senaryolarını değerlendiren Aydın'ın açıklamaları:
 
"İYİ BİR İZDİVAÇ OLACAK BELLİ"
 
"Bence CHP ile kuracak. Çünkü CHP de bu işe çok gönüllü, çok istekli. Meclis'teyim ben, havayı görüyorum. Yanılma payım sıfır. Çok istekliler. İyi bir izdivaç olacak belli. Çok uzun sürmeyeceğini düşünüyorum ben koalisyon kurulmasının.
 
CHP'NİN 14 MADDELİK PROTOKOLÜ NE OLACAK?
 
Koalisyon kurmaya karar verirseniz bütün ilkelerde anlaşırsınız. Bir adım sen, bir adım ben mantığıyla koalisyon gerçekleşir. Bence bunlar teferruattır. Önce niyet esastır. Görüyorum ve anlıyorum ki CHP de, AK Parti de bu işe çok hevesli. İkisi de aşırı hevesli olduğu için çok kolay anlaşırlar. Yok bakanlık taksimatı vs onlar teferruattır. Çok çabuk hallederler o işleri, ikisi de niyetli. Kurulur bu hükümet.
 
"AKP-CHP KOALİSYONUNU OLDU GİBİ GÖRÜYORUM"
 
Benim içinde olduğum koalisyondan bu daha zor olur. O zaman partiler arasında ciddi bir uyum vardı, ciddi bir sorun yaşanmadı. Arabulucular görevlerini iyi yapıyordu. Ben o koalisyonun kuruluş aşamasında bakan taksimatını yapan kişiyim. Arabuluculuk faaliyetlerinde de bulundum. Dolayısıyla ritmini, havasını biliyorum bu işin oluşumunu. Ben şu anda AKP - CHP koalisyonunu oldu gibi görüyorum. İkisi de çok istekli. Ama bir de şunu söylemem gerekiyor: Seçim akşamı Genel Başkanımızın yaptığı açıklamayı da iyi okumak lazım. Genel Başkanımız orada önce olmazları gösterdi, sonra iktidara dedi ki, “Bunlarla yapamıyorsan, bana geleceksen, çözüm sürecini rafa kaldıracaksın. 17-25 Aralık hissiyatıma dikkat edeceksin. Cumhurbaşkanı da anayasal sınırlar içinde olacak. Bunları da kabul etmiyorsan seçime de varız” dedi.
 
"KİLİT NOKTA ÇÖZÜM SÜRECİ"
 
Burada kilit nokta çözüm süreci. İki koalisyon ihtimali görünüyor: AK Parti-CHP, AKP-MHP. Bu iki ihtimalin belirleyici unsuru, çözüm süreci ile ilgili verilecek karar olacak. Eğer çözüm sürecine devam diyorsa CHP ile kuracak. Rafa kaldırdım diyorsa koalisyonu MHP ile kuracak demektir. Ama bu süreçte geniş çevrelerin AK Parti-CHP koalisyonunu istemesi, biraz da AK Parti'nin yaptığı kirli pazarlıkların, çözüm süreci ile ilgili verdiği sözlerin etrafa saçılmaması için örtülü çözüm sürecini sürdüreceğini tahmin ediyorum."
 
17-25 Aralık dosyalarının CHP ile koalison kurulsa ile açılacağını söyleyen Aydın, "CHP ile bir hükümet kursa da bu soruşturma komisyonları kurulur, AKP de bunu engelleyemez. AKP içinden de oy verenler olur." açıklamasını yaptı.
 
"ÇÖZÜM SÜRECİ ERKEN SEÇİMİ TAYİN EDER" İDDİASI
 
AK Parti'nin çözüm sürecinde muhatabına tutamayacağı sözler verdiğini savunan Koray Aydın, CHP'nin buna kesinlikle evet diyemeceğini öne sürerek, "Zaten erken seçimi de o tayin edecek." dedi. Koray Aydın ayrıca AK Parti'nin Baykal seçilsin diye bir hamle yapmayacağını söyledi.
 
SEÇMEN MUHALEFETE NEDEN ŞANS VERMEDİ?
 
"Muhalefete neden şans vermedi seçmen?" sorusuna Aydın, AK Parti dünya tarihinin devlet gücünü en organize kullanan partisi. Dünyada bir numara. Yarışırken AKP ile yarışmıyorsunuz. Müthiş bir devlet gücünü acımasızca kullanan bir organizasyon ile yarışıyorsunuz. Birçok insanı yıldırmış. Korkunun hapsettiği insanlar var" diye yanıt verdi.
 
SEÇİM ÖNCESİ AKŞAMI HDP TAHMİNİ YÜZDE 12.7
 
Seçim sonuçlarını da değerlendiren Aydın, "HDP'yi 12'nin üzeri tahmin etmiştim. Hatta son akşam 12.7 yazmıştım. Çok yanılmadım. MHP'de biraz yanıldım. 18 bekliyordum. Onun dışında CHP'yi, AK Parti'yi neredeyse tam bildim." diye konuştu.
 

Haber Ara