Dolar

32,5910

Euro

34,8422

Altın

2.494,64

Bist

9.656,21

AK Parti Başkanlık oylamasından endişeli

AK Parti yönetiminin Başkanlık sistemi için yapılacak Meclis oylamasında MHP'li muhaliflerin alacağı karardan endişeli olduğu öne sürüldü...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-25 08:14:40

AK Parti Başkanlık oylamasından endişeli

MHP'nin desteğiyle Meclis'teki başkanlık oylamasında 330'u garantileyen AK Parti, referandum için MHP'de muhalif kanadın yürüteceği başkanlık karşıtı kampanyadan endişeli. Anketlerle başkanlığa desteği yüzde 40'larda ölçen AK Parti, MHP'den en az yüzde 8 oy alma zorunluluğu üzerinden hareket ediyor.

Cumhuriyet Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün haberine göre, MHP'nin yüzde 10 olarak ölçtüğü oylarının tamamına yakınını almayı referandum için yaşamsal bulan AK Parti'yi, MHP muhalefetinin yürüteceği başkanlık karşıtı kampanyanın korkuttuğu kaydedildi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin gündeme getirmesinin ardından AK Parti'nin yaptığı ölçümlerde başkanlık sistemine destek, partinin oylarının yüzde 10 kadar altında yüzde 40'ın biraz üzerinde seyrediyor. MHP'nin oy oranı ise 1 Kasım'da aldığı oy oranlarının biraz altında olsa da yüzde 10 barajının biraz üstü olarak ölçülüyor. Bu rakamlar nedeniyle AK Parti'nin hesaplarında MHP'nin yüzde 10'lardaki oyu, referandumda başkanlık için kritik bir boyut kazanmış durumda. AK Parti'de, yüzde 40'ın biraz üstündeki desteğin yüzde 50'nin üzerine çekilmesi için öncelikle MHP'nin oylarının çok büyük bölümünün alınması hesabı yapılıyor. Mevcut siyasi kutuplaşma nedeniyle CHP ve HDP seçmeninden oy alınamayacağı bakış açısıyla MHP seçmeninin en az yüzde 8'inin alınmasının zorunlu olduğu görüşünden hareket ediliyor. MHP seçmeninin yüzde 8'inin oyunun alınması durumunda başkanlığın referandumda yüzde 50'nin üzerinde kabul edileceği konusunda görüşbirliği bulunuyor.

KAYGILANDIRAN ORANLAR

Ancak MHP oylarına ilişkin hesaplamalarda AK Parti'nin karşısına MHP içi muhalefet çıkıyor. Bu da aynı zamanda mahkemeler ve parti içi disiplin işlemleriyle devre dışı bırakılan MHP muhalefetinin, başkanlık hesaplamalarıyla masaya dönmesi anlamına geliyor. Meral Akşener, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan başkanlık sistemine karşı olduklarını açıkladılar. AK Parti'de, parti içi muhalefeti oluşturan bu isimlerin referandumda aktif bir hayır kampanyası yürütmeleri halinde MHP seçmeninin de bölüneceği, böylece yüzde 50'yi bulmanın kritik hale gelebileceği değerlendirmeleri de yapılıyor. MHP'de muhaliflerin mahkemelik olan kurultaylarda delegelerin yarısından fazlasının imzasını toplayabildikleri, referandum kampanyasında seçeminin yarısını yönlendirebilecekleri dikkate alınıyor. MHP yönetiminin de referandumda parlamenter sistemden yana tavır alıp kampanya yürütmemesi durumunda MHP seçmeninin yarısından fazlasının da hayır oyu verebileceğinden kaygı duyuluyor.

 

Haber Ara