Dolar

32,5998

Euro

34,8565

Altın

2.494,74

Bist

9.542,85

Ağır kaldırırken dikkat edin

Uzmanlar, yanlış alışkanlık ve hareketlerin bel ve boyun ağrılarına sebebiyet verdiğini bildiriyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-30 09:57:54

Ağır kaldırırken dikkat edin
Uzmanlar, yanlış alışkanlık ve hareketlerin bel ve boyun ağrılarına sebebiyet verdiğini bildiriyor.

Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Doktor Ali Şahabettinoğlu, yanlış eğilme, bükülme hareketlerinin yanı sıra ağır yüklerin fıtığa sebep olduğunu söyledi. Yapılan her yanlış hareketin bel ve boyundaki kaslar, eklemler ve disklerin zorlanmasına, zamanla aşınarak bel ve boyun fıtıklarına sebep olabileceğini belirten Ali Şahabettinoğlu, vatandaşları ağır yük kaldırma ve yanlış hareketler konusunda uyardı. Çağın hastalığı stres ve hareketsizliğin de tetikleyicisi olduğu bel ve boyun fıtıklarının hayatı çekilmez hale getirebildiğini ifade eden Dr. Ali Şahabettinoğlu, "Devamlı bel, boyun veya sırt ağrısı çekmek çok zor. Vücudumuzun yükünü sadece omurgamız değil kaslarımız da taşımaktadır. Omurga boyunca uzanan boyun, sırt ve bel kasları ile karın kasları bu yükü paylaşır ve kaslar yeterince güçlü olmadığında, kasların taşıması gereken ağırlık da omurganın üzerine ilave yük getirir" dedi.

Yaşa bağlı olarak gelişen dejenerasyon, günlük hayatta fizyolojisine uygun hareket etmemek, ağır kaldırmak, bazen düşme veya bir kazanın bel ya da boyun fıtığına sebep olabileceğine dikkat çeken Ali Şahabettinoğlu, "Uzmanlar, ağır yük kaldırmak gibi aşırı kiloların da omurgaya binen yükü arttırdığını vurgulamakta. bu yüzden spor yapılmasını ve kilo kontrolünün sağlanmasını tavsiye etmektedir. Omurlar arasında adeta süspansiyon vazifesi gören disklerin fıtıklaşmasına sebep olacak unsurların başında üstlerine binen yük geliyor. Ağır cisim kaldırmayın, çekmeyin, itmeyin. Taşıyacağınız yükleri her iki elinize eşit bölün. Omuz seviyesinin yukarısına doğru ağırlık kaldırmayın. Bu işleri yapmak zorunda kalırsanız da, yerden yük kaldırırken mutlaka dizler kırılarak çömelmeli, yük sonra kaldırılmalıdır. Omuz üzerine yük kaldırılırken (çamaşır asma, dolap içi yerleştirme, perde asma gibi) dikkat edilmeli, varsa merdiven-tabure gibi bir yükseklik üzerinden bu işler yapılmalı, yukarı doğru uzanılmamalıdır. Yataktan kalkarken aniden bele yük bindirerek değil, önce yan dönüp dirseklerden destek alınarak doğrulmalıdır. Ayakkabı çökerek giyilmelidir" diye konuştu.

Ali Şahabettinoğlu, bel ve boyun fıtıklarının maniplasyon yani elle tedavisinde hastalık bölgeye ellerle birtakım bastırma, germe, döndürme manevraları uygulandığını, bu tedavi sırasında herhangi bir ilaca genellikle ihtiyaç duyulmadığını anlattı. Şahabettinoğlu, bazı hastalarda yüksek tansiyon, kalp-akciğer veya şeker hastalığının da birlikte olabilmesinin bazı aletli fizik tedavilerin uygulanmasını engellerken maniplasyon için engel teşkil etmediğini söyledi. Dr. Ali Şahabettinoğlu, maniplasyon tedavisi ile bel ve boyun fıtığı hastalarının yüzde 98'inde iyileşme gözlendiğini, tedavinin hafif vakalarda 2-3, orta vakalarda 4-6, ileri vakalarda 8-9 seans sürdüğünü belirtti.

Haber Ara