Dolar

32,5874

Euro

34,8486

Altın

2.495,32

Bist

9.633,34

Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesinin yapımı tamamlandı

Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesinin yapımı tamamlandı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-04 13:01:12

Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesinin yapımı tamamlandı
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce Çanakkale'de harp alanlarını ihya etmek, tarihi, şehitleri ve ataları anmak amacıyla projelendirilen Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesinin yapımı tamamlandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, bütünlüğü sağlamak için tek ada şeklinde tasarlanan projede, Ağadere Şehitliği ve Sosyal Kültürel Tesis alanı olmak üzere iki parsel bulunuyor.

Çanakkale, Kilitbahir-Eceabat yolunda 501,5 dekarlık "Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi ve Şehitliği" planlama alanında, yaralı geldikleri hastanede vefat eden ve buraya defnedilen askerlerin bulunduğu 13 kabir yeri, jeoradar taraması sonucu ortaya çıkarıldı. Böylece gerçek mezar yerleri tespit edildi.

Çim alan olarak düzenlenen mezarlar, geometrik formlarıyla doğal peyzajda fark edilecek şekilde tasarlandı. Bu alanlar, çevresinde okside edilmiş metal kullanılarak anıtsallaştırıldı.

Düzenlenen defin alanlarında, 2 bin 485 şehit ebedi istirahatgahında yatıyor.

- Zeytin ağaçları, alanın belleğini ve geçmişini sembolize ediyor

Projede, alanın doğal peyzaj karakteri öne çıkarıldı. Bu kapsamda, vadi yamaçlarından yukarı kotlara doğru çam ormanlarıyla kaplı alandaki bitkisel peyzaj korundu. Böylece doğal peyzajın mevsimlik renk ve doku geçişlerinin izletilmesi hedeflendi.

Burada bulunan, sonsuzluğun sembolü zeytin ağaçları, Ağadere'de yaşananların canlı şahitleri olarak alanın belleği ve geçmişini sembolize ediyor.

Projede ayrıca şehitlik bulguları belirlenen alanlarda, led tipi endirekt aydınlatma armatürleriyle gece peyzajının vurgusu artırıldı. Ziyaretçilerin şehit toprağına ayak basmaması için için yaya yolları yerden yükseltilerek, ahşaptan yapıldı. "Sonsuzluk yolu"nun bitiminde, abide olarak yapılan duvara da bu şehitlikte yatanların isimleri yazıldı.

- Tarihi izler güzergahında

Bakanlıkça yapımı tamamlanan Ağadere Hastane Şehitliği, Gelibolu Yarımadası'nın taşıdığı tarihi izlerin güzergahında yer alıyor.

Şehitlik projesinde, meydan-ziyaretçi giriş kontrol birimi, sonsuzluk yolu, anıt duvar, seyir platformları, tören alanı, sergi salonu, mescit, 13 şehitlik, ahşap patika yol, acil servis araç yolu, otopark yer alıyor. Ayrıca Kızılay çadırlarını temsil eden, hilal şeklinde hastane çadırı da oluşturuldu.

- "Şehadet, korku değil azmin abidesidir"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, konuya ilişkin, Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesinin, Çanakkale Savaşı'nın en dramatik anılarının yaşandığı mekanlar arasında yer aldığını belirterek, "Orada yaşananlar bir taraftan çaresizliği simgelerken diğer taraftan umudu anlatıyor. Şehadet, korku değil azmin abidesi, yaşamak ise hayatta kalmak değil mücadelenin devamıdır" ifadelerini kullandı.

Muhabere sırasında sahra hastanesine getirilen askerlerin amacının bir an önce iyileşerek cepheye dönmek olduğunu vurgulayan Eroğlu, şunları kaydetti:

"O nedenle şehit olarak ölümsüzlük mertebesine ulaşmak, onlar için ulaşılması arzu edilen en büyük hedeftir. Planlama alanını ziyaret edeceklerin, geçmişte yaşananları hissetmeleri, vatanları için şehit olanlarla aynı havayı solumaları, kendileriyle baş başa kalmaları, projenin kavramsal yaklaşımını oluşturuyor. Bunu yaparken her türlü gösterişten uzak, coğrafyanın kendisini ön plana çıkaran, topoğrafyaya ve bitki örtüsüne saygılı bir yaklaşım benimsendi."

Haber Ara