Dolar

32,3285

Euro

35,0907

Altın

2.295,89

Bist

9.036,63

Afganistan hükümeti ile Taliban görüştü

Afgan hükümetini temsil eden bir heyet, Pakistan’ın başkenti İslamabad’da ilk kez Taliban temsilcileri ile bir araya geldiği bildirildi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-08 00:11:54

Afganistan hükümeti ile Taliban görüştü

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Afgan hükümetini temsil eden bir heyet, Pakistan'ın başkenti İslamabad'da ilk kez Taliban temsilcileri ile bir araya geldi. 

Başkent İslamabad'da açıklanmayan bir yerde bir araya gelen Afgan hükümeti yetkilileri ve Talibantemsilcilerinin görüşmesine, iki Pakistanlı üst düzey bürokrat da eşlik etti. 

Yaklaşık iki saat sürdüğü öğrenilen görüşmede, tarafların delegasyonu içerisinde kimlerin bulunduğu gizli tutulurken, Afgan hükümeti heyetine  Dışişleri Bakan Yardımcısı Haşmet Halil Karzai'nin başkanlık ettiği belirtildi. 

Afgan Talibanı sözcüsü Zabiullah Mücahid henüz görüşmelere katıldıklarını doğrulayıcı yönde bir açıklamada bulunmazken, adının açıklanmasını istemeyen Pakistanlı bir hükümet yetkilisi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Molla Mansur Dadullah önderliğindeki Taliban heyeti  ile görüşmenin gerçekleştiğini öne sürdü. 

"Taliban'ın doğrulaması beklenmeli"

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan güvenlik analisti ve Pakistanlı gazeteci Kemal Haydar, görüşmenin salahiyeti açısından ana akım Taliban grubu  tarafından gelecek doğrulamanın beklenmesi gerektiğini ifade ederek, "Görüşmenin etrafı dezenformasyon ile çevrili. Taliban'dan gelecek doğrulama bu noktada önem taşıyor. Eğer Afgan Talibanı lideri Molla Ömer bu görüşmeleri kabul etmezse bütün her şey nafile bir uğraş olacaktır" dedi. 

İslamabad'da gerçekleştirilen bu görüşme, Afganistan'da yaklaşık 10 ay önce iktidara gelen hükümetinTaliban ile masaya oturduklarını ilk kez doğrulaması açısından önem taşıyor.

Haber Ara