Dolar

32,5077

Euro

34,7725

Altın

2.424,18

Bist

9.724,84

Afganistan'da Kıdemli Yetkililer Toplantısı

Afganistan'da Kıdemli Yetkililer Toplantısı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-04 21:18:37

Afganistan'da Kıdemli Yetkililer Toplantısı
İki gün sürecek olan Kıdemli Yetkililer Toplantısı, Afganistan Cumhurbaşkanı Muhammed Eşref Gani'nin açılış konuşması ile başladı.

57 ülke ve kuruluşun temsilcisinin iştirak ettiği toplantı dolayısı ile Kabil merkezde birçok yol trafiğe kapatılırken güvenlik önlemleri de arttırıldı. Maliye Bakanlığında yapılması öngörülen toplantı, güvenlik nedenlerinden dolayı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na alındı.

Afganistan'ın bir zamanlar İran, Türkiye ve Orta Asya ile diğer ülkeler arasında ekonomik koridor olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Eşref Gani, son 40 yıldır savaş ve işgallerin hiç eksik olmadığı ülkesinin yeniden inşası için zamana ihtiyaç duyduklarını söyledi. Yabancı firmaları ülkesinde yatırım yapmaya da davet eden Afgan lider, ekonomik büyüme için yabancı yatırımların şart olduğunun altını çizdi.

- Kendi ayaklarımız üzerinde durmalıyız

Afganistan'da iş gücü kalitesinin çok düşük olduğunu dile getiren Eşref Gani, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İç piyasamız oldukça zayıf, mesela iletişim sektöründe sadece 4 firmamız var. Yabancı yatırımcıları teşvik ediyoruz. Yatırımlar, yerel üreticileri olumlu yönde yönlendirerek üretimi arttırabilir. 40 yıldır devam eden savaşlar ülkemizde büyük yıkımlara neden oldu. 5 milyon Afgan vatandaşı mülteci olarak Afganistan dışında yaşıyor."

Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Afganistan'ın kendi ayakları üzerinde durması konusunda diğer ülkelerin görüş ve tecrübelerinden faydalanmak istediğini dile getirdi. "Üretimimiz de çok düşük. Kendi üretim kaynaklarımızı arttırmamız gerekiyor" diyen Gani, yabancı yatırımcıları ülkemize çekmek için çaba sarf edeceğiz. Afganistan, dış yardımlara bağımlılığını azaltıp kendi kendine yeten bir ülke olma konusunda kararlıdır" dedi.

- "Kendi ayaklarımız üzerinde duracağız"

Güçlü bir hükumete ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Gani, ekonominin gelişmesi için, planlanan işlerin hayata geçirilmesinin şart olduğuna değindi. Ekonomi alanında şu ana kadar yapılan çalışmaların bir daha gözden geçirileceğini belirten Eşref Gani, geçen 14 yılda ülkeye giren 10 milyarlarca dolarlık yardımlara rağmen ülkede fakirlik seviyesinin hala çok yüksek olduğuna işaret etti.

Ülkesinde terör faaliyetleri olmasa bile gelir gider dengesi arasındaki uçurumun çok yüksek olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Gani, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İhracatımız yıllık 400 milyon dolar buna karşın ithalatımız 12 milyar dolar seviyesinde. Geçtiğimiz yıllarda bir ekonomik model yoktu, işler sadece gelen dış yardımlara bağlı olarak yürütülüyordu ve bu da Kabil hükümetini boşa çıkarıyordu. Afganistan'ın yeniden imarı, sadece yol ve havaalanı gibi projelerle değil tüm alanlarda ciddi yatırımlarla olur. Bu projelerin hayata geçmesi için de öz kaynakların kullanılması şart. Özellikle su, arsa ve genç iş gücü. Hükümetin öncelikleri arasında sulama ve tarım sektörlerini canlandırma da bulunuyor. Madencilik sektörünce atılacak adımlar, Afganistan'ı fakirlik seviyesinden kurtarabilir. Afganistan'da özel sektörün faaliyet göstermesi için kriterlerin oluşturulması ve bu kriter çerçevesinde hareket edilmesi gerekiyor. İç piyasada, yerel sermaye ve yerli üretim tercih edilmediği için Afgan şirketler büyük yatırımlara girmiyor."

- Terör ve yolsuzlukla mücadele kararlılıkla sürecek

Afganistan Cumhurbaşkanı, hükumet olarak yolsuzluğa karşı savaş açtıklarını belirterek artık her türlü harcamanın ve ihale ile özel sektöre verilen her türlü projenin teker teker incelendiğini söyledi. Gani ayrıca, hükümet olarak sürdürülebilir bir barış ve güvenliğin tesisi için de çabaların süreceğini dile getirdi.

Toplantı boyunca, Kabil hükümeti, 8 Temmuz 2012'de Tokyo'da ve 4 Aralık 2014'de Londra'da düzenlenen mali yardım konferanslarında Afganistan'a yardım yapan donör ülkelere, bu ülkeye gelen yardımların hangi alanlarda kullanıldığını gösteren belgeler sunacak. Toplantıda ayrıca Afgan hükümeti, yolsuzlukla mücadelede bundan sonraki yol haritasını ve kendi ayakları üzerinde nasıl duracağı konularındaki planlarını anlatacak.

Haber Ara