Dolar

32,5149

Euro

34,9470

Altın

2.430,13

Bist

9.804,18

Af Örgütü'nden Irak'a 'gözaltı' tepkisi

Uluslararası Af Örgütü Irak’a gözaltı merkezindeki uygulamalar nedeniyle eleştirilerde bulundu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-05 08:26:37

Af Örgütü'nden Irak'a 'gözaltı' tepkisi

Ajansların haberine göre; Uluslararası Af Örgütü, binden fazla kişinin IŞİD'le bağlantılı oldukları gerekçesiyle Bağdat'ın batısındaki Anbar vilayetinde korkunç şartlar altında gözaltında tutulduğunu açıkladı.

Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty başkanlığındaki bir heyetin, 30 Nisan'da Anbar Terörle Mücadele Dairesi'nin (Mukafahat al-Irhab) sorumluluğunda bulunan Felluce'deki bir gözaltı merkezinde gerçekleştirdiği inceleme sonunda, 683 erkek tutuklunun hiçbir suçlama olmaksızın hapsedildiğini tespit ettiği belirtildi.

"Her bir tutuklu 1 metrekareden az bir alana sıkıştırılmış, gece gündüz çömelmiş şekilde oturtuluyor. Ayaklarını uzatacak veya yatıp uyuyacak bir yerleri dahi yok. Açık havaya da çok az çıkarılıyorlar” denen açıklamada, gözaltı merkezinin, IŞİD'le ilişkili oldukları kuşkusuyla yakalanan Iraklıların sorgulanması için de kullanıldığı kaydedildi. 

Irak güvenlik güçlerinin IŞİD'den geri alınan yerleşim birimlerinde insanları sokaklardan ya da evlerden topladığına dikkat çeken Af Örgütü, tutukluların bazılarının aileleri ile teması kaybettiği aktardı.

IRAK: MÜNFERİT BİR OLAY DEĞİL

Irak güvenlik güçlerinin konuyla ilgili yaptığı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: "Bu münferit bir olay değil. Yüzlerce tutuklu da Habbaniya'da bulunuyor. Kaynak yokluğu ne bu insanlık dışı koşullar için, ne de suçlama yapılmaksızın uzun tutukluluk süreleri için mazeret değildir. Bunlar Irak adalet sistemindeki derin kusurların belirtileri. IŞİD'le ilişki kuşkusuyla gözaltına alınanlar ya somut suçlarla hemen suçlanmalı ve adil bir şekilde yargılanmalı ya da serbest bırakılmalı.”

Haber Ara