Dolar

32,3291

Euro

35,0400

Altın

2.279,62

Bist

9.001,13

Af Örgütü: ABD Suriye'de sivilleri öldürdü

Af Örgütü, 'ABD liderliğindeki koalisyon, Suriye’de 300’den fazla sivili öldürdü' açıklamasını yaptı...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-27 05:14:25

Af Örgütü: ABD Suriye'de sivilleri öldürdü

Sputnik'te yer alan bilgide, Uluslararası Af Örgütü (IA), ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonun gerçekleştirdiği hava saldırılarında, Eylül 2014'ten bu yana 300'den fazla sivil Suriyelinin öldürüldüğünü açıkladı.

Koalisyon güçlerinin gerçekleştirdiği 11 hava saldırısını inceleyen yeni raporunda ‘daha fazla şeffaflık' isteyen Af Örgütü'nden yapılan açıklamada, haziran ve temmuz aylarında, Tukhar, Hadhadh ve Gandura kasabalarında düzenlenen operasyonlarda da 100'den fazla kişinin öldürüldüğü kaydedildi.

‘ABD, SİVİL HASARLARI İTİRAF ETMESİNİN ZAMANI GELDİ'

Af Örgütü Beyrut Bürosu Araştırmalar Şefi Yardımcısı Lynn Maalouf yaptığı basın açıklamasında, ”ABD'li yetkililerinin, koalisyon güçlerinin saldırıları sonucu meydana gelen sivil hasarların tam boyutunu itiraf etmesinin zamanı gelmiştir. Uluslararası insan haklarına karşı işlenmiş olası suçlarla ilgili bağımsız ve yansız araştırma yapılmalı ve kamuoyuna açıklanmalıdır" dedi. Maalouf, şöyle devam etti: “ABD liderliğindeki koalisyonun Suriye'deki faaliyetlerinde sivillerin zarara uğraması konusunu açık bir şekilde önemsememesinden endişeliyiz.”

‘ABD, YETERİ KADAR ÖNLEM ALMIYOR'

IA yetkilisi Neil Sammonds da, ABD'nin sivil kayıpları engellemek için yeteri kadar önlem almadığını ifade etti. Sammonds, “Birçok kez, koalisyonun saldırıları açık bir askeri hedef belirlemeden gerçekleştirildiği görülüyor. Bu, yetersiz istihbarattan kaynaklanıyor olabilir” diye konuştu. ABD'nin saldırıları düzenlemenin yanı sıra, bunların sorumluluğunu almaktan da kaçındığını kaydeden Sammonds, “İncelemelerin kapılı kapılar ardından daha derinlemesine yürütüldüğünü anlıyoruz ancak şimdiye kadar inceleme ve kabul etme süreçleri amacına uygun gerçekleşmedi. Askeri bir operasyon düzenlemek için kullanılan güç orantılı olmalı” ifadelerini kullandı. Uluslararası Af Örgütü, Suriye'de koalisyon güçlerinin son iki yılda gerçekleştirdiği 11 hava saldırısında 300'den fazla sivilin öldürüldüğünü aktardığı raporu, uydu görüntüleri, video klipleri, resimler, bölgesel insan hakları örgütlerinden elde ettiği bilgiler ve görgü tanıklarının ifadeleri doğrultusunda hazırladı.

 

Haber Ara