Dolar

32,3350

Euro

35,1123

Altın

2.309,02

Bist

9.079,97

Adil Gür'den referandum anketi açıklaması

En son referandum anketinin sonuçlarını aylar önce paylaşan araştırma şirketi A&G'nin sahibi Adil Gür, referandum tarihinden önce yaptıkları araştırmaların sonucunu kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-20 15:50:51

Adil Gür'den referandum anketi açıklaması

En son referandum anket sonuçları kamuoyunun en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Haliyle gözler 1 Kasım seçimlerini tek bilen Adil Gür'ün sahibi olduğu A&G'e çevrildi.

Ocak ayında yaptıkları referandum anket sonuçlarını duyuran Adil Gür, o tarihten sonra yeni bir araştırma yapmadı. İşte bu sessizlik beraberinde spekülasyonlara yol açtı.

"BASKI SONUCU SONUÇ AÇIKLAMIYOR" İDDİASI

Baskı ve uyarı sonucu Adil Gür'ün o günden sonra yeni araştırma sonuçlarını açıklamadığı iddia edildi. Söylentilere son noktayı ünlü anketçi, bugün Milliyet gazetesinde "Kamuoyu araştırmaları ne kadar etkili!" başlıklı yazısında koydu

Kamuoyu araştırma şirketlerinin seçmen üzerinde yok denecek kadar etkisi olduğunu yazan Gür, yakın tarihteki seçimlerden ve yapılan araştırmalardan örnek vererek yazısına son günlerde dolaşan o iddiaya böyle yanıt verdi:

"2002'de 2 partili bir Meclis olacağını, 2009'da AK Parti'nin % 40,0'ın altına düşeceğini, 2011 de MHP'nin, 7 Haziran 2015'de HDP'nin asla baraj probleminin olmadığını aylar öncesinden açıklayan şirketimiz, 1 Kasım seçimlerinde AK Parti'nin rahat bir şekilde açık ara iktidar olacağını söyleyince 16 Nisan ile ilgili üzerimize ciddi bir sorumluluk yüklendi. 16 Nisan ile ilgili araştırmaları bulduğumuz rakamları aylar öncesinde kamuoyu ile paylaştık.

"HİÇ KİMSENİN ENDİŞESİ OLMASIN"

Bir süredir rakam telaffuz etmiyoruz ama bunu sanki bir baskı, bir uyarı sonucu yaptığımızı söyleyenler, yazanlar ve çizenler var. 34 yıllık araştırma sektöründe yer alan biri olarak bugüne kadar hiçbir iktidar döneminde değil uyarı, telkinle dahi karşılaşmadık. Geçmişe baktığımızda açıkladığımız sonuçların kime yaradığını veya kime yaramadığına bakmadan açıkladığımız gibi 16 Nisan'dan önce de bulacağımız son rakamları kamuoyu ile paylaşacağımızdan hiç kimsenin endişesi olmasın.

SADECE İŞİMİZİ YAPMAYA ÇALIŞIRIZ

Kaldı ki az önce de ifade ettiğim gibi, açıklanan sonuçlar hiç kimseyi etkilemez. Bizler kamuoyunu etkilemek için araştırmalar yapmaz ve yayınlamayız. Sadece işimizi yapmaya, doğru ve başarılı bir sınav kağıdı vermeye çalışırız. Sandıktan çıkacak sonuca göre de kamuoyu değerlendirir, bildi veya bilemedi diye. Halbuki, istatistiki araştırmalar bir bilme sanatı da değildir. Süreci takip etme ve stratejileri belirlemede kullanılan bilimsel bir araçtır sadece. Aksini düşünenler, sadece geçici bir keyif almakla kalmayıp parasını da çarçur etmiş olurlar. Sandıktan çıkacak sonuçlara bakarak da kamuoyuna ve özellikle kendi tabanlarına hesap verirler."

Haber Ara