Dolar

32,5020

Euro

34,9626

Altın

2.430,06

Bist

9.807,13

Ader-Kitaroviç görüşmesi

Ader-Kitaroviç görüşmesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-07 20:15:13

Ader-Kitaroviç görüşmesi
Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitaroviç'le başkent Budapeşte'de görüştü.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç, Macaristan Cumhurbaşkanı Ader tarafından Sandor Sarayı'nda resmi törenle karşılandı. Görüşmeler sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Ader, sığınmacı krizi konusunda uluslararası toplumun adım atması gerektiğini belirterek, 'Sığınmacı krizinin çözümü için sadece bundan etkilenen ülkelerin değil tüm uluslararası toplumun kısa, orta ve uzun vadeli adımlar atması gerekli' dedi.

Macar Cumhurbaşkanı Ader, krizin kısa vadeli çözümü konusunda, sınır korumasının güçlendirilmesi ve tüm AB ülkelerine giriş kontrolünün sağlanması gerektiğini söyledi.

Ader, orta ve uzun vadede ise, Yunanistan-Türkiye sınır bölgesinin güçlendirilmesi, kriz bölgesindeki güvenli komşu ülkelerde yeni mülteci kamplarının oluşturulması, AB ve BM tarafından mülteci kamplarına ayrılan kaynakların arttırılmasının yanı sıra insan kaçakçıları ile daha kararlı bir şekilde mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

Janos Ader ayrıca, AB üyesi ülkelere sığınmacıların kota sistemine göre paylaştırılmasının sorunu çözmeyeceğini, eğer kota sistemi kabul edilecekse bile bunun sadece AB üyesi ülkelerde değil dünya genelinde kota uygulanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç ise yaptığı açıklamada, sığınmacı krizi dolayısıyla son dönemde Macar-Hırvat ilişkilerine gölge düştüğünü ama Macar Cumhurbaşkanı ile yaptıkları görüşmede, sığınmacı krizi dolayısıyla iki ülke ilişkilerinin bozulmasına izin verilmemesi gerektiği konusunda mutabık kaldıklarını kaydetti.

Sığınmacıların geldikleri ülkelerde fakirlik ve DAEŞ'in faaliyetlerinin bitirilmesi ile bu krize çözüm bulunabileceğini ifade eden Kitaroviç, çözüm için Amerika ve Türkiye ile birlikte hareket edilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Kitaroviç ayrıca sığınmacı konusununda mülteci kamplarının oluşturulmasının yanı sıra Türk-Yunan sınırının korunmasının da önemli olduğuna değindi.

Haber Ara