Dolar

32,5825

Euro

34,7736

Altın

2.509,60

Bist

9.693,46

Aclik grevi yapan Filistinli tutuklu gazeteci

Aclik grevi yapan Filistinli tutuklu gazeteci

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-07 16:39:12

Aclik grevi yapan Filistinli tutuklu gazeteci
Batı Şeria'da bir grup Filistinli gazeteci ve aktivistin, İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamaları protesto amacıyla 74 gündür açlık grevi yapan tutuklu gazeteci Muhammed el-Kayk'a destek olmak amacıyla bir günlük açlık grevine girdiği bildirildi.

Filistinli Gazeteciler Sendikası ve Esirler Komisyonu, Ramallah yakınlarındaki El-Bira kentinde bulunan Kızılhaç Komitesi'nin merkez binasında düzenledikleri toplantıyla bir günlük açlık grevi başlattıklarını duyurdu.

Esirler Komisyonu Başkanı İsa Karakı yaptığı açıklamada, İsrail makamlarının dün akşam Kayk'a mayıs aynın ilk günü serbest bırakılmasını teklif ettiğini ancak onun bunu kabul etmediğini ifade etti.

Kayk'ın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu ve hayatını kaybetmesinin an meselesi olduğunu hatırlatan Karakı, Kayk'ın serbest bırakılması için İsrail makamlarına yapılan baskıdan biran evvel sonuç alınması temennisinde bulundu.

- "Kayk'a bir şey olursa İsrail sorumludur"

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Ureykat ise yaptığı yazılı açıklamada, Kayk'ın hayatını kaybetmesi durumunda bundan İsrail makamlarının sorumlu olacağını dile getirdi.İsrail askerlerince 21 Kasım 2015'te Ramallah'taki evinde gözaltına alınan Kayk, İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto etmek için gözaltına alındıktan 4 gün sonra açlık grevine başlamıştı. İsrail makamları, aralık ayında, Suudi Arabistan'ın El-Mecd televizyonunda görev yapan Kayk'ın "mesleği aracılığıyla şiddete teşvik etmek" suçlamasıyla yargılanarak 6 ay tutuklu kalmasına karar vermişti.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla, istihbarat bilgilerine dayanılarak, Filistinliler, 1 ila 6 ay alıkonulabiliyor. Tutuklunun, "İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Haber Ara