Dolar

32,5698

Euro

34,9332

Altın

2.423,93

Bist

9.722,09

Abdullah Azzam ve Afgan Cihadında Rahman'ın Ayetleri

Abdullah Azzam'ın yazdığı Afgan Cihadında Rahman'ın Ayetleri kitabı, bir dönemin olağanüstü atmosferini okuyucuya yine olağanüstü olaylar üzerinden anlatıyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-11 02:44:47

Abdullah Azzam ve Afgan Cihadında Rahman'ın Ayetleri

Akademisyen ve din adamı olan Abdullah Yusuf Azzam 1941 yılında Filistin'de doğdu. Lise eğitimini tamamladıktan sonra Müslüman Kardeşler'e üye olan Azzam, Suudi Arabistan'daki Kral Abdülaziz Üniversitesi'nde akademisyen olarak görev yapmaya başladı. 1981'de Pakistan'ın başkenti İslamabad'daki Uluslararası İslam Üniversitesi'nde çalışmaya başlayan Abdullah Azzam, Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgal etmesinin ardından Sovyetler'e karşı mücadeleyi örgütlemek için Afganistan'a gitti. Arap ülkelerinden mali kaynak ve mücahit toplayan Azzam, bu amaçla Mekteb-i Hidemat örgütünü kurdu. Usame bin Laden'le beraber Afgan direnişini örgütleyen Azzam Küresel Cihadın Babası olarak adlandırılmaya başladı.

İslam dünyasında önemli bir güç haline gelen Azzam, 24 Kasım 1989'da Pakistan'ın Peşavar eyaletinde namazını kılmak ve Cuma hutbesini okumak üzere camiye giderken aracının patlatılması sonucu öldürüldü. Afgan Cihadında Rahman'ın Ayetleri kitabı pek çok müstakil eserinden birisiydi.

Mücahitlerin Şahitliği

Sovyetler Birliği'nin ordusu, Kızıl Ordu dünyanın en büyük ve modern ordularından biriydi. Dünyanın her yerinden binlerce mücahit bu ordunun Afganistan'ı işgaline karşı koydu ve on binlercesi bu uğurda şehit oldu. 10 yıllık direnişin ardından kazanılan zaferde Allah mücahitlerin yanında oldu ve onlara yardım etti. Başka türlü bu büyük ordu dize getirilemezdi.

Kitap neyi anlatıyor?

Sovyet işgaline karşı koyan mücahitler on yıl boyunca Kızıl Ordu'ya karşı koydular. On binlerce mücahit şehit olsa da sonuçta Sovyet ordusu Afganistan'ı terketmek zorunda kaldı. Savaşa katılan mücahitler Allahü Teala'nın savaş boyunca onların yanında olduğunu ve buna defalarca şahit olduklarını anlattılar. Abdullah Azzam'ın bu kitabında mücahitlerin anlattığı bu hikayeler derlenmiştir. Doğa olayları, şehitlerin çürümemesi ve naaşlarından gelen hoş kokular, tükenmeyen cephane ve daha nice olayın anlatıldığı kitapta Allah'ın savaş boyunca mücahitlere destek verdiği iddiası sağlamlaştırılıyor, Kuran-ı Kerim'den bazı ayet-i kerimelerle bu olaylar açıklanmaya çalışılıyor.

Kitabı okuyanlar nasıl yorumladı?

Birbirinden ilginç hikayeler sürükleyici bir okumaya olanak sağlıyor. Ayetlerle bu hikayelerin dini temellerinin anlatılmaya çalışılması kitabın dini zeminini de sağlamlaştırıyor.

Kitabı kim çevirdi?

2010'da yayınlanan 174 sayfalık kitabın çevirmeni Ahmet Pakalın'dır.

Haber Ara