Dolar

32,5336

Euro

34,9417

Altın

2.439,95

Bist

9.716,77

ABD ve Peşmerge arasında ilk askeri anlaşma imzalandı

ABD ve IKBY arasında IŞİD'e karşı ortak mücadele için protokol imzalandı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-13 09:42:54

ABD ve Peşmerge arasında ilk askeri anlaşma imzalandı

Dünya Bülteni'nin aktardığı habere göre anlaşmaya varılan protokol dolayısıyla Erbil'in Selahaddin kasabasındaki başkanlık konutunda düzenlenen imza törenine IKBY Başkanı Mesut Barzani, ABD adına Savunma Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Ellisa Slotkin ve IKBY İçişleri Bakanı Kerim Sincari katıldı.

İmzaları ABD adına Slotkin, IKBY adına ise Sincari attı.

Salahaddin kentindeki imza töreninden sonra basına açıklama yapan IKBY Başkanlık Sözcüsü Ümit Sabah, “Bugün çok önemli bir toplantı yapıldı. Toplantının ana gündem maddesi, özellikle terörle mücadele konusunda (ABD öncülüğündeki) uluslararası koalisyon güçleri ve Kürt Bölgesi arasındaki ortak strateji ve işbirliğiydi” dedi.

ABD ve IKBY yetkilileri tarafından imzalanan protokolün yaklaşık iki yıldır Peşmerge ve koalisyon güçleri arasındaki dayanışmanın ürünü olduğunu söyleyen Sabah, açıklamalarına şöyle devam etti:

Kürdistan Başkanı (Mesud Barzani) ve ABD Savunma Bakanı (Ashton Carter) arasında Aralık 2015'te önemli bir toplantı gerçekleşmişti. Bu toplantıda ikili iş birliğinin gelecekte daha da güçlendirilmesi için protokol sürecinin hazırlanmasına karar verilmişti. Bu anlaşma DAİŞ ile mücadele eden tarafların özellikle Musul'u kurtarma operasyonunda nasıl daha kapsamlı ortak hareket edeceklerine dair maddeler içeriyor.”

CARTER BARZANİ'Yİ ARADI

Bu arada dün Irak'ın başkenti Bağdat'ta temaslarda bulunan ABD Savunma Bakanı Carter, IKBY Başkanı Barzani ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. IŞİD'le savaş, Peşmerge Güçleri, koalisyon güçleriyle Irak Ordusu'nun işbirliğinin konuşulduğu görüşmede Carter, ABD'nin peşmerge güçlerine verdiği desteğinin devam edeceğini söyledi.

İLK ASKERİ ANLAŞMA
Söz konusu protokol, ABD ile IKBY arasında ilk askeri anlaşma oldu.

Haber Ara