Dolar

32,3237

Euro

35,0666

Altın

2.295,44

Bist

8.989,85

ABD: Suriye'de kalmayı planlamıyoruz

IŞİD ile savaşmak gerekçesiyle Suriye'ye giren ABD'den 'ülkenin Kuzey Suriye'de kalıcı olacağını' söyleyen PYD'ye yalanlama geldi. Yapılan açıklamada 'IŞİD yenildikten sonra Suriye’de kalmayı planlamıyoruz' denildi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-19 14:07:13

ABD: Suriye'de kalmayı planlamıyoruz

TIMETURK | HABER MERKEZİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, ülkesinin IŞİD yenildikten sonra Suriye'de kalmayı planlamadığını belirtti.

Nauert, bugünkü basın toplantısında, "Amacımız IŞİD'i yenmek ve bunun dışında başka bir şey yapmayacağız. Suriye'yi Suriyelilerin yönetmesini istiyoruz. Ne ABD, ne diğer güçler… Ülkeyi Suriyeliler yönetmeli" dedi.

Sözcü, "(Suriye'de kalmak) bizim planımız değil. Bizim planımız IŞİD'i dağıtmak" diye ekledi.

PYD: ABD, IŞİD SONRASINDA SURİYE'DE KALACAK

PYD'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Suriye'nin kuzeyindeki Amerikan askeri varlığının IŞİD yenildikten sonra da devam edeceğini söylemişti. SDG sözcüsü Talal Silo Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada ABD'nin bölgede 'stratejik çıkarları' olduğuna inandığını söyleyerek "ABD önümüzdeki on yılları kapsayan siyasi strateji izliyor. Kuzey Suriye liderliği ile ABD yönetimi arasında uzun vadeli askeri, ekonomik ve siyasi anlaşmalar yapılacak" demişti.

IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun önderliğini yapan ABD'nin Kobani yakınlarında bir de hava üssü bulunuyor. ABD, PYD'yi havadan, topçu birlikleri ve özel askeri güçleri ile destekliyor.

SİLO: ABD SDG'YE YARDIMI BOŞUNA YAPMIYOR

SDG sözcüsü Talal Silo IŞİD'in bertaraf edilmesinden sonra da ABD'nin bölgede stratejik çıkarları olacağını söyledi. Silo Reuters muhabirine 'ABD'nin bölgede yeni bir askeri havaalanı kurmayı planladığını' belirtti ve "Bizi burayı terk etmek için desteklemiyorlar. ABD bütün bu yardımları karşılıksız yapmıyor" dedi. Talal Silo ABD'den sürekli olarak açık siyasi destek talep ettiklerini ve ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin bu ay ilk kez SDG temsilcileriyle bir araya geldiklerini açıkladı. Suriye'nin geleceğiyle ilgili resmi görüşmeler yapılmadığını belirten Silo silahlı gruplarına daha fazla siyasi destek verilmesi için girişim başlattıklarını sözlerine ekledi.

"ABD YENİ ASKERİ ÜS KURABİLİR"

Suriye Demokratik Güçleri sözcüsü ABD'nin kuzey Suriye'de Türkiye'deki İncirlik üssüne alternatif yeni bir askeri üs kurabileceğini de belirtmiş, YPG, geçen ay yaptığı açıklamada ABD'nin YPG ve SDG kontrolündeki bölgelerde yedi askeri üs kurduğunu, bunlardan birinin Türkiye sınırı yakınındaki Kobani civarında bulunduğunu bildirmişti.

KOALİSYON ve WASHİNGTON'DAN AÇIKLAMALAR

Koalisyonun sözcüsü Ryan Dillon uzun vadeli stratejileriyle ilgili soruya yanıt verirken Amerikan Savunma Bakanlığı'nın açıklamalarına işaret ederek, IŞİD Rakka'da yenilgiye uğratıldıktan sonra da mücadelenin devam edeceğini söylemişti. IŞİD'in Rakka'nın güneydoğusundaki Dey ez Zor vilayetindeki gücünü koruduğunu belirten Dillon, "Görevimiz IŞİD'i Suriye ve Irak'ta yenip bölgesel istikrarı arttırıcı operasyonlar için gerekli şartları hazırlamaktır" demişti.

Pentagon sözcüsü Eric Pahon Washington'da yaptığı açıklamada "savunma bakanlığının gelecekteki operasyonlar için tarih vermeyeceğini ve ÎŞİD'i dize getirip yeniden güçlenmesini önleme hedefine bağlı kalacaklarını" belirtmişti.

ABD'NİN PYD'YE DESTEĞİ

Donald Trump yönetimi Türkiye'nin bütün itirazlarına rağmen Rakka harekatına hazırlık amacıyla mart ayından itibaren YPG'ye silah göndermeye başlamıştı.

 

Haber Ara