Dolar

32,3756

Euro

34,9750

Altın

2.325,68

Bist

9.091,62

ABD: SGD, Fırat’ın doğusuna çekilme sözünü yerine getirdi

ABD Savunma Bakanlığı, 'SGD, Fırat’ın doğusuna çekilme taahhüdünü yerine getirdi' açıklamasını yaptı...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-01 01:40:36

ABD: SGD, Fırat’ın doğusuna çekilme sözünü yerine getirdi

Suriye'deki Kürt gruplara verilen silah ve mühimmatların PKK'nın eline geçtiği iddialarını reddeden ABD Savunma Bakanlığı, Suriye Demokratik Güçleri'nin Fırat'ın doğusuna çekilme taahhüdünü yerine getirdiğini vurguladı.

Ajanslarda yer alan bilgide; Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye, PYD/YPG unsurlarının dönmediklerini söylüyor. Bu gerçekler sizin söylediklerinizle çelişiyor. Yorumunuz nedir?" sorusuna cevaplayan ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Peter Cook, şunları aktardı: 

"Sahada gördüğümüz Suriyeli muhalif güçleri çatısı altında toplayan SDG'nin Fırat'ın doğusuna çekilme taahhütlerini yerine getirdiğidir. Menbiç'te bazı direniş birimleri var, temizlik operasyonları var. Ortadan kaldırılması gereken el yapımı patlayıcılar var. O bölgenin yerlisi olan ve orada bulunan bazı SDG güçleri bu operasyonları yürütüyor. Ancak asıl SDG güçleri Fırat'ın doğusuna gitti ve sözlerini tuttu. YPG de bu güçler arasında.”

‘KARMAŞIK BİR DURUM'

Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) YPG'den aldığı bölgelerde bulduğunu belirttiği ve örgütün PKK'yla ilişkisini kanıtladığı iddia edilen belgelerle ilgili haberleri görmediğini ifade eden Cook, "Yeniden söyleyeyim. SDG'nin bize verdiği sözleri tuttuğuna inanıyoruz. Sahadaki yerel güçlere verdiğimiz desteği geçmişte de uzun uzun konuştuk. Bu karmaşık bir durum. Türkiye ile de doğrudan neler olup bittiğini konuştuk. Sahadaki yerel ortaklarımızla durumu konuştuk. Girişimleri ile ilgili kendi görüşlerimizi ve kaygılarımızı aktardık ve asıl hedefin IŞİD olduğunu söyledik. Tüm koalisyon ortakları ve üyelerinin odak noktasının bu olmasına çalışacağız" diye konuştu.

‘MUTABAKATA UYMAZLARSA BİZDEN SİLAH ALAMAZLAR'

PYD'ye gönderilen silahların PKK'nın eline geçtiğine dair iddiaları da reddeden Savunma Bakanlığı sözcüsü, "Böyle bir şey olduğuna dair herhangi bir işaret yok. Bu gruplara mühimmat sağladığımızı biliyorsunuz. Bu mühimmatın nereye gittiğini çok dikkatlice takip ediyoruz. Bizimle mutabakat yapanlar buna uymazsa bizden bir daha malzeme alamazlar. Bunu başından beri açıkça söyledik" dedi.

‘ENDİŞELERİ GİDERMEK İÇİN TÜRKİYE'YLE ÇALIŞIYORUZ'

Türkiye ile ABD arasında bir süredir bazı sorunlar olduğu, şu anda askeri ilişkilerin ne durumda bulunduğuna ilişkin bir soru üzerine Cook, şunları söyledi:

"Türkiye sağlam bir NATO müttefiki ve koalisyon üyesidir. Uzun yıllardır işbirliğimiz sürüyor, iyi bir tarihi geçmişimiz var. Bu bağların geçmişte olduğu gibi güçlü sürmesini sağlamaya çalışıyoruz. Bazı hassasiyetlerle ilgili zorluklar bulunuyor ve bunu anlıyoruz. Bu endişeleri gidermek için Türkiye ile çalışıyoruz."

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara