Dolar

32,5659

Euro

34,6925

Altın

2.505,44

Bist

9.524,59

ABD'nin 'muhataplarımız tutuklandı' açıklamalarına Türkiye'den cevap!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-29 14:27:40

ABD'nin 'muhataplarımız tutuklandı' açıklamalarına Türkiye'den cevap!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel'in Washington'da bir gün önce yaptığı konuşmayı değerlendiren Çavuşoğlu, şunları söyledi:

Bu değerlendirmeyi çok saçma buluyorum. Türk askeri sadece içine sızmış asker kıyafeti giymiş kişilerden ibaret değildir. IŞİD, PKK ve diğer terör örgütleriyle mücadele kapasitesine sahip olanlar sadece onlar değildir. Biz bunu şiddetle reddederiz. Bize şunu sorarlarsa, ‘ordu içinde temizlik yapıldı, kapasite zayıfladı mı' derlerse, onlara ‘tam tersi' deriz. Ordunun içindeki çürükleri temizlediğimiz zaman, planlarında kanlı darbe girişimi yapmak olan kişiler ayıklandığı zaman, ordumuz daha güvenilir, daha dinamik, daha temiz ve daha etkili olur mücadelesinde. Bizim adamlarımız derse zaten saçmalıktır, darbe yapanlar ABD askerlerinin adamıysa o zaman ülkemizde tepki gösteriliyor o tepki artar. Türkiye'nin IŞİD, PKK ve diğer örgütleriyle mücadele konusunda askerimizin kapasitesini sadece bunlarla sınırlı tutmak art niyet yoksa bilgisizlik ve cahillikten kaynaklanmaktadır.”

NE OLMUŞTU?

Votel, “Birçok askeri liderle [IŞİD'le mücadele kapsamında] ilişkimiz var. Bundan sonra ileri bakabilmemiz için bu ilişkilerimizin nasıl etkileneceği beni kaygılandırıyor” demiş; sonra da bu kişilerin bir kısmının hapiste olduğunu söylemişti.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper de 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'deki bazı muhataplarının tutuklandığını ve bu durumun ABD'nin bölgedeki operasyonlarını etkilemesinden endişe duyduğunu açıkladı.

UZMANLARA ve BASINA ELEŞTİRİLER

Amerikalı uzmanları ve basını da eleştiren Bakan, “Sonuçta darbe iyidir demeye başlayanlar oldu. ABD'de bazı uzmanlar var, darbecilere kızıyorlar ‘Erdoğan'ı neden öldürmediniz' diye” diye konuştu.

Haber Ara