Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

ABD'nin 'ılımlı İslam' projesi: Gülen Hareketi

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, bugünkü köşesinde 24 Haziran 2004 tarihinde toplanan Milli Güvenlik Kurulu’nda paylaşılan MİT raporunu aktardı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-07-05 09:08:48

ABD'nin 'ılımlı İslam' projesi: Gülen Hareketi

TIMETURK | HABER MERKEZİ

O gün MGK'ya sunulan hem MİT hem de Genelkurmay raporları olduğunu belirten Egin, her iki raporun da Gazeteci Nedim Şener tarafından iletildiğini belirtti.

MİT'in Gülen yapılanması için "irticai faaliyet" dediği raporda neler yazdığını aktaran Ergin'in yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

RUSYA DA ENDİŞELİ

ABD faktörü, MİT'in analizinde geniş bir yer tutuyor. MİT, Fetullah Gülen'in ABD'ye yerleşmesinden sonra bu ülkeye ciddi bir kadro transferi gerçekleştirdiğini hatırlattıktan sonra, Rusya'nın da bu gelişmeler karşısında “stratejik kuşkular” duyduğunu kaydediyor.

BATILI ÜLKELER KULLANMAK İSTİYOR

MİT'in 2004'teki bir başka tespiti de şudur:

“Bazı Batılı ülkelerin Gülen cemaatinin uzak ülkelerdeki imkânlarından kendi kültürel ve stratejik amaçları doğrultusunda yararlanma eğiliminde olduklarına dair emareler bulunmaktadır.”

GÜLEN, 11 EYLÜL SONRASI ORTAMDA HİÇ ZORLUK YAŞAMIYOR

İstihbarat teşkilatı, ardından bir dizi faktöre dayanarak, ABD'nin cemaate gösterdiği ilgiyi tahlil ediyor. Değerlendirmenin bu bölümünde şöyle deniliyor:

“1999 yılından beri ABD'de yaşayan F. Gülen'in sağlık durumu ve mezkur ülkede ikameti konularında sağlanan kolaylıklar ile 11 Eylül saldırılarından sonra Müslüman ülkelerden yapılan seyahatlere çıkartılan zorluklara rağmen, F. Gülen'in Türkiye ve diğer ülkelerdeki cemaat ileri gelenleri ile irtibat ve muhaberesinde ciddi bir sorun yaşamaması ve Gülen'in talimatlarıyla Türkiye'den ABD'ye intikal eden yüzlerce cemaat mensubunun kolaylıkla ülkeye giriş yapabilmeleri, ABD'nin cemaate yönelik ilgisini göstermesi açısından önem arz etmektedir.”

ABD GÜLEN'DEN, GÜLEN ABD'DEN FAYDALANDI

ABD, Ortadoğu kaynaklı, terör üretmeye meyilli İslam anlayışına “alternatif oluşum arama” çabaları içine girerken, MİT'e göre, Gülen grubu da ABD'nin “alternatif İslam arayışını çok iyi değerlendirmektedir”. MİT'in bakışında, Gülen grubunun rolü, ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi'ne gelecek “din kaynaklı direncin din ile nötralize edilmesi” teorisi çerçevesinde de gündeme geliyor.

TAKİBİ ÖNEM ARZ EDİYOR

“Yukarıda belirtildiği üzere, yabancı vasatların ilgi alanı içerisine giren anılan cemaat ve kuruluşlarının, devletimizin demokratik laik yapısı ve vazgeçilmez temel ilkelerinin hedefleri istikametinde, kontrolü ve takibi önem arz etmektedir.

Haber Ara