Dolar

32,5314

Euro

34,8929

Altın

2.440,03

Bist

9.716,77

ABD, Irak'ta Şii militanları kontrol edemiyor

İran ve ABD'nin eğitim ve silah verdiği Şii militanlar, heyecanla Musul operasyonunu bekliyor. Irak'taki Sünni liderler ve Batılı diplomatlar ise Şii militanların Musul'da daha büyük kıyımlar yapmasından endişe ediyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-24 01:26:31

ABD, Irak'ta Şii militanları kontrol edemiyor

Felluce'nin IŞİD'in elinden alınmasından bu yana iki aydan fazla bir süre geçmesine rağmen erkek çocuklar da dahil olmak üzere 700 Sünni erkek hâlâ kayıp.

Felluce, bir yandan İran'ın bir yandan ABD'nin desteğini alan Şii militanlar tarafından IŞİD'in elinden alındı.

ABD Felluce operasyonunda Şii militanların rolünü azaltmaya çalışmış ve hava desteği vermemekle tehdit etmiş olsa da, daha çok İran'ın desteğini alan bu militanların tecavüzlerinin önüne geçemedi.

ABD ENGELLEYEMECEK

ABD'nin çabaları bir netice vermedi. Şii militanlar 'söz verildiği'nin aksine operasyondan sonra Felluce'den ayrılmadı. Bölgeyi yağmaladı.

Söz verilenin aksine Felluce'den çıkmayan Şii militanlar şimdilerde,  ABD'nin gelecek operasyonlarda kendilerine yer vermeme ya da etkilerine azaltma çalışmalarına karşı durmaya çok kararlı.

SÜNNİ ERKEKLERE İŞKENCE ETTİLER, ÖLDÜRDÜLER

Reuters'ın hayatta kalan 20 görgü şahidi, aşiret liderleri, Iraklı siyasetçiler ve Batılı diplomatlar ile yaptığı röportajlar, Şii militanların Sünnilere karşı işlediği insanlık suçlarını gözler önüne serdi.

Bahsi geçen kişiler, militanların Felluce operasyonu sırasında 66 Sünni erkeği öldürdüğünü ve 1.500'den fazlasına da tecavüz ve işkence ettiğini anlattı.

Anlatılara göre Sünni erkekler silahla öldürülmenin yanında lastik hortumla dövülmüş ve bazı vakalarda başları kesilerek öldürülmüştü. Bütün bu öldürme ve işkenceler videolar ve fotoğraflarla doğrulandı.

MUSUL'DA DAHA KÖTÜ OLABİLİR

ABD'nin ve İran'ın desteklediği ve özel eğitim verdiği Irak askerleri Musul'a kapsamlı bir operasyon başlatma hazırlığında. Şehir merkezi çevresindeki bir çok bölgede ise operasyona hazırlık harekatları ilerliyor.

Irak'taki Sünni liderler ve Batılı diplomatlar, Şii militanların Musul'da daha büyük kıyımlar yapmasından endişe ediyor.

ABD'li yetkililer Musul'da Şii militanlarının kıyımlarının tekrar etmesinin Irak'taki Sünni ve Şiiler arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine ciddi bir darbe vuracağını belirtiyor.

"VAHŞET RAPORLARI"

ABD'nin IŞİD operasyonları özel temsilcisi Brett McGurk, 10 Haziran'da Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında suiistimaller hakkındaki endişelerini gazetecilerle paylaştı ve Sünnilere karşı yapılan zulümlerle ilgili "vahşet raporları"nın kendilerine ulaştığını ifade etti.

Bu basın toplantısından 3 gün önce Anbar Vilayet valisi Suheyb el Ravi, ABD temsilcisine yüzlerce Sünni'nin Şii militanlar tarafından kaçırıldığı ve kaçırılan kişilerin hâlâ kayıp olduğu yönünde bilgiler aktardı.

İRAN VE ABD NASIL DESTEKLİYOR?

2003-2011 yılları arasında Irak'ta, İran tarafından eğitilen ve silahlandırılan bir Şii militan grup ortaya çıktı.

IŞİD'in 2014 yılında Musul'u geçirmesi sırasında Bağdad hükümetine yardım eden Şii militanlar, bu hükümetin silahlı kanadı haline geldi.

Şu anda Bağdad hükümetinden maaş almaya devam eden 30 Şii militan bulunuyor.

Diğer yandan ABD'nin 2005 yılından beri Irak'a sattığı ya da verdiği 20 milyar dolarlık askeri donanım yine bu Şii militanların işine yaramış oldu. Bu donanım arasında zırhlı personel taşıyıcılar, kamyonlar, Humveeler ve hatta tanklar bile bulunuyor.

"EMİR KOMUTANIN DIŞINA ÇIKARSANIZ HAVA DESTEĞİNİ KESERİZ"

Felluce operasyonu 22 Mayıs 2016 tarihinde başladı. Bu tarihten itibaren ABD'li yetkililerin Bağdat hükümetini; Şii militanların Irak ordusunun emir komutası dışına çıkması durumunda hava desteğini bırakacakları noktasında uyardıkları aktarılıyor.

Bu uyarı diğer taraftan, ABD uçaklarının tanımlanmış operasyon alanı dışına çıkan Şii militanları öldürmekten çekinmesinden kaynaklanıyordu.

Şİİ MİLİTANLARIN FELLUCE KIYIMI

Operasyonun ilk iki gününde militanlar, şehirden kaçan Sünnileri kadınlar ve erkekleri ayırmaya başlamıştı.

29 Mayıs'ta Sejar köyünde bölgeyi terk eden Sünnilerden 20 erkek ayrılarak öldürüldü.

3 Haziran'da, çoğu Muhamda aşiretinden 5.000 kişi Saklaviye'den ayrılmak üzere yola çıktı. Bu grup yolda Haşd-i Şaabi militanları tarafından durduruldu. Yaşları 15 ve üzeri olan yaklaşık 1.500 erkek gruptan ayrılarak farklı yerlere gönderildi.

Şii militanlar Saklaviye'de en az 49 kişiyi öldürdü ki bunlardan 4'ünü başını keserek öldürmüştü.

Saklaviye'de militanlar tarafından ele geçirilen 643 Sünni erkekten hâlâ haber alınamıyor.

 MUSUL'A İNTİKAM DUYGUSUYLA GİRECEKLER

Bugün Şii militanlar Musul harekatına katılmak için zevkle, şevkle ve hararetli bir biçimde ve hepsinden önemlisi intikam ateşiyle yaygara çıkarıyor.

CIA eski analistlerinden Kenneth Pollock Şii militanlar hakkında "Son ve büyük savaştan bir zafer parçası istiyorlar" diyor.

2007-2009 arasında ABD'nin Irak büyükelçiliği yapmış olan Ryan Crocker, Obama yönetiminin Şii militanlar ve Irak güçleri tarafından yapılan suiistimalleri önemsiz gösterdiğini söylüyor ve ekliyor "BU yönetim, kendini IŞİD karşısında kesin zafer elde etmeye o kadar odakladı ki, bunun dışında tüm olup biteni umursamıyor".

Musul yerel yönetiminin onay vermemesi üzerine, Abadi ve militan liderleri militanların Musul operasyonunda yer alacağını açıkladı.

Şii militan grup Haşd-i Şaabi'nin lideri Mehdi el Mühendis lakabıyla daha çok tanınan Cemal İbrahimi. El Mühendis, ABD'nin uluslararası teröristler listesinde bulunuyor.

 

Haber Ara