Dolar

32,4114

Euro

34,4501

Altın

2.489,12

Bist

9.679,80

ABD'den Yunanistan için çağrı

ABD Hükümeti, Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nde kalmasını sağlayacak bir anlaşmaya varılması çağrısında bulundu.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-06 23:44:04

ABD'den Yunanistan için çağrı

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde Yunanistan'da dün yapılan ve kreditörlerin şartlarının oylandığı referandumun müzakereleri nasıl etkileyeceğine yönelik soruları yanıtladı.

Earnest, ABD yönetiminin Yunanistan'daki gelişmelere yönelik görüşünün referandum sonrasında değişmediğini dile getirerek "Referandum durumun temel hatlarının hiçbirini değiştirmedi. Bu hatlar, Başbakan Aleksis Çipras'ın Yunanistan'ın Avro bölgesinin bir parçası olarak kalmasının ülkesinin yararına olacağını yinelemeye devam etmesi ile Avrupalı liderlerin de Yunanistan'ın Avro bölgesinde kalmasını istediklerini göstermesidir" şeklinde konuştu.

"Avrupalıların sorumluluğu"

Yunanistan'ın Avro bölgesinde kalmak için ekonomik büyüme ve sürdürülebilir borçlanmaya dönmesini sağlayacak bir mali pakete ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Earnest, "Dolayısıyla, Avrupalı liderlerin görevi değişmedi" görüşünü paylaştı.
Earnest, aynı zamanda sorunun temel olarak Avrupa'yı ilgilendirdiğine işaret ederek, "Sorunun çözümü, en nihayetinde Avrupalıların sorumluluğu" dedi.

Bununla birlikte ülkedeki krizin çözülmesinin herkesin yararına olacağına belirten Earnest, ABD'nin tarafları mutabakata varmaları konusunda desteklemeye devam edeceğini ifade etti.

"Piyasalar öngörülemez"

Earnest, Yunanistan'daki referandum sonucunun küresel piyasalara yönelik riskleri artırıp artırmayacağının sorulması üzerine, "Avrupa ve Asya'daki borsalar bugün açıktı ve piyasalar, daha önce gördüğümüz dalgalanmalara karşın genellikle uysaldı. Dışsal etkiler sınırlıydı. Fakat piyasalar öngörülemez ve biz bu yüzden tüm tarafları yapıcı bir anlaşmaya varmaları konusunda yüreklendirmekteyiz" yanıtını verdi.

Öte yandan, ABD'nin Yunanistan'la direkt ticari ilişkilerinin çok kısıtlı olduğuna dikkati çeken Earnest, krizin ABD ekonomisine direkt etkisinin de sınırlı olacağı öngörüsünde bulundu.

Haber Ara