Dolar

32,3282

Euro

35,0649

Altın

2.282,13

Bist

8.998,75

ABD'den 'Cerablus' açıklaması

ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin düzenlediği 'Fırat Kalkanı' operasyonu konusunda açıklamalarda bulundu...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-26 00:27:43

ABD'den 'Cerablus' açıklaması

ABD, Türkiye'nin hem IŞİD'i sınırdan atma hem de YPG'nin Fırat'ın batısına geçişini engellemek amacıyla düzenlediği 'Fırat Kalkanı' operasyonu hakkında açıklamalarda bulundu. ABD Savunma Bakanlığı, Cerablus'un alınmasıyla IŞİD'e büyük bir darbe vurulduğunu belirtti.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye'nin başlattığı Fırat Kalkanı Operasyonu sonucu, Cerablus'un IŞİD'den alınmasının örgüte büyük bir darbe vurduğunu bildirdi.

Pentagon Sözcüsü Peter Cook, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin IŞİD'e yönelik başlattığı Fırat Kalkanı Operasyonu'na ilişkin değerlendirmede bulundu.

Fırat Kalkanı Operasyonu'na katılan Suriyeli muhalif güçlerin koalisyon unsurlarının da desteğiyle Cerablus'un kontrolünü ele geçirdiğini belirten Cook, DAEŞ savaşçılarının büyük ölçüde kentten çıkarıldığını kaydetti.

"KOALİSYON GÜÇLERİ TEK HAVA SALDIRISI DESTEĞİ VERDİ"

Örgütün son direnişini kırmak ve el yapımı bombaları temizlemek için operasyonların devam ettiğini ifade eden Cook, koalisyon güçlerinin Cerablus operasyonuna bugün tek hava saldırısı desteği sunduğunu bildirdi.

Cook, hava saldırısının spesifik IŞİD noktasını hedef aldığını belirtti.

Suriye'nin kuzeyindeki Münbiç'in ardından, Cerablus'un da örgütten alınmasının IŞİD'e karşı yürütülen askeri operasyonun "Önemli bir kilometre taşını" oluşturduğunu anlatan Cook, "Bu DAEŞ'e vurulan ağır bir darbe. Cerablus operasyonu özellikle askeri operasyonlar kapsamında ileriye dönük önemli bir adım." değerlendirmesinde bulundu.

PYD/YPG'NİN FIRAT'IN BATISINDAKİ VARLIĞI

Sözcü Cook, PYD/YPG güçlerinin Fırat'ın doğusuna çekilip çekilmediklerine ilişkin bir soru üzerine, şunları kaydetti:

"Münbiç'in kurtarılması için savaşan Suriye Demokratik güçlerinin bazıları beklenildiği gibi Fırat nehrinin doğu tarafına geri döndü. Bazı unsurları ise DAEŞ militanlarının kente olası sızmalarına önlemek ve şehrin el yapımı patlayıcılardan temizlenmesi için varlıkları sürüyor."

Cook, YPG'nin operasyonların ardından Fırat'ın doğusuna çekileceklerine dair sözleri tutmalarını beklediklerini vurguladı.

Haber Ara