Dolar

32,3810

Euro

35,0489

Altın

2.326,46

Bist

9.095,41

ABD'deki başkanlık yarışı

ABD'deki başkanlık yarışı

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-04 05:36:16

ABD'deki başkanlık yarışı
ABD'de başkanlık yarışında Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olmak için yola çıkan Ted Cruz adaylığı bıraktığını açıkladı, böylece Donald Trump adaylığa bir adım daha yaklaştı.

Indiana eyaletinde yapılan ön seçimde rakibi milyarder iş adamı Donald Trump'a yenilen Cruz, seçim yenilgisi üzerine kampanyasını sonlandırdığını duyurdu.

Indianapolis kentinde kendisini destekleyenlerin karşısına çıkan Cruz, "Zafere doğru gidebilecek bir yol oldukça devam edeceğimi söylemiştim. Bu gece bu yolun kapanmış göründüğünü üzülerek söylüyorum." dedi.

Teksas Senatörü Cruz, "Elimizden geleni yaptık ancak seçmenler başka bir yolu tercih etti. Üzgün ama sınırsız bir iyimserlikle ülkemizin uzun dönemli geleceği için kampanyamızı durduruyoruz." diye konuştu.

Indiana eyaletinde Cumhuriyetçi oyların yaklaşık yüzde 53'ünü alan Trump, yüzde 37'de kalan Cruz karşısında ezici bir galibiyet almış oldu. Cumhuriyetçi Parti içindeki üçüncü aday Ohio Valisi John Kasich ise yüzde 7'de kaldı.

- Trump'ın yolu açıldı

Bu hezimetin ardından Cruz'un yarıştan çekilmesi Donald Trump'ın önündeki başkan adaylığı yolunu büyük ölçüde açmış oldu.

Trump, Cruz'un bıraktığını açıklamasından sonra New York'ta destekçilerine yaptığı konuşmada, bugüne kadar saf dışı bıraktığı rakiplerini övdü ve Cruz için "Beni sever mi bilmiyorum ama müthiş bir rakipti." dedi.

Kasımda yapılacak başkanlık seçiminde zafer sözü veren Trump, "Hillary Clinton'ın peşinden gideceğiz. Clinton iyi bir başkan olamaz." ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçi Parti'nin başkanı Reince Priebus ise Twitter'daki hesabından yazdığı mesajda, "Donald Trump olası Cumhuriyetçi Parti adayı olacak. Hepimizin birleşip Hillary Clinton'ı yenmeye odaklanması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Trump, başkan adaylığı yarışında Cumhuriyetçi Parti içinde 10'dan fazla aday adayını saf dışı bıraktı. Bu kişiler arasında Jeb Bush, Ben Carson ve Marco Rubio gibi başlangıçta iddialı olan isimler bulunuyor.

- California'da kesinleşebilir

Cumhuriyetçi Parti'nin adayının kim olacağı temmuzda yapılacak parti kongresinde resmileşecek. Ancak kongreden yaklaşık bir ay önce en çok delege sayısına sahip California eyaletindeki ön seçimle Trump'ın adaylığının kesinleşebileceği belirtiliyor.

Trump'a rakip olarak şu anda sadece Ohio Valisi John Kasich kaldı. Neredeyse hiç şansı kalmayan Kasich, sonuna kadar yarışı bırakmayacağını açıklamıştı.

Trump, şu ana kadarki ön seçimlerde bin 41 delege sayısına ulaştı. Adaylığı elde edebilmek için Trump'ın bin 237 Cumhuriyetçi delegeye ihtiyacı var. En çok delege çıkaran eyalet California'da 7 Haziran'daki seçimlerde Trump'ın bu sayıya ulaşması bekleniyor.

Milyarder iş adamının rakiplerinden Cruz bugüne kadar 565 delege toplamıştı. Kasich ise sadece 153 delege elde etti.

- Clinton Indiana'da kaybetti ama adaylığa çok yakın

Demokrat Parti cephesinde ise iki adaydan Hillary Clinton, Indiana'daki ön seçimi Bernie Sanders'a kaybetti.

Çekişmeli geçen yarışta Sanders Indiana'daki Demokrat seçmenlerin yüzde 53'ünden fazlasının oyunu almayı başardı. Clinton ise yüzde 46'da kaldı.

Ancak Demokrat Parti aday adaylarından Clinton, rakibi Vermont Senatörü Sanders'a karşı yarışı önde götürüyor.

Eski Dışişleri Bakanı Clinton bugüne kadar ön seçim yapılan eyaletlerde toplamda 2 bin 201 delege kazanmayı başardı. Sanders ise bin 399 delege elde etti.

Clinton ya da Sanders'ın Demokrat Parti'nin adayı olabilmek için 2 bin 383 delegeye ulaşması gerekiyor. Bu durumda Clinton'ın adaylığa oldukça yakın olduğu görülüyor.

ABD'nin yeni başkanı 8 Kasım'da Demokrat ve Cumhuriyetçi adaylar arasında yapılacak seçimden sonra belli olacak. Yeni başkan ocak ayında Barack Obama'dan koltuğu devralacak.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara