Dolar

32,5661

Euro

34,6620

Altın

2.414,81

Bist

9.645,02

ABD'de mahkemesi Arjantin lehine karar

ABD'de mahkemesi Arjantin lehine karar

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-06 09:04:53

ABD'de mahkemesi Arjantin lehine karar
New York Bölge İkinci İstinaf Mahkemesi, New York Mellon Bankası'nın Arjantin'in 2014 yılından kalan temerrüte uğramış tahvilinin 539 milyon dolarını Arjantin hükümeti tarafından "akbaba fonları" olarak adlandırılan kreditörlere ödemesi için yapılan başvuruyu reddetti.

Yerel medyada yer alan haberlere göre New York Hakimi, 2014'ün Ekim ayında alınan kararı uygun bularak, kreditörlerin bu fonlara el koyma hakkının olmadığı hükmünü verdi.

Hüküm, ABD Bölge Hakimi Thomas Griesa'nın tahvil sahiplerinin hak talep edebilecekleri yönünde verdiği bir önceki kararına karşı alındı.

Böylece New York İstinaf Mahkemesi'nin Hakim Griesa tarafından verilen tartışmalı hükümleri üçüncü kez reddettiği belirtildi.

ABD Bölge Hakimi Thomas Griesa daha önce BCRA'nın özerklik ayrıcalığını kaybettiği kararını alarak, yatırım fonlarının bu mahkeme kararı üzerinden Arjantin Merkez Bankası'nın rezervlerine el koyabileceklerini açıklamıştı.

Griesa haziran ayında Arjantin'e, diğer alacaklıları da hesaba katarak 500'den fazla temerrüte uğramış tahvil sahibine 5,4 milyar dolar ödemesini emretmişti.

Ağustos ayının sonunda da New York Bölge İkinci İstinaf Mahkemesi'nin, ABD'deki bir mahkemenin tahvil sahibi alacaklıların, Arjantin'in 2002'den beri ödenmeyen borçlarından Arjantin Merkez Bankası'nı sorumlu tutabileceği yönünde aldığı kararını bozması da Arjantin'de zafer olarak görülmüştü.

Arjantin lehine verilen bu kararla aynı gün, ülkenin Merkez Bankası Başkanı Alejandro Vanoli Boden 2015 bonolarının başarılı bir şekilde ödendiğini duyurdu.

Arjantin hükümeti tarafından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na sunulan, alacaklıların eylemlerinin sınırlandırılması ve ülke borçlarının yeniden yapılandırılmasına dair tasarı 10 Eylül'de onaylanmıştı.

Kabul edilen tasarıyla Arjantin'in ödenmeyen borçlarıyla ilgili kontrolü ele almasına imkan sağlayacağı belirtilmişti.

2001 krizinden sonra ülkenin geçtiği zor süreçte tahvilleri ucuza alan ve borcun yeniden yapılandırma çabalarına da yanaşmayan bu fonlar, Arjantin yönetimi tarafından ülkenin borç sorunundan faydalanmakla suçlanıyor.

Haber Ara