Dolar

32,5829

Euro

34,8511

Altın

2.497,83

Bist

9.670,83

'ABD darbenin başarılı olmasını istedi’

15 Temmuz akşamı Türkiye'de yaşanan darbe girişiminde ABD'nin tutumuyla ilgili de çarpıcı yorumlar ortaya çıkıyor...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-25 05:21:50

'ABD darbenin başarılı olmasını istedi’

LUISS Guido Carli Üniversitesi'nden stratejik çalışmalar uzmanı Germano Dottori, Ankara ve Moskova'nın yakınlaşmasından rahatsız olan ABD'nin Türkiye'deki darbe girişiminin başarıya uğramasını umduğunu öne sürdü.

Sputnik'e konuşan Dottori, “Asıl soru, Türkiye'deki darbe girişimin arkasında kimin olduğu ya da ABD'de yaşayan Fethullah Gülen'in bağı olup olmadığı. Anlamamız gereken şey, eğer haberi varsa ABD'nin bu girişimi neden engellemediği. Bence, ABD'liler karışmadı çünkü darbenin başarılı olmasını istiyorlardı” dedi.

'GİRİŞİMİN BAŞARILI OLMASINA BEL BAĞLIYORLARDI' 

Washington yönetiminin darbe girişimi gecesi sergilediği tutumun da bu iddiayı desteklediğini savunan uzman, “ABD'liler, Dışişleri Bakanı John Kerry çıkıp Türkiye için devamlılık çağrısı yapana kadar sessizdiler. Bir başka deyişle girişimin başarılı olmasına bel bağlıyorlardı. (ABD Başkanı Barack) Obama, 4 saat sonra çıkıp demokratik şekilde seçilmiş yetkilileri destekledi. Ardından (NATO Genel Sekreteri) Jens Stoltenberg müttefikleri için benzer sözler söyledi” diye konuştu.

'ANKARA-MOSKOVA YAKINLAŞMASI, WASHINGTON'I MUTLU ETMEDİ'

Türkiye'nin dış politikada yaptığı keskin U-dönüşünün Washington'ı mutlu etmediğini belirten Dottori, ABD'yi en çok rahatsız eden şeylerden birinin de Ankara ve Rusya arasındaki bağların sıkılaşması olduğunu kaydetti. Dottori, “Bence Obama yönetiminde kaygı yaratan şey bu” diye ekledi.

Haber Ara