Dolar

32,5707

Euro

34,8919

Altın

2.427,77

Bist

9.722,09

'ABD, Cerablus operasyonundan son anda vazgeçti'

The Wall Street Journal'ın haberine göre Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Cerablus'a düzenleyeceği operasyona ABD unsurlarının da katılması öngörülüyordu. Fakat Beyaz Saray, bu süreci yavaşlatarak engelledi. Sonunda ise katılmadı. Ayrıca Türkiye'nin PYD'ye düzenlediği saldırılar sonrası ikili ilişkiler üst düzeyde koptu...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-30 12:49:49

'ABD, Cerablus operasyonundan son anda vazgeçti'

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Gazete, yayınladığı haberde Beyaz Saray'ın operasyonları yavaşlatarak, Pentagon'un sürece katılımını engellediğini iddia etti.

Operasyonun perde arkasıyla alakalı ilginç bilgiler verilen haberde, NATO üyesi iki devletin, operasyon öncesi işbirliğine gittiğini ancak her iki devletin de yöntemlerinin farklı olduğunu ve operasyona uyumlu bir sürecin olmadığını öne sürdü.

"Beyaz Saray yetkilileri Amerikan Özel Kuvvetleri'nin Cerablus operasyonuna katılacak Türk özel kuvvetleri ile birlikte çalışması için düğmeye bastı. Ankara ise Washington'a uyarıda bulunmadan önce tetiği çekti. Çatışmalar PYD'ye yönelik olunca aradaki koordinasyon üst düzeyde koptu."

PENTAGON'DAN AÇIKLAMA GELMİŞTİ


ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Peter Cook dün yaptığı yazılı açıklamada Suriye'de Cerablus'un doğusunda Türk Silahlı Kuvvetleri ve müttefiki olan bazı muhalif gruplarla ile Suriye Demokratik Güçleri'ne bağlı birlikler arasında yaşanan çatışmalardan kaygı duyduklarını bildirmişti.

Pentagon sözcüsü Cook, "IŞİD'in olmadığı alanlarda çatışmanın kabul edilemeceğini ve derin kaygı meydana getirdiğini açıkça belirtmek isteriz" ifadesini kullandı.

Sözcü Cook, "Amerika Birleşik Devletleri bu faaliyetlerde yer almamaktadır, bu çatışmalar ABD güçleri tarafından koordine edilmemekte ve desteklenmemektedir" diye sürdürmüştü.

ABD, İLK GÜNLERDE "DESTEKLİYORUZ" DEMİŞTİ

Fırat Kalkanı operasyonunun ilk gününde ABD'den destek açıklaması gelmişti. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest geçtiğimiz günlerde operasyonlara ABD'nin destek verdiğini söylemişti. Earnest "Türkiye'nin bu adımları atmış olması önemli bir ilerleme göstergesi. Antalya'daki o toplantıda da Obama, bu çabalar için Türkiye ABD'nin desteğini isterse bunun verileceği konusunda Erdoğan'a teminat verdi, çünkü stratejik öncelikler sınırın bu bölümünün kapanmasıyla doğrudan ilgiliydi. IŞİD ikmal hattı buradan geçiyordu ve buranın kapanması gerekiyordu. NATO müttefikimiz Türkiye IŞİD karşıtı çabalara değerli katkılar sundu. Bu da (operasyon) son örneği" ifadelerini kullanmıştı.

SURİYE'DE İKİ ABD SAVAŞIYOR: PENTAGON ve CIA

The New York Times Gazetesi'nde Anne Barnard imzasıyla yayımlanan makalede dillendirilen iddia dün Türkiye medyasına düştü. Barnard, makalede Türkler'in yardımı ile Cerablus'u IŞİD'den geri alan Özgür Suriye Ordusu'nun üstü kapalı olarak CIA tarafından desteklendiğini, YPG'nin başını çektiği Demokratik Suriye Güçleri (DSG)olarak bilinen oluşumun ise Pentagon tarafından destelendiğini yazdı.

Haber Ara