Dolar

32,3438

Euro

35,1167

Altın

2.306,62

Bist

9.079,97

AB Liderleri Roma'da

AB Liderleri Roma'da

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-06 01:02:47

AB Liderleri Roma'da
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, aralarında halen çok fazla part-time Avrupalı gibi davrananlar olduğunu belirterek, "Kamuoyu halen fazlasıyla ulusal, Avrupalı değil" değerlendirmesinde bulundu.

Vatikan'da yarın Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus'a verilecek Carlo Magno (Charle Magne) ödülü için Roma'ya bir gün önce gelen AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Roma'da 1957 yılında Avrupa Birliği'nin temellerinin atıldığı Capitolini Müzesi'nin Orazi e Curiazi Salonu'nda, Avrupa Üniversitesi Enstitüsü tarafından düzenlenen AB münazarasına katıldı.

Birliğin karşı karşıya olduğu düzensiz göç ve sığınmacı krizinin ağırlıklı olarak konuşulduğu münazarada AB Komisyonu Başkanı Juncker, "2014'te göç, bir İtalyan sorunuydu ama Schulz ve ben bunun aslında Avrupa'nın sorunu olduğunu savunuyorduk. O zamanlar herkes bizi alkışlıyordu. Ancak şimdi keşfettik ki o zaman bizi alkışlayanlar, bizimle aynı fikirde değilmiş." dedi.

Juncker, aralarında çok fazla sayıda part-time Avrupalı olduğunu, bu ne zaman tam olursa o zaman bir şeyler verilebileceğini savunarak, "Kamuoyu halen fazlasıyla ulusal, Avrupalı değil." eleştirisinde bulundu.

AP Başkanı Schulz da popülist söylemleri ve popülist kişileri takip etmenin onları tekrar etmenin hata olduğunu belirterek, "Bir şeyin aslı her zaman daha iyidir. Avrupa Konseyi'nin pek çok üyesi parlamentoda küresel bir soruna ulusal düzeyde bir karşılık verilebileceğine inanıyor ama bu mümkün değil. Bir dönem liderler, Brüksel'e sadece kendi ülkelerinin çıkarlarını korumak için geliyorlardı." diye konuştu.

Schulz, "Küreselleşen dünyada önemli bir gücü temsil eden 28 ülkeli topluluğun AB ülkelerinde seçim takvimleri ve anketlerdense ortak çıkarları korumalı." dedi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da İtalya'nın geçen hafta sunduğu "Kompakt göç" planı için İtalyan hükümetine teşekkür ederek, bunun kendi zihniyetlerinde bir dönüm noktası olabileceğini dile getirdi.

İtalya Başbakanı Renzi de münazarada yaptığı konuşmada, Avrupa'da bir saldırı olduğunda pek çok liderin hemen "sınırlar kapatılsın" söylemiyle ortaya çıktığını ancak dikkat edilmesi gereken şeyin saldırıları yapanların dışarıdan değil, kendi kıtalarından geliyor oluşu olduğunu söyledi. Renzi, güvenlik mücadelesini birlik içinde ele almaları gerektiğini kaydetti.

- Toplantı öncesi liderler görüşmesi

Bu arada, tarihi müzedeki "yuvarlak masa" toplantısından önce Başbakan Matteo Renzi, Başbakanlık Sarayı Chigi'de AB Komisyonu Başkanı Juncker ve AP Başkanı Martin Schulz ile bir araya geldi. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale'de kabul edildi.

Haber Ara