Dolar

32,5182

Euro

34,7440

Altın

2.489,73

Bist

9.524,59

AB kurucularından mini zirve

Avrupa Birliği kurucuları İtalya'nın başkenti Roma'da bir araya geldi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-10 02:30:34

AB kurucularından mini zirve

Ajansların haberine göre; AB'nin temellerinin atıldığı 1957 yılındaki Roma Anlaşması'nın 60. yıldönümüne bir sene kala, kurucu 6 ülkenin dışişleri bakanları, birliğin karşı karşıya bulunduğu sorunları görüşmek için Roma'daki mini zirvede bir araya geldi.

Roma'daki devlet konukevi Villa Madama'da gerçekleşen mini AB zirvesi öncesi, Belçika Dışişleri Bakanı Dider Reynders, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ve Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, 1957'de imzalanan tarihi Roma Anlaşması'nın önünde aile fotoğrafı çektirdi. 

Bakanlar daha sonra yaklaşık 2 saat süren yuvarlak masa toplantısı yaptı. Ortak açıklamayı 6 ülke adına ev sahibi ülkenin Dışişleri Bakanı Gentiloni okudu.

'AVRUPA TARİHİNİN EN ZOR DÖNEMLERİNDEN BİRİ'

Buluşmalarıyla krizlerle karşı karşıya bulunan Avrupa'ya güçlü bir mesaj vermek istediklerini belirten Gentiloni, "Roma Anlaşması'nın imzalanmasının 60. yıldönümüne bir sene kala özellikle de son dönemde çok yaygınlaşmış durumda olan Avrupa karşıtlığına yönelik güçlü bir mesaj vermek istiyoruz. Birliğin barış ve kalkınmanın oluşturulmasındaki getirileri, gelecekte AB içindeki her bir ülkenin ihtiyacı olduğu şeyler" dedi. 

Gentiloni, "Avrupa, tarihinin en zor dönemlerinden birini geçiriyor. Sığınmacı krizi, terör sorunu ve İngiltere'nin AB'den çıkışına yönelik referandum gibi başlıca krizler, Avrupa projesini kendi içinde zorluğa düşürme riskini getirdi" diye konuştu.

'SIĞINMACI KRİZİ AB İÇİN BİR TEST'

Sığınmacı krizinin AB için önemli bir test olacağını dile getiren Gentiloni, bugünkü toplantıya katılan 6 ülkenin, Brüksel'deki AB merkezinde alınan kararların etkin hale getirilerek ortak politikaların hayata geçirilmesi fikrini benimsediğini söyledi.

Gentiloni, sığınmacı krizi karşısında birlik üyeleri arasında sıklıkla tartışılan AB içinde serbest dolaşımı sağlayan Schengen Anlaşması'nın kazanımlarının tartışılmasının da tahayyül edilemez olduğunu da ifade etti. 

Bu arada, 6'lı zirveden çıkan ortak açıklamada, Avrupa'nın bütünleşme yoluna gitmeden önce şiddet ve acı dolu geçen tarihini unutmaması gerektiği belirtilerek, kıtanın kuşaklar için barış ve anlayış yeri olduğu kaydedildi. Bununla birlikte ortak değerlerin korunması, radikalciliğin, terörün, şiddetin ve ırkçılığın önlenmesi, özgürlük, dayanışma, ifade özgürlüğü, çoğulculuk, demokrasi, hoşgörü ve insan onurunun birliğin merkezinde olduğu kaydedildi.

Bakanların ortak açıklamasında, Avrupa projesine güçlü bağlılık teyit edildi.

Haber Ara